Tarih: 12.07.2012 13:13

Sivrisineklere karşı avcı balıklar kullanılacak

Facebook Twitter Linked-in

Bu kapsamda Gambusia adı verilen balıklar sivrisineklerin yoğun olarak bulunabileceği bölgelerdeki sulak alanlara bırakılıyor. Sinek larvaları ile beslenen balıklar sivrisineklerinin üremesini kontrol altına alınmasını sağlayacak.

 

GAMBUİSA BALIKLARI

Büyükşehir Belediyesi vektör mücadelesini yıl boyunca yapılan titiz çalışmalarla sürdürüyor. Bu mücadelede doğaya zarar vermeyen doğal yöntemler kullanan Büyükşehir şimdi de sivrisinek lavrası avcısı balıkları kullanıyor. Gambusia adı verilen balıklar bu kapsamda sivrisineklerin sorun oluşturduğu bölgelere bırakılmaya başlandı.

 

LAVRALARINI YİYORLAR

Su şartlarına çok aldırış etmeden yaşayabilen Gambusia balıklarının her birinin yaklaşık 100 sivrisinek larvası yiyebilmesi dikkat çekiyor. Yılda 7-8 üreme dönemi geçiren balıkların kısa sürede çoğalması ile de sivrisinek mücadelesinde etkin bir rol oynayacak. Böylece sivrisinek sorunu olan bölgelerde ilaç atmaksızın ve çevre dengesi korunarak sivrisineklerin kontrolü sağlanmış olacak.

 

KONTROLLERİ İHMAL EDİLMİYOR

Sivrisinek avcısı Gambusia balıkları istilacı bir tür oldukları için belli noktalara bırakılıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından kontrolleri yapılarak çalışmaların yürütüldüğü uygulamada hem sivrisinek larvalarının sayısı hem de Gambiusa balıklarının üremeleri gibi tüm gelişmeler takip ediliyor.

 

KİRLİ SULARDA YAŞAYABİLİYOR

Gambusialar özellikle sivrisinek larvalarını arayarak onları bulup yok etme özelliğine sahip bir balık türü. Anavatanı Kuzey Amerika olan bu balık sıcak iklimlerde ve subtropikal iklimlerde geniş olarak yayılım özelliği gösteriyor. Düşük oksijenli sularda (kirli sularda kolaylıkla) yaşayabiliyor. Boyutları 1-7 santimetre arasında değişen bu balıkların yakalama ve taşınmaları kolay olmasından dolayı, mücadelede aktif olarak katkı sağlıyor.

 

 

VEKTÖRLERE 12 AY MÜDAHALE

Büyükşehir Belediyesi, karasinek, sivrisinek ve haşereler gibi hastalık yayma özelliği bulunan vektör canlılarına yönelik ilaçlama çalışmalarını yılın her ayında sürdürüyor. Vektörle mücadele kapsamında 52 ilaçlama, 7 teknik personel ve 18 çift kabin ilaçlama aracı hizmet veriyor. Özel durumlarda kullanılmak üzere Acil Müdahale Ekibi, arada ve suda gidebilme özelliği taşıyan bir adet 8x8 amfibik aracı gibi özel ekipler de çalışmalarda kullanılıyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —