SARAY ÇÖKÜYORMU ? BAKANLIK'TAN FLAŞ AÇIKLAMA

SARAY ÇÖKÜYORMU ? BAKANLIK

Kültür ve Turizm Bakanlığından, Koruma Bölge Kurulunca onaylanmasından sonra Topkapı Sarayı'ndaki restorasyon ve yapısal güçlendirme çalışmalarına devam edileceği, teşhir-tanzim projesine yönelik çalışmaların da tamamlanmak üzere olduğu bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarındaki  "Topkapı Sarayı'nda çökme riski" iddiaları hatırlatılarak, açıklama yapılmasına  ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Topkapı Sarayı Hazine Dairesi'nin restorasyonuna 9 Ekim 2015'te fiilen  başlandığı hatırlatılan açıklamada, "Çatlaklara ve ayrıklara neden olduğu  düşünülen zemin oturmaları sebeplerinin tam teşhis edilebilmesi için zemin ve  duvar ölçümleri yaptırılmıştır. Söz konusu çalışmalar sonucunda yapının ve  bulunduğu zeminin güçlendirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır." ifadesine yer  verildi.

Zemin verileriyle güçlendirme projesinin ele alınabilmesi için bina  içi, çevresi ve yamaç bölgesinden sondaj ve muayene çukuru açılmasının, aletsel  gözlem tekniklerinin kullanılmasının gerektiği bilgisi paylaşılan açıklamada,  şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda gerçekleştirilecek sondaj yerleri ve kazı noktalarını  içeren çalışma ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca uygun  görülmüştür. 27 Nisan 2016'da Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, İstanbul  Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü ve  akademisyenlerden oluşturulan Danışmanlık Kurulu katılımıyla yapılan çalışmaların  sonucunda ortaya çıkan raporda, hazine bölümündeki çatlakların, çatlak  boyutlarını aşan yarık ve ayrık olarak tabir edilecek düzeye geldiği tespit  edilmiştir.

Metodolojik sıralamada, sorunun tespitine yönelik zeminsel etkilerin  daha ağır bastığı, yakın zamanda da bölgede oluşan istinat duvarlarındaki  yıkılmaların zemin kaynaklı olduğu görüşü kabul edilmiştir.

Zemin verileriyle birlikte güçlendirme projesinin ele alınabilmesi  için bina içi, çevresi ile yamaç bölgesinden sondaj ve muayene çukuru açılması ve  aletsel gözlem tekniklerinin kullanılarak izlenmesi gerektiğine, ayrıca sadece  Hazine Bölümünün değil, söz konusu iş kapsamında Hazine ile arşiv-depo binaları  arasındaki yamaçtan askeri bölgedeki yola kadar olan bölümün de birlikte ele  alınması, söz konusu sondaj verileri sonucunda zemin etütlerinin laboratuvar  sonuçlarına dayalı zemin güçlendirme yönteminin belirlenmesine, statik  güçlendirme projesinin ise elde edilecek datalar, çatlak ölçerler, zemin  zafiyetine göre sağlamlaştırma yönteminin belirlenmesine ve projelendirilmesine  karar verilmiştir."

Açıklamada, söz konusu inceleme ve raporlar doğrultusunda ilgili  Koruma Bölge Kurulunca onaylanmasından sonra restorasyon ve yapısal güçlendirme  çalışmalarına devam edileceği belirtilerek, güçlendirme çalışmaları dışında  teşhir-tanzim projesine yönelik çalışmaların da tamamlanmak üzere olduğu  bildirildi.



Firari anguslar uyuşturucu iğneyle tek tek avlandı

"Zehirlenme haberlerinin daha sık gündeme gelmesi kolektif travma oluşturuyor "

Amasya’da 2 bin 600 yıllık tandır keşfedildi

Araçlarını soğuktan korumak için battaniyelerle örtüyorlar

Cinsel istismardan 15 yıl ceza alan firari hükümlü yakalandı

Dezavantajlı grupların istihdamına yönelik iş birliği protokolü imzalandı

Sürücülerin korkulu rüyası Tersun Dağı’nda kartpostallık görüntüler

Otobanda yürekleri ağza getiren görüntü, bariyerlere vurmak üzereyken durdu

Çanakkale Boğazı sis nedeniyle transit gemi geçişlerine kapatıldı

Maç günleri Akyazı Stadı ve çevresinde yaşanan trafik sorunu gündemden düşmüyor

Greyder uçurumun kenarında güçlükle durabildi

Bilim Kurulu toplantısı Rektör Hacımüftüoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi; Bilim temelli sosyal politikalar vurgusu

Tekirdağ’da yoğun sis etkili oldu

Adana’da motosikletlin hayatını kaybettiği kazanın görüntüleri ortaya çıktı

Otomobil trafik ışığı direğine çarptı: 2 yaralı

Yaşar Bayar’a anlamlı ödül

Hakkari ve Van’da aranan 2 şahıs yakalandı

Bursa’da korkutan yangın: İtfaiye ekipleri camı kırıp içeri girdi

Kamyonun metrelerce sürüklendiği kazadan emniyet kemeri sayesinde yara almadan kurtuldu

Sevinç ailesi bir kız çocuğuna daha koruyucu aile oldu

Erzincan’da Vatan ve Kahramanlık Buluşması

Erzincan’da evlenecek gençlere destek

Elon Musk’ın ‘Starlink uydu zinciri’ Erzincan semalarında görüldü

Pendik’te bir binanın 3’üncü katı alevlere teslim oldu

Tekirdağ’da motosikletin çarptığı kadın yaralandı

Antoine Makoumbou: "Bu maçı kesinlikle kazanmamız gerekiyordu"

ABD’li Demokratlar, cinsel istismar suçlusu Epstein dosyasında yer alan 68 yeni fotoğraf yayınlandı

Okan Kocuk: "Avrupa’da gidebileceğimiz yere kadar gitmek istiyoruz"

Yunus Emre Çift: "Play off’u geçip Avrupa maceramızı sürdüreceğiz"

Thomas Reis: "Takımımın performansı sebebiyle hayal kırıklığı yaşıyorum"

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.