Tarih: 08.07.2012 11:52

SEDAŞ'tan abonelere önemli uyarı!

Facebook Twitter Linked-in

 Bekir Sami Güven, “Ne yazık ki müşterilerimize cep telefonlarından ulaşan “tasarruf tacirleri” onlara elektrik kullanımını azaltmadan tüketim miktarını ve fatura bedelini azaltacağını iddia ettikleri  büyülü aletler sunmakta, müşterilerimize "faturalarında indirim" hayali kurdurarak, şirketimizin de adını kullanmakta ve SEDAŞ onaylı olduğunu söyledikleri cihazlarını pazarlamaya çalışmaktadırlar. Oysa ki SEDAŞ’ın 'elektrik tasarruf cihazı' adı altında satılan cihazlarla hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca SEDAŞ olarak böyle bir konuda şirketimizin müşterilerini araması söz konusu değildir.” dedi. 

 

 

 

TASARRUF ALDATMACASI

 

 

 

Güven, ‘Müşterilerimizin bu tür bilime, mühendisliğe ve tekniğe aykırı iddialarda bulunan şirketlere itibar etmemelerini ve aldanmamalarını isteriz. Kamuoyunun bilgilenmesi ve bilinçlenmesi konusunda tüm kurumlara görev düşüyor. "Sözde elektrik tasarruf cihazları" tamamen bir aldatmacadan ibarettir.’dedi.

 

 

İŞE YARAMIYOR

 

 

Güven, “Tasarruf cihazlarının kompanzasyon yaptığı iddia edilmektedir. Kompanzasyon büyük işletmelerde önem taşımaktadır. Yani bu cihazlar meskenlerde herhangi bir işe yaramamaktadır. Çünkü büyük işletmelerde zorunlu olan kompanzasyon işleminin, elektrik akımının iş görmeyen gücü (körgüç) olarak tanımlanabilecek "reaktif enerji"nin sisteme geri verilerek, toplam elektrik üretiminde yaratacağı gereksiz artış etkisini önlemeye yöneliktir. Öncelikle, mevcut mevzuata göre mesken abonelerine, tek fazla beslenen abonelere, bağlantı gücü 9 (dokuz) kW‘a (dahil) kadar olan abonelere reaktif enerji tarifesi uygulanmamaktadır. Yani bu abonelerin kompanzasyon yapmalarına gerek duyulmamakta, bu nedenle de bu sayaçlar reaktif enerji kaydetmemektedir. Dolayısı ile elektrik tasarruf cihazı adı altında 35 TL’den 135 TL’ye kadar satışa sunulan bu tür aletler ise, zaten kayda girmeyen bu reaktif enerjiye yönelik küçük kompanzasyon aletleridir. Bu aletlerin meskenlerde ve tek fazla bağlanan yerlerde hiçbir etkisinin olmadığı  hatta tüketimi arttırdığı  saptanmıştır.” dedi.

 

 

 

REKLAM KURULU'NDAN 200 BİN TL CEZA

 

 

 

REKLAM Kurulu tüketicilerin cep telefonlarına 'Tebrikler! kol saati kazandınız, fotoğraf makinesi kazandınız' şeklinde mesaj gönderen şirketlere ceza kesmeye devam ediyor. Bu mesajların ardından 'Hediyenizi alın ve tasarruf cihazı almak için hemen arayın' diyen firmalara verilen toplam ceza tutarı 200 bin TL'yi buldu. Bu cezalara karşın şirketler satış yapmaya devam ediyor. SEDAŞ CEO’su Bekir Sami Güven, “Kısa mesaj yöntemini bırakan şirketler şimdi de dağıtım şirketlerinin adını kullanıyor. Dağıtım Şirketleri ile işbirliği yaptıklarını belirtiyorlar. Müşterilerimiz “tasarruf tacirlerine” onların  yanlış mesajlarına ve verdikleri aldatıcı bilgilere aldanmasınlar. Müşterilerimizin mağdur edilmesini istemiyoruz” dedi.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —