Tarih: 28.07.2017 08:25

Şarj süresini saniyelere indirecek nanomateryal

Facebook Twitter Linked-in

Günümüzde batarya ile çalışan cihazların şarj sürelerinin oldukça uzun olduğu biliniyor. Örneğin şarjı biten bir iPhone’u yeniden şarj etmek yaklaşık 2 saat sürebiliyor. Bu da özellikle acil durumlarda sıkıntı oluşturabiliyor.

İşte bu sorunu giderebilmek adına ABD’deki Drexel Üniversitesi’nden malzeme bilimleri ve mühendislik uzmanı Prof. Yury Gogotsi ve ekibi bir MXene isimli nanomateryal geliştirdi. Bu keşif, geleneksel pillerden farklı olarak iyonların daha hızlı hareket etmesi için daha fazla yol açabiliyor.

MXene materyali şarj süresinin kısaltılması konusunda bir devrim olacağa benziyor. Çünkü diğer geleneksel bataryalarda iyonların bağlantı noktasına ulaşabileceği kısıtlı yollar var. Bu nedenle şarj süresi saatler sürebiliyor. Ancak MXene materyali iyonların hızlı hareket edebileceği çok fazla yola açarak bu süreyi saniyelere indirebilecek.

Araştırma ekibi, 2011 yılından beri elektromanyetik radyasyona karşı koruma ve su filtreleme gibi konular için nanomateryal ile çalışıyor. Ancak ekip ağırlıklı olarak MXene’in günlük kullanılan cihazlara nasıl entegre edilebileceği yönünde daha fala araştırma yapıyor.

Prof. Gogotsi, MXene’in dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve elektrikli arabaların pillerinde dahi kullanılabileceğine inanıyor. Bataryaların dayanıklılık süreleri aynı kalsa bile şarj etme süresinin saatlerden saniyelere inmesinin muhtemel olduğunu söylüyor. MXene nanomateryalinin seri üretime girerek insanların hayatlarını doğrudan etkilemesinin birkaç yılı bulacağı ifade ediliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —