Stres çocuklarda hipertansiyonu tetikliyor!

Stres çocuklarda hipertansiyonu tetikliyor!

Günümüzün sağlıksız beslenme ve yaşam koşulları, küçük bebeklerde dahi yüksek tansiyonu tetikleyebiliyor

Hipertansiyonun şikayetlerini anlatamayacak kadar küçük bebeklerde huzursuzluk, aşırı ağlama, terleme, sık nefes alma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden  Pediyatrik Kardiyoloji Uzmanı Dr. Resmiye Beşikçi, sınav stresi gibi aşırı heyecanların da çocuklarda hipertansiyona neden olabildiğini söyledi.

 

Yüksek tansiyon bilinenin aksine sadece yetişkinleri etkilemiyor. Yenidoğan döneminden itibaren her yaşta yüksek tansiyon görülebilirken çocuklardaki hipertansiyon  doğumsal olan bazı durumlar dışında aynı erişkinlerde olduğu gibi bir çok sebebi olabildiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden  Pediyatrik Kardiyoloji Uzmanı Dr. Resmiye Beşikçi, “Hipertansiyon vücuttaki tüm damar sisteminin duvar yapısını bozarak, aynı erişkinlerde olduğu gibi beyin, göz, kalp, böbrek gibi hayati organlarda önemli sonuçlara yol açabilir” dedi.  Dr. Beşikçi, çocukluk çağında hipertansiyon nedenlerini şöyle sıraladı;

 

• Böbrek hastalıklarında, böbreğin kendi dokusu ile ilgili doğuştan ya da sonradan olan hastalıklarda, ya da böbreğin atardamarı veya toplardamarı ile ilgili sorunlarda,

 

• Kalp ve damar sistemiyle ilgili en çok ana atardamarın doğumsal ya da sonradan olan darlıklarında,

 

• Böbrek üstü bezi, tiroid ve paratroid  bezinin çalışması ile ilgili olan hormonal rahatsızlıklarda,

 

• Beyin kanaması, beyin tümörü, enfeksiyonu veya travması gibi nörolojik sorunlarda,

 

• Steroid gibi bazı ilaçların kullanımı sırasında,

 

• Total kan volümünün arttığı, kandaki sodyum miktarının arttığı durumlarda çocuklarda tansiyon yüksekliği görülebilir.

 

Bu belirtilere dikkat! 

 

Şikayetlerini ifade edemeyecek küçük bebeklerde hipertansiyon belirtilerini huzursuzluk, sebepsiz aşırı ağlama, terleme, sık nefes alma, beslenme güçlüğü olarak sıralayan Dr. Beşikçi, daha büyük çocuklarda ise baş ağrısı, yüz kızarıklığı, görme keskinliğinde azalma, çabuk yorulma, çarpıntı, egzersizle bacaklarda ağrı, nefes nefese kalma gibi şikayetlerin hipertansiyona işaret olduğunu dile getirdi.  Dr. Beşikçi, çocukluk çağında hipertansiyonun hiçbir belirti göstermeden de gelişebileceğini hatırlattı.

 

Televizyon obeziteye, obezite hipertansiyona neden oluyor 

 

Günlük hayattaki heyecanlarımız gibi televizyonda da heyecan yaratacak bir program izlendiğinde o sırada geçici tansiyon yükselmeleri olabildiğini ve  bunun normal bir durum olduğunu dile getiren Dr. Beşikçi, uzun süreli televizyon izlemenin dolaylı olarak hipertansiyonu kolaylaştırabileceğini belirtti. Hareketsizlik ve televizyon karşısında sürekli yemek yeme alışkanlığının günümüzde giderek artan bir sıklıkla erken yaşlarda obeziteye sebep olduğunu söyleyen Dr. Beşikçi, bunun sonuçlarından biri olarak hipertansiyonun bu aşırı kilolu hareketsiz çocuklarda artık daha sıklıkla görüldüğünü belirtti.

 

Sınav stresi 

 

Sınav stresi ya da  günlük hayatta gelişen başka stresler, ani korku, heyecan, sevinç gibi  duygusal durum değişikliklerinde kan basıncında değişiklikler olduğunu söyleyen Dr. Beşikçi, “Bunlar kişiye zarar vermeyen günlük normal dalgalanmalardır. Ancak bir çocuğun daha önceden farkedilmemiş bir hipertansiyonu varsa böyle bir durumda çok daha fazla tansiyon yükselmeleri olup, ani gelişen üzücü komplikasyonları ortaya çıkabilir” dedi.  Dr. Beşikçi,  hipertansiyonun belirti vermeden varolabileceğini hatırlatarak çocukların her muayenesinde uygun koşullarda tansiyon ölçümü yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Doğru ölçüm önemli 

 

Çocukluk çağında erişkinlerde olduğu gibi hipertansiyon sınırı olarak  tek bir değer söylemek mümkün olmadığını anlatan Dr. Beşikçi, her yaş ve cins için normal kabul edilen tansiyon ölçüm değerlerinin  farklı olduğunu söyleyerek,  “Örneğin  5 yaşında bir çocukta 115 / 70 mmHg’nın üzeri yüksek tansiyon kabul edilmekteyken 1 günlük bir bebekte 80/50 mmHg ölçülen bir değer hipertansiyonu gösterebilmektedir. Bu nedenle  bir bebek ya da çocukta ölçülen kan basıncının mutlaka bir uzman hekim tarafından her yaşa göre olan normal kan basıncı eğrilerine göre değerlendirilmesi gereklidir” dedi. Doğru ölçüm yapılmasının önemine değinen Dr. Beşikçi,  “Her çocuğun kol ölçüsüne uygun manşon ile bebeklerin ağlamadığı sakin bir anda, büyük çocukların da mümkün olduğunca rahat oldukları bir sırada kan basıncı ölçümü deneyimli hemşire ya da hekim tarafından yapılmalıdır. Yüksek ölçülmekte ise farklı zamanlarda bir kaç kez daha ölçüm yapılmalıdır” diye konuştu.

 



Antoine Makoumbou: "Bu maçı kesinlikle kazanmamız gerekiyordu"

ABD’li Demokratlar, cinsel istismar suçlusu Epstein dosyasında yer alan 68 yeni fotoğraf yayınlandı

Okan Kocuk: "Avrupa’da gidebileceğimiz yere kadar gitmek istiyoruz"

Yunus Emre Çift: "Play off’u geçip Avrupa maceramızı sürdüreceğiz"

Thomas Reis: "Takımımın performansı sebebiyle hayal kırıklığı yaşıyorum"

Osmaniye’de motosiklet kazası kamerada

Park halindeki otomobil alev topuna döndü

Zeytinburnu’nda kentsel dönüşümdeki binadan düşen parçalar, 3 otomobili hurdaya çevirdi

Yağlıdere’de trafik kazasında bekçi hayatını kaybetti

UEFA Konferans Ligi: Mainz 05: 2 - Samsunspor: 0 (Maç sonucu)

Zonguldak’ta bıçaklı kavgada 1 kişi hayatını kaybetti

UEFA Konferans Ligi: Mainz 05: 1 - Samsunspor: 0 (İlk yarı)

Zeytinburnu’nda binanın çatısından kopan parçalar araçları hurdaya çevirdi

Mudanya Yazaki işçilerinden MESS’in düşük zam teklifine çatal-kaşıklı protesto

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü

Demre’de coğrafi işaret başvurusu yapılan ürünler festivalde tanıtıldı

Bodrum’da kaçak göçmen çetesi çökertildi: 3 tutuklama

Bağcılar’da iş yerine silahlı saldırı

Trump: "Ukrayna zaman harcadıkça Rusya fikrini değiştiriyor"

UEFA Konferans Ligi: Mainz 05: 0 - Samsunspor: 0 (Maç devam ediyor)

Bu yıl ıhlamur değer kazandı

Siirt’te 3 buçuk ayda 54 büyükbaş hayvanı telef olan besicinin zararı 8 milyon lirayı buldu

BM Güvenlik Konseyi, ’ABD-Venezuela gerilimi’ gündemiyle 23 Aralık’ta acil toplantı kararı aldı

Milyonlarca liralık "sahte gönül ilişkisi" oyununu jandarma bozdu

Açık unutulan tüp paniğe sebep oldu

Cemevinde korku dolu anlar: Elektrik panosu patladı

Ahmed Kutucu bu sezon ilk golünü attı

Galatasaray, Türkiye Kupası’na galibiyetle başladı

Galatasaray kupada Başakşehir’i ilk kez yendi

Yaylada mahsur kalan vatandaşların belediye ekipleri kurtardı

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.