Tarih: 02.08.2015 15:13

Steroid Nedir ? Zararları Nelerdir ?

Facebook Twitter Linked-in

Kimyasal steroidlerin en yaygın türleri; kolesterol, steroid hormonlar ile bunların öncülleri ve metabolitleridir. Taşıyıcı proteinlere bağlı olarak bulunurlar.
Anabolik Steroidler ise, testosteron ya da dihidrotestosteron olarak bilinen erkeklik hormonlarını taklit eden ilaçlardır. Doku gelişimini uyarırlar ve kas yapısında etkileri açık hale gelir. Erkeksi özellikleri de geliştiren bu steroid türü, sesin kalınlaşmasına, vücutta tüylenmenin artmasına ve testislerin de büyümesine neden olur. Tıpta kanser ve AIDS gibi kronik hastalıkların tedavisinde, erkek ergenliğini uyandırmakta ve kemik gelişimi tedavisinde kullanılır. Atletik performansın arttırılması ise, steroidin kötüye kullanımına dahil edilmektedir.
Amatör sporlarda ve vücut geliştirmede özellikle erkekler tarafından, profesyonel sporcularda ise hem erkekler hem de kadınlar tarafından tercih edilebilen steroid’lerin kullanımı, aslında teşvik edilen bir durum değildir. Profesyonel yarışmalarda ‘doping’ kullanımına dahil edilen ve kullanımı yasak olan steroid, bir besin takviyesi ya da ihtiyaç olarak algılanmaz. Yapay hormon takviyesi olarak değerlendirildiği için, vücut gelişimini sonlandıran, ve tamamen ilaçlara bağlı hale getiren bir maddedir. Bu nedenle belli bir yaşın altında olan ve vücut gelişimi halen devam eden sporcuların kullanması özellikle uzun vadeli sorunlar yaratır. İleri yaşlarda steroid alan kişilerde ise; prostat ve kalp büyümesi gibi daha farklı sorunlar görülebilmektedir.  Ayrıca, yine sentetik olmasından dolayı, belirli bir süre steroid alan ve kas gelişmesi sağlayan kişiler, steroid kullanmayı bıraktıktan sonra gelişen kasları kaybederler, ve vücut normal metabolizmasına geri döner.


Bütün bu nedenlerden dolayı, amatör veya profesyonel ayırmadan, steroid kullanımının zararlı olduğu söylenebilir. Steroid takviyesinden alınabilecek tüm desteği, düzenli beslenmeyle doğal yollardan da almak mümkündür.
steroid-nedir-zararları steroid steroid-nedir-zararları steroid nedir zararlar

steroid-nedir.jpg
‘Steroid’in Zararları Nelerdir ?

Hem kimyasal bir madde olan ve doğal olarak vücutta bulunan ‘steroid’i, hem de hormonal bir destek olan ‘anabolik steroid’i ifade eden ‘steroid’ kelimesi, özellikle son on yıldır sıkça duyduğumuz bir ifade haline gelmiştir. Kolesterol gibi kanda varolan steroidler ilk gruba, sporcuların performans arttırıcı olarak kullandıkları steroid’ler ( veya diğer adıyla ‘doping’ler ) ise ikinci gruba girmektedir.
Hem ulusal hem de uluslar arası yarışmalarda pek çok sporcu tarafından kullanıldığı tespit edilen steroid, yapay bir testosteron hormonu desteğidir. Tıpta, kanser ve AIDS gibi kronik hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Sporcuların kullanım amacı ise, kür uygulayarak kısa sürede kas gelişimini sağlamaktır.
Vücudun normal gelişimini durdurması nedeniyle, belirli bir yaşın ( örneğin erkeklerde 21 yaşın ) altında kullanılması daha zararlıdır. Gelişim tamamen ilaca bağlı hale gelir. İleri yaşlarda ( özellikle 40 yaşından sonra ) kullanılması ise, prostat ve kalpte büyüme gibi sorunlara yol açmaktadır.


Bunun dışında; aktif spor hayatına devam eden profesyonel atletlerde ve fitness / vücut geliştirme yapan amatör sporcularda da, çok çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Bunlardan bazıları;


Karaciğer ve böbrek hastalıkları
Sarılık
Kas ve eklemlerde bozulma ve sakatlanmalar
Erkeklerde kısırlık ve dişil özelliklere sahip olma, kadınlarda ise erkeksileşme belirtileri ( ses kalınlaşması, tüylenme vb. )
Kansere yakalanma ihtimali
Prostat
Kalp hastalıkları
Steroidin hastalık olarak nitelenmeyen yan etkileri de bulunmaktadır;
Yüksek tansiyon
Vücutta tuz ve su toplanması
Psikolojik rahatsızlıklar
Mide rahatsızlıkları
Saç dökülmesi
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —