• BIST 100

    14297,41%1,00
  • DOLAR

    42,69% 0,00
  • EURO

    50,21% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5900,09% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,61

Sevgili bulma ümidiyle dolandırıcılarla eşleşmeyin!

Sevgililer günü yaklaşırken kimileri bu özel gün için şimdiden planlar yapıyor kimileri ise doğru kişiyi bulma arayışına devam ediyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.02.2020 14:26:00 0
Sevgili bulma ümidiyle dolandırıcılarla eşleşmeyin!

Ancak doğru kişiyi bulma ümidiyle arkadaşlık uygulamalarına yönelenleri bazen kötü sürprizler bekliyor! Kaspersky analizleri 2019 yılında bölgede 20 farklı popüler arkadaşlık uygulamasını taklit eden 130 tehdit saptadı ve bunlar Türkiye’de 731 kez kullanıcıların başına bela oldu.

Tinder, Bumble ve Zoosk gibi popüler arkadaşlık uygulamalarına olan ilgi siber suçlular tarafından kimlik avı olarak kullanılıp mobil zararlı yazılımları yaygınlaştırmak, kullanıcıların bilgilerini çalmak, reklam bombardımanına tutmak veya pahalı servislere istekleri dışında abone etmek için kullanılıyor. Söz konusu dosyaların gerçek uygulamayla bir ilgisi olmadığı gibi, bazen asıl uygulamanın tasarımı başarıyla taklit etmiş halde kullanıcıların karşısına çıkıyor.


Bu alanda özellikle Tinder yaygın olarak kullanılıyor. Kaspersky analistleri bu uygulamanın adıyla mevcut vakaların neredeyse dörtte birinde (168 vaka) karşılaştı. Neden olabilecekleri zarar ise saldırganın niyetine ve dosyanın yapısına bağlı olarak değişiyor. Pahalı SMS mesajlarının gönderilmesi, reklam yazılımları yüklenmesi ve kullanıcının doğru kişiyi bulma ümidiyle her telefona baktığında reklam bombardımanına maruz tutulması bunlardan bazıları.


Örneğin Tinder maskesi arkasına saklanan uygulamalardan biri aslında bir bankacılık dolandırıcısı ve sürekli olarak sizden erişilebilirlik servislerine ulaşmak için izin istiyor. Bunu yaptığınızda da sizden para sızdırmak için gereken koşulu sağlamış oluyor. Bir diğeri kurulumdan sonra ‘Settings’ adını alarak sahte bir hata mesajı görüntülüyor ve hemen ardından kayboluyor. Birkaç gün içinde de istenmeyen reklam bombardımanı şeklinde yeniden ortaya çıkıyor.


Siber suçlular kullanıcıların arkadaş arayışlarında da fırsatı kaçırmıyor. Tinder ve Match.com gibi popüler arkadaşlık uygulamalarının veya sitelerinin kopyaları internette kol geziyor. Bu sahte uygulama veya siteleri kullananlar kişisel bilgilerini vermeye veya hesaplarını sosyal medya hesaplarına bağlamaya zorlanıyor. Bunlar daha sonra siber suçlulara satılıyor ve kullanıcı eli boş kalıyor.


Kaspersky Tehdit Araştırma ve Yazılım Sınıflandırma Uzmanı Vladimir Kuskov, “Aşk evrensel olarak kullanıcıların ilgisini çeken bir konu ve siber suçluların bundan faydalanması kaçınılmaz. Çevrimiçi arkadaşlık uygulamalarını kullanırken sibe suçluların hedefi olmamak için tedbirli olmak gerekiyor. Söz konusu uygulamaları edinmek isteyenleri daima resmi kanallara ve resmi uygulama dükkanlarına başvurmaya davet ediyoruz.” dedi.

Sevgililer Günü saldırılarından korunmak için Kaspersky şunları öneriyor:

Uygulamaların sizden istediği izinlere karşı uyanık olun.
Reklamını görseniz bile bilmediğiniz kaynaklardan uygulama indirip kurmayın. Telefon ayarlarında güvenilmeyen kaynaklardan uygulama kurmayı engelleyen seçeneği aktif hale getirin.
Kullanmayı düşündüğünüz uygulama veya site tanıdık değilse abone olmadan veya kullanmadan önce diğer kullanıcı yorumlarına bakın.

Çatak’ta dağ keçileri görüntülendi

Burdur’da haksız fiyat artışına 3 milyon 222 bin lira ceza

Bakan Ersoy: "Dil bir milletin sadece iletişim aracı değil hafızası, vicdanı ve yüreğidir"

Elazığ’da metruk binada yangın

Başkan Kurnaz: "İlkadım’ı ortak akılla yönetiyoruz"

Bakan Fidan, ABD Suriye Özel Temsilcisi Barrack’ı kabul etti

Kars polisinden taklit ürünlere izin yok

Patnos Halk Kütüphanesi kitapseverlerle buluşuyor

Başkan Demir’den trafiğe nefes aldıracak proje

Almanya’da müslümanlara yönelik öfke için dezenformasyon yapıldığı ortaya çıktı

İngiltere Genelkurmay Başkanı Knighton: "Daha güçlü, daha ölümcül bir NATO’ya liderlik etmeliyiz"

Diyarbakırlı öğrenciler atık malzemelerden robot yaptı

Memurun dikkati 20 milyonluk dolandırıcılığı engelledi

Bacadan çıkan simsiyah duman vatandaşı tedirgin etti

DİKA Yönetim Kurulu Şırnak’ta toplandı

Terme’de toplu ulaşımda SAMKART dönemi başladı

Samsun’un zirveleri beyaza büründü

Kastamonu’da kar yağışı ilçeleri beyaza bürüdü

Meram’da aileler kortta buluşuyor

Bursa’da 9. Başkanlık Kupası Personel Futbol Turnuvası’nda şampiyonlar belli oldu

Ağrı’da çocuklar karın tadını çıkardı

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım

Ordu’da aranan 53 şüpheli yakalandı

İstanbul’da Kazak edebiyatı rüzgarı esti

MIDVOLGA-2 hava muhalefetinden dolayı teknik kontrol sürecini bekliyor

Genel Başkan Özel, Durbay ailesiyle beraber taziyeleri kabul etti

Şırnak’ta seyir halindeki tır alevlere teslim oldu

Tatvan’da kar yağışı

Başkan Sandıkçı: "Eğitimin her aşamasında öğrencilerin yanındayız"

Prof. Dr. Erol: "Beyin tümörleri her yaşta görülebiliyor"

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.