Tarih: 22.11.2018 16:07

Sigarayı bırakın Akdeniz'le yenilenin

Facebook Twitter Linked-in

Dünya genelinde en sık ölüme neden olan akciğer kanseri, sıklıkla 55-65 yaş aralığında görülüyor. Dünya Akciğer Kanseri Günü nedeniyle açıklama yapan Bezmialem Dragos Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık şunları dile getirdi:

KULLANIM SÜRESİ ÖNEMLİ

“Kanser nedenli ölümlerin yüzde 20’si akciğer kanserine bağlıdır. Sigara dumanı 7 binden fazla kimyasal, 50’den fazla kanserojen madde içerir. Sigara içenlerde risk içmeyenlere göre 36 kat, pasif sigara maruziyetindeyse 4 kat fazladır. Sigara kullanım yoğunluğu ve süresinin artması, kanser oluşum riskini artırır. Sigara bırakıldıktan sonra ise kanser riski azalmaktadır.” Riski azaltmanın mümkün olduğunu söyleyen Doç. Dr. Fatmanur Okyaltırık, “Akdeniz tipi yani sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, temiz havada zaman geçirmek, riskin azalmasına yardımcı olur” dedi. 

TARAMA YAPTIRMALI

Akciğer kanserinin en sık karşılaşılan belirtilerinin öksürük, balgam, göğüs ağrısı ve balgamda kan olduğunu belirten Doç. Dr. Okyaltırık, “55 yaşın üstünde olan, 20 yıldan fazla sigara içen veya ailesinde kanser öyküsü olanların, düzenli olarak akciğer kanseri taraması yaptırması gerekir” diye konuştu. 

Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli

Akdeniz tipi beslenme taze sebze, meyve ve tam tahıllı ürünlere dayanır. Zeytinyağı, avokado ve fındık yararlı yağları içerir ve kanda damarları tıkayan lipidlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Bu beslenme tipinde haftada iki kez balık tüketilmelidir. İşlenmiş gıdalar, tuz ve yağdan uzak durulmalıdır.

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —