Tarih: 13.04.2021 20:06

Tadı Damaklarda Kalan Ramazan Pidesiyle İlgili Bilinmeyenler

Facebook Twitter Linked-in

 

Susam ve çörek otu ile süslenerek çok daha leziz bir form kazanan ramazan pideleri hem iftar hem de sahur yemeklerinde sıklıkla tüketiliyor. Sofraların vazgeçilmezi olan bu özel geleneğin tam 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu biliyor musunuz? Üstelik bu pide, tamamen Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Ramazan pidesi ile ilgili bilmeniz gereken bazı hususları hemen aktarmaya başlayalım.

Türk Mutfağından Orta Doğu Mutfağına Uzanan Lezzet!

Osmanlı İmparatorluğu döneminde de her ramazan ayında yapıldığı bilinen pidenin lezzeti kısa zamanda imparatorluk sınırlarını da aşmış… Osmanlı topraklarında bu lezzetin tadına bakanlar pidenin tarifini farklı ülkelere de taşımış. Özellikle tüccarlar bu lezzeti çok sevdiği için Orta Doğu mutfağına da kazandırmış diyebiliriz. Günümüzde Türk pidesi olarak da bilinen bu pidenin orta doğu ülkelerinde de sevilerek tüketildiğini belirtebiliriz.

Yurt Dışında Ramazan Pidesinin Adı Pita!

Bu benzersiz lezzetin Osmanlı döneminde ülke sınırlarını aştığını belirtmiştik. Yurt dışında, farklı ülkelerde hazırlanan bu pide ‘pita’ olarak adlandırılıyor. Farklı lezzetler ile buluşturulmasına yönelik tarif çalışmaları da yapılıyor ve bazılarının sade ramazan pidesinden daha fazla sevildiği de biliniyor. Özellikle etli olarak hazırlanan pide çeşitleri Avrupa ülkelerinde de yapılıyor. Ancak boyutlarının ülkemizdeki ramazan pidesinden daha küçük olduğunu belirtebiliriz.

Osmanlı Döneminde İftarlar Geç Yapılabiliyordu!

Elbette günümüzde de ramazan pidesinin önemi çok büyük. Ancak Osmanlı döneminde sıcak pide uğruna insanların iftarlarını bile geç yaptıklarını biliniyor. Hatta uzayıp giden pide kuyruklarında insanlar ellerinde peynir ya da zeytin gibi kahvaltılıklar da alıyor ve sıcak pide ile iftarlarını kuyrukta beklerken açabiliyordu.

Artık Ramazan Pidesi Evde Yapılıyor!

Bu benzersiz lezzeti sıcak sıcak yemek için kuyrukta bekleme dönemi kapanıyor. Çünkü artık insanlar ramazan pidesini evde de yapabiliyor. Eğer denemek isterseniz Yemek.com adresindeki ramazan pidesi tarifini uygulayın. Tarifi birebir uygulamanız durumunda şahane bir lezzet elde edebilirsiniz. İftar sofranıza kendi elleriniz ile yaptığınız sıcak ramazan pidesini kazandırmak için hemen ilk denemenizi yapın!

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —