Tarih: 07.12.2012 12:50

SGK açık veriyor iddiası

Facebook Twitter Linked-in

SSK'nun açık verdiğini ileri süren Bostan, "2008 yılında yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Reformu adı altındaki düzenlemeler yoluyla vatandaşlardan sağlıkta alınan katkı payının artırılmasına, emeklilik yaşının yükseltilmesine, emekli aylığı bağlama oranının düşürülmesine rağmen sosyal güvenlik açıkları kapatılamamıştır. 2008 yılında bu düzenlemelerle ilgili olarak yaptığımız eleştirilerde ne denli haklı olduğumuz bugün ortaya çıkmıştır" dedi.

 

Bostan, "Sosyal Güvenlikte Reform adı altında yapılan düzenlemelerin üzerinden henüz 4 yıl geçmişken, çıkarılan kanunun birçok maddesi değiştirildi. Özellikle sağlık hizmetlerinin özel sektör eliyle gördürülmesini önceleyen politikalar nedeniyle, Kurumun sağlık harcamaları arttı ve kaynaklar, özel hastanelere aktı. Sosyal Güvenlik sistemindeki finansal açığı kapatmak üzere kurgulanan reform, vatandaştan alınan katkı payını artırmasına rağmen, sistemin açıklarını kapatmayı başaramadı; aksine açıklar daha da büyüdü. Biz, Türkiye Kamu-Sen olarak 2008 yılında söylediklerimizde ne denli haklı olduğumuzu bugün görüyoruz. O günden farklı olarak bugün yazılan her reçete başına para ödüyoruz. Belli sayının üzerinde ilaç alırsak fazladan reçete parası ödüyoruz. Ayakta tedavilerde dahi katkı payı ödüyoruz. 18 yaşını aşmış, okumayan çocuklarımız için genel sağlık sigortası primi ödüyoruz. Hastaneye bir defadan fazla başvurmamız halinde ayrıca para ödüyoruz. Emeklilik yaşı yükseldi. Gözlük ve gözlük camı gibi tıbbi malzemeleri yenileme süreleri uzatıldı. İşitme cihazı gibi analog ve dijital cihazlar için Kurumca yapılan ödemelerin üst limiti azaltıldı. Emekli aylığı bağlama oranları düşürüldü. Ama sosyal güvenlik açıkları azalmak yerine arttı. Çünkü Kurumun kaynakları anlaşmalı özel hastanelere gitti" şeklinde ifade kullandı.

 

SSK'nın açık vermesini istemediklerini ifade eden Bostan, "Elbette sosyal güvenlik sisteminin açık vermesini istemeyiz. Ancak bunun yolu, sistem içindeki vatandaşları cezalandırmak değil, prim ödeyen ve sisteme katkıda bulunanlara her türlü kolaylığı sağlayıp, sistemin dışına kaçanları kayıt altına almak olmalı, bu yönde tedbirler geliştirilmelidir" diye ifade kullandı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —