• BIST 100

    14297,41%1,00
  • DOLAR

    42,69% 0,00
  • EURO

    50,21% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5900,09% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,61

Sosyal Konut Projesi hakkındaki iddialarla ilgili açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi hakkındaki iddialarla ilgili bir paylaşımda bulundu.

GÜNDEM 22.09.2022 16:17:00 0
Sosyal Konut Projesi hakkındaki iddialarla ilgili açıklama

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “İlk Evim İlk İş Yerim” projesiyle ilgili kamuoyunda yanlış olarak ifade edilen ve bilgi kirliliğine yol açan doğru bilinen yanlışları tek tek açıkladı. Bakanlığın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine dair önemli bilgiler “10 Doğru 10 Yanlış ile Sosyal Konut Projesi Gerçekleri” başlığıyla maddeler halinde paylaşıldı.

Sosyal Konut Projesi Gerçekleri

Bazı mecralarda yer alan, “İlk Evim İlk İş Yerim projesine başvuruda toplanan başvuru ücreti iade edilmeyecek” iddiası üzerine Bakanlık, kurada adı çıkmayan vatandaşların kuradan 5 gün sonra Ziraat Bankası şubesine giderek, yatırdıkları başvuru ücretinin iadesinin gerçekleştirileceğini kaydetti.

Öte yandan Bakanlık, “Arsası olan konuta başvuramaz” iddiasını düzelterek, bağımsız ve tam hisseli olmadığı sürece projeye başvurulabileceğini ve tarla olmasının da bu başvuruya engel teşkil etmeyeceğini bildirdi.
“Hem konut hem arsa başvurusu yapabilirim” şeklindeki söylemlerinde yanlış olduğunu vurgulayan Bakanlık, “konut arsalarının vatandaşların kendi konutlarını istedikleri gibi yapabilmeleri için planlanmış bir proje olduğundan”, konuta başvurudan bir farkı olmadığını kaydetti. Öte yandan Bakanlık, bir haneden ya konuta ya da konut arsasına başvuru yapabileceğini ifade etti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sosyal Konut Projesi'nin bir diğer yanlış anlaşılan noktası olan “18 yaşını geçmiş iki kardeş” iddiasını ise ‘İlk Evim İlk İş Yerim' projesinde 18-30 yaş arası gençlere yüzde 20 kontenjan tanındığı şeklinde düzeltti. Ardından Bakanlık, gençlerin aynı hanede de olsa başvuru yapabileceğinin altını çizdi. Bakanlık, “Şehit yakınları ve gazilere de hane geliri ve yaş sınırı var” iddiası üzerine şehit yakınları ve gazilerin de herhangi bir sınırlamaya tabii tutulmadığını belirtti.

Bir diğer, “TOKİ evlerinin inşaatı 2 yıldan fazla sürecek” iddiasına ise Bakanlık tarafından açıklama getirilerek, bugüne kadar tam 1 milyon 170 bin konut inşa eden TOKİ tecrübesiyle ilk temelinin Ekim ayında atılacağı ve 2 yıl içinde anahtar teslimi yapılacağına yönelik açıklama getirildi.

Ayrıca Bakanlık, “Yapılacak artışlarla taksitleri ödemek zorlaşacak” iddiasına ise TOKİ'nin taksitlerine memur artış fiyatlarının tavan fiyat olduğunu belirtti. Bugüne kadar taksitlerin memur maaş artışlarını hiçbir zaman geçmediğini, aksine memur maaşının artışının altında tutulduğunu bildirdi. Bu durumun geçmiş yıllarda mevcut olduğunu anımsatan Bakanlık, son 4 yılda TOKİ Taksit artışının hep memur maaşının altında olduğunu kaydetti. Ayrıca Bakanlık, TOKİ'nin yıllık indirim kampanyalarıyla vatandaşa ödeme kolaylığı sağladığını vurguladı. “TOKİ evlerini yabancılar da alabilecek” iddiası üzerine Bakanlık, TOKİ projelerine ilk başvuru şartının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak olduğunu ve yabancıların başvuru yapamayacağını belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “TOKİ Konutları yapılmadığı ya da geç yapıldığı için bugüne kadar TOKİ'ye 52 bin dava açıldı” iddiasına ise son iki yılda TOKİ'ye sadece bir dava açıldığını anımsattı.
Öte yandan “TOKİ'den alınan sosyal konutlar satılabilir” iddiası üzerine Bakanlık, TOKİ konutlarında borç bitmeden devir hakkının olmadığını vurguladı.

İHA

Karayolunda durumlarından şüphelenilen şahıslarda kaçak parfüm ele geçirildi

Pınarbaşı’da CHP meclis üyesi adayına yönelik saldırının sanıkları hakim karşısında

Hafif ticari araç sürüye daldı, 10’dan fazla koyun telef oldu

OKA’dan Samsun’da kalkınma odaklı toplantı: 2026 destek programları görüşüldü

Uygulama noktasında uyuşturucu darbesi: 30 milyon TL’lik uyuşturucuyla yakalandı

Kayseri’de kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan 2 şahıs yakalandı

Palmiye Sitesi davasında karar: 10 sanığa hapis, 4 sanığa beraat

Uyuşturucu davasında ceza yağdı

Bursa’daki aynı evde baba-kızın ölümündeki sır perdesi aralandı

Çocukların maçında kadın hakeme saldıran antrenör tutuklandı

AB’deki Doğu Kanadı ülkeleri ilk kez zirve düzenledi

İki ayrı uyuşturucu davasında 3 sanığa hapis cezası

Alacak verecek meselesinde ağabeyini vuran sanık yeniden hakim karşısında

Sındırgı’da "Yerli Malı Haftası" tarhana ve keşkekle şenlendi

Bursa’da vinçten düşen iş makinesi paniğe neden oldu

Bursa’da 2 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

Gaziantep’te tepki çeken görüntü: Çocuk işçiye inşaat alanında darp

Yeşilay Genel Başkanı Dinç: "Bağımlılıkla mücadelede en önemli tedavi yöntemi zorunlu tedavidir"

Edirne’de motosiklet sürücüsünün hayatını kaybettiği feci kaza kamerada

Kastamonu’da hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesine yeni başhekim

Enes Çelik’ten Somaspor galibiyeti sonrası sert çıkış

Körfez Ticaret Odası’nda "3. Sektör ve Öğrenci Kariyer Buluşması"

Malatya’da ‘akran zorbalığı’ haberlerine velilerden tepki

Dükkan sahibini bıçaklayan kiracı ve arkadaşı adliyeye sevk edildi

Konya’da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Muş’ta 1 milyon 820 bin TL’lik sahte ürün ele geçirildi

Iğdır’da 26 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Liverpool şampiyonluk kutlamalarına dalan sürücüye 21 yıl 6 ay hapis

Öğrencilerden öğretmene şiddete sendikalardan tepki

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.