Tarih: 26.12.2012 10:02

“Seferberlik yılı ilan edeceğiz”

Facebook Twitter Linked-in

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından ‘Afet Bilinci Eğitimleri Çalıştayı’ düzenlendi. ‘Afete Hazır Türkiye’ sloganıyla gerçekleştirilen çalıştaya Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AFAD Başkanı Fuat Oktay ile il afet ve acil durum müdürlükleri, Bakanlık kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Dedeman Otel’de gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan AFAD Başkanı Oktay, afet ve acil durum yönetimi konusunda birtakım hedefler belirlediklerini belirterek, “Bizim afetler yönetimimizin Türkiye’nin afetler yönetimini belirliyor olması lazım. Biz, bireysel değil, kurumsal yapıyı oluşturmak istedik. Misyonumuzu ‘afete dirençli toplum’ olarak belirledik” dedi.

 

Afetler sonrası yapılan çalışmaları afetler öncesine çekmeye çalıştıklarını ifade eden Oktay, bu çalışmayı 2013-2017 stratejik planının ana hedefi yaptıklarını söyledi. Çalışmalar sürdürülürken kurumsallaşmayı da önemsediklerini dile getiren Oktay, “Birliği sağlamak istedik. Uluslararası alanda öncü kuruluş olma noktasında bir amaç belirledik” şeklinde konuştu. 

 

“BU ÇALIŞTAYIN AMACI KALICI UZUN VADELİ TEDBİRLERE KATKI VERMEKTİR”

‘Afet Bilinci Eğitimleri Çalıştayı’nın AFAD’ın kurulmasından sonra yapılan en önemli çalışmalardan olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise, AFAD’ın kurulmasından sonra çok sayıda afet yaşandığını söyledi. Atalay, “Yaşanan afetlerden sonraki yaraları sarmak öncelikli çalışmaları oldu. 2011 yılı ortalarında bu görev bana verildiğinde burada daha kalıcı, etkili ve iyi neler yapabiliriz diye düşündük” şeklinde konuştu. Afete karşı bilinçlenme çalışmaları yürüttüklerini belirten Atalay, “Bu çalıştayın amacı kalıcı uzun vadeli tedbirlere katkı vermektir. Eğitim ilkeleri, standardı ve dilini belirlemek için çalışılıyor” dedi. “Hiçbir şeyi formalite yapmıyoruz” diyen Atalay, “Bundan sonra Türkiye afet ve acil durum yönetimi konusunda çok farklı olacak, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak dedik, inşallah da olmayacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

Afet ve acil durum yönetimi konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan Atalay, “Türkiye’de ilk defa deprem stratejisi ürettik. Bu strateji bakanlıklar tarafından kabul edildi. Eylem planı yaptık. Daha bu çalışmalara yeni başladığımızda Van depremini yaşadık. Van’da çok zorlu bir kış geçirildi. Kar çok yağdı. Soğuk hava şartlarına rağmen çadır kentler, konteynırlar ve kalıcı kentlerin inşası sürdü. 16 bin kalıcı konutu teslim ettik. 20 bin konteyner verdik. Bugün yeni bir Van kuruldu” dedi.

 

“KOMŞULARIMIZA VE ORADAN GELEN İNSANLARA AÇIK KAPI POLİTİKASI UYGULUYORUZ”

Suriye’nin içerisinde yaşanan iç karışıklığa da değinen Atalay, “Komşumuzda olay var. Orada bir iç sorun yaşanıyor. Devletin vatandaşa baskısı var ve bunun sonucunda da oradan kaçanlar var. Şuan Türkiye’de 200 bin Suriyeli mülteci var. Bunlardan 146 bini bizim çadır kentlerde yaşıyor. Bunların bütün ihtiyaçlarının karşılanması sağlanıyor, sağlık, eğitim hizmeti veriliyor. 200 sağlık personeli orada görev yapıyor. 1,5 yıl oldu bu başlayalı. Bütün bunları şunun için söylüyorum. Bir yandan yürütülen çalışmalar var, komşularımıza, oradan gelen insanlara açık kapı politikası uyguluyoruz. Bir yanda da bu kalıcı çalışmalar var” şeklinde konuştu.

 

Türkiye’nin şuanda dünyanın iyi ülkeleri arasında olduğunun altını çizen Atalay, dünyanın her yerine de yardım götürdüklerini söyleyerek, “Türkiye daha iyi olacak biliyorum. Bizim afet öncesinde eksikliğimiz var. Afet öncesinde hazırlığımız yok. Daha iyi hazırlık içinde olmalıyız. Bu ise aileye, bireye ve toplumun her kesimine kadar uzanıyor. Şuna söz veriyorum. Biz AFAD ve hükümet olarak 2013 yılını inşallah bilinçlenme yönünde bir seferberlik yılı ilan edeceğiz. Okullarımızla ve bütün platformlarımızla elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz. Burada alınan kararlar, stratejiler çok önemli. Biz bunların uygulayıcısı olacağız. 2013 yılı başından itibaren hızlı bir eyleme geçeceğiz” dedi. 

 

Deprem öncesi çalışmalar içerisinde bulunduklarını ve bölgelerin özelliklerine, iklimine göre çadırlar yaptırdıklarını kaydeden Atalay, “Şuanda hedefimiz 110 bin çadır, 65 bini yapıldı. Bölgelerimize bu dağıtılıyor. Nerede çadır ihtiyacı olursa karşılanacak. Çadır en ucuz şey. Biz çadır sıkıntısı çektik, bundan sonra çekmeyeceğiz. Aydınlatma, ısıtma malzemeleri hazır bulunacak. Sadece eğitim değil, stok olarak da hazır olacağız” diye konuştu. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —