Tarih: 27.07.2012 17:44

Sıcak çarpmalarına dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Meteoroloji Müdürlüğü verilerine göre, Çanakkale’de cumartesi ve pazar günleri hava sıcaklığı 35 derecenin üzerine çıkacak. Havadaki nem oranı ise yüzde 85 seviyesinde olacak. Hafta sonu tatilinde, deniz kenarına gitme planı yapanları ise güneş çarpması tehlikesi bekliyor. Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü, özellikle 10.00 ve 16.00 saatleri arasında, güneş çarpması vakalarının sıkça yaşanabileceğine dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

 

 

 

 

Güneş veya sıcak çarpmasının, sadece güneş altında oturunca değil, sıcak havaya maruz kalınca da yaşanabileceğini hatırlatan yetkililer, “Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak vücut ısısının düşürülememesi, sıcak çarpmasına neden olur. Vücut ısısı 10-15 dakika içerisinde 40-41derece üstüne çıkabilir” dedi.

 

 

 

 

Güneş ya da sıcak çarpmasının belirtilerini, “Kişinin ateşi 39.4 derece üzerindedir, deri kuru, kırmızı ve sıcaktır, terleme yoktur, bulantı kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı veya kaybı vardır” şeklinde sıralayan Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, “Güneş veya sıcak çarpması acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşme şansı oldukça yüksektir. İlk yardımda, kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı, kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir” dediler.

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —