google-site-verification=qgTBD-0KpgDshaA2oyZircLxgm9QstzRm3JjAEtcVr4

  • BIST 100

    15446,37%1,25
  • DOLAR

    43,27% 0,22
  • EURO

    50,19% -0,10
  • GRAM ALTIN

    6374,59% -0,30
  • Ç. ALTIN

    10426,81% 0,75

"Tapuda 20,6 milyon işlem ve 168 milyar TL harç geliri ile rekor kırıldı"

"Tapuda 20,6 milyon işlem ve 168 milyar TL harç geliri ile rekor kırıldı"

EKONOMİ 1.01.2026 13:08:35 0
Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Tüm gayrimenkul türlerinde 2024 yılında ülkemizde 3 milyon 43 bin gayrimenkul satış işlemi gerçekleşmişti. Bu yıl ise yaklaşık yüzde 10 artış ile 3 milyon 333 bin seviyelerine ulaştı. Toplam işlem sayısı da yine benzer bir artış oranı ile 20 milyon 523 bini aşarak tüm zamanların en çok işlem yapılan sayısına ulaştı. Yıllık harç gelirlerinde de rekor bir artış yaşandı. Tapu harç geliri geçen yıl 96 milyar 133 milyon seviyesinde iken, 2025 yılında yaklaşık yüzde 75 artış ile 168 milyar 146 milyon seviyesine yükseldi" dedi.

2025 yılında ülkemizde tüm gayrimenkul türlerinde yaklaşık 3 milyon 333 bin gayrimenkul satış işlemi yapıldı. Toplam tapu harcı geliri ise 168 milyar 146 milyon 103 bin 75 lira ile rekor kırdı. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Tüm gayrimenkul türlerinde 2024 yılında ülkemizde 3 milyon 43 bin gayrimenkul satış işlemi gerçekleşmişti. Bu yıl ise yaklaşık yüzde 10 artış ile 3 milyon 333 bin seviyelerine ulaştı. Toplam işlem sayısı da yine benzer bir artış oranı ile 20 milyon 523 bini aşarak tüm zamanların en çok işlem yapılan sayısına ulaştı. Yıllık harç gelirlerinde de rekor bir artış yaşandı. Tapu harç geliri geçen yıl 96 milyar 133 milyon seviyesinde iken, 2025 yılında yaklaşık yüzde 75 artış ile 168 milyar 146 milyon seviyesine yükseldi" dedi.

"En çok işlem Aralık ayında, ilk sıra İstanbul’da"
Aralık ayında toplamda 2 milyon 207 bin üzerinde tapu işlemi yapıldığı belirten Özelmacıklı, en çok tapu harcı gelirinin de 28 milyar 970 milyon lira ile yine Aralık ayında tahsil elde edildiğini söyledi. Özelmacıklı, "İller bazında yapılan işlem sayılarına baktığımızda İstanbul 1 milyon 931 bin tapu işlemi ve 48 milyar 288 milyon lira harç geliri ile ilk sırada yer aldı. Ankara 1 milyon 284 bin işlem ve 17 milyar 561 milyon lira harç geliri ile ikinci sırada, İzmir 880 milyon işlem ve 11 milyar 314 milyon lira gelir ile üçüncü sırada yer aldı. İstanbul’da toplam satış adedi 423 bin seviyesine yaklaşırken, en çok satış yapılan ilçe 37 bin 351 satış ile Esenyurt oldu. Ankara’da toplam satış sayısı yaklaşık 231 olurken, İzmir’de 156 bin seviyelerinde gerçekleşti" dedi.

"2026 yılında tapu masrafları artıyor"
2025 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde 25,49 olarak tespit edildiğini ifade eden Özelmacıklı, "2026 yılı döner sermaye ücretlerine ilişkin güncel tarife cetveli yürürlüğe girdi. Döner sermaye ücreti hesabında esas alınan ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılan gösterge yeni yıl itibarı ile 2 bin 227 TL olacak. Bu bedel satıştan, ipoteğe tüm Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce sunulan hizmeti etkiliyor. Örneğin İstanbul’da sadece bir satış işleminden alınan döner sermaye ücreti 5 bin 323 TL’den 6 bin 681 TL’ye yükselmiş olacak. Yetki alanı dışı tapu işlemlerinde ise yetki verilen tapu müdürlüğünün yöresel katsayısı esas alınarak hesaplanan işlem ücretinin iki katı, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor. Ayrıca 2026 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerleri olarak, 2025 yılında uygulanan vergi değerlerinin iki kat fazlası esas alınabilecek. Bu durum nedeniyle de tapu harcı gelirlerinde rekor artışlar yaşanacak. Değerli konut vergisine ilişkin olarak da 2026 yılında eşik tutar 17 milyon 711 bin TL olarak uygulanacak. Rayiçlerdeki artış ile bu kapsamda birçok yeni mükellef oluşacak. Veraset ve intikal vergisi kapsamında da füruğ kapsamlı miras hisselerinde istisna tutarı 2 milyon 907 bin 136 liraya yükselmiş oldu. Konutlara ait çevre temizlik vergisi de su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 4 TL, diğer belediyelerde 3 TL olarak hesaplanacak" dedi.

"Yetki belgelerine yıllık harç getirildi"
Taşınmaz ticareti kapsamındaki sözleşmeli işletmeler dahil yetki belgelerine getirilen yıllık harç uygulamasına da değinen Özelmacıklı, "Uygulama 1 Ocak itibarı ile başladı. İşletme ve sözleşmeli işletmeler için Büyükşehir Belediyesi sınırları için yıllık olarak 40 bin TL olarak uygulanacaktır. Ödemeler Ocak ayında yapılacak. Lakin örneğin 2026 yılı Aralık ayında yetki belgesi alan kişi hem Aralık’ta hem de Ocak’ta harç ödemek zorunda kalacak. Yetki belgesi başvurularından önce de makbuzun TTBS üzerinden yüklenmesi istenecek. Düzenleme mevzuata uygun şekilde faaliyet gösteren işletmeler için önemli bir mali yük oluşturacak. Türkiye genelinde yetki belgesine sahip yaklaşık 88 bin işletme bulunuyor. Bu yeni harç ile sözleşmeli işletme sayılarından özellikle iptallerin olacağını ve kayıt dışılığın artabileceğini düşünüyorum" dedi.

"Tapuda eksik beyan cezaları 4 kat arttı"
Gayrimenkul satışlarında gerçek beyanın esas alınması amacıyla yapılan düzenleme hakkında da bilgi veren Özelmacıklı, "Harçlar Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle tapu harcındaki eksik beyanın tespit edilmesi hâlinde uygulanacak vergi ziyaı cezası da 4 kat arttı. Bu kapsamda gayrimenkul alım-satımlarında beyan edilen bedel emlak vergisi değerinden az olmamak üzere tapu harcı hesaplanacak, gerçeği yansıtmayan beyanlarda aradaki fark için uygulanacak vergi cezası mevcut durumda yüzde 25 iken bir kat fazla uygulanacak. Gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak veya trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında da hükümdeki oran uygulanacak. Burada bir beyan affı düzenlemesi de bekliyoruz" dedi.

Kent Konseyi Başkanı Sevinç Baykan Özden Balıkesir’i gururlandırdı

Ailece ahşap boyadılar

EBYÜ Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetmeliği yürürlüğe girdi

İstanbul Anadolu Yakası’nda kar yağışı etkisini arttırdı

Yük treniyle çarpışan SUV aracın sürücüsü yara almadan kurtuldu

Otomobil kamyonetle kafa kafaya çarpıştı: 3 yaralı

Tomarza Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Polat güven tazeledi

Taksim’de kar yağışı gece saatlerinde etkisini gösterdi

Bartın’da ilçe protokolü vatandaşlarla kartopu oynadı

Tedesco: "İkinci yarıda çok çok dominant bir oyun sergiledik’’

Ağrı’da Kızılay’dan ihtiyaç sahiplerine kömür yardımı

Karamürsel’de feci kaza: 20 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Afrika Uluslar Kupası şampiyonu Senegal

Önce araca saldırdı, ardından araçtakileri bıçakladı... O anlar kamerada

Oylat Kaplıcaları’nda 20 araç yolda mahsur kaldı

Bartın’da motosiklet, scooter ve bisikletlerin trafiğe çıkması yasaklandı

Iğdır’da kar yağışı etkisini sürdürüyor

Bakan Tunç: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, krizlerin ortasında dengeyi, kaosun içinde adaleti temsil etmektedir"

Elazığ’da rehabilitasyon ve bakımevi kurslarına kar tatili

Karlı yollar aşıldı, hasta kadın kurtarıldı

Pakistan’da AVM yangınında can pazarı: Alevlerden kaçarken metrelerce yüksekten yere çakıldı

Kar yağışını horon ve halay oynayarak karşıladılar

Bitlis’te rahatsızlanan vatandaş zorlu şartlarda hastaneye ulaştırıldı

Bartın’da kamu çalışanlarına kar tatili

Gümüşhane’de kar görsel şölene dönüştü

Kırıkkale’de tarihi eser operasyonu

TFF 3. Lig: Pazarspor: 1 - 1926 Bulancakspor: 0

Ali Gürbüz: "Bu haftayı kayıpsız kapattık"

Şırnak’ta özel kreşler ve anaokulları 1 gün tatil edildi

Erciyes 38 FK evinde farklı kazandı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.