• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: 2020 yılını yatırım yılı olarak görüyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçen yıl nisan ayında çağrıya çıkılan Rekabetçi Sektörler Programı'ndan, toplam bedeli 62,5 milyon avro olan 11 projenin destekleneceğini bildirdi.Varank, Kütahya'da bir otelde düzenlenen Bölgesel Destek Progr

EKONOMİ 27.02.2020 12:58:00 0
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: 2020 yılını yatırım yılı olarak görüyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçen yıl nisan ayında çağrıya çıkılan Rekabetçi Sektörler Programı'ndan, toplam bedeli 62,5 milyon avro olan 11 projenin destekleneceğini bildirdi.

Varank, Kütahya'da bir otelde düzenlenen Bölgesel Destek Programları Açılış ve İmza Töreni'nde, Kütahya'nın ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunacak 10 farklı projenin imzası ve 4 destek programının ilanı için bir araya geldiklerini, yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 46 milyon liralık kaynağı bölgeye kazandıracaklarını söyledi.

Seramiğin sadece Kütahya'nın değil Türkiye'nin göz bebeği sektörlerinden olduğunu belirten Varank, sektörün yurt içi katma değerinin yüzde 82 seviyesinde olduğunu, enerji dışında dışarıdan hiçbir kaynağa ihtiyaç duyulmadığını aktardı.

Sektörün, ülke genelinde 200 bin kişilik istihdam oluşturduğuna değinen Varank, seramik dışında madencilik, makine ve mobilya gibi alanlarda da Kütahya'nın kapasitesinin gittikçe güçlendiğini vurguladı.

Varank, bu kapasite artışında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sunduğu desteklerin önemli katkılarının olduğuna işaret ederek, "Son 7 senede 6,5 milyar liranın üzerinde sabit yatırımı teşvik ederek, 13 bin vatandaşımıza yeni iş kapıları araladık. Kalkınma Ajansımız bugüne kadar 324 projenin hayata geçmesini sağladı. Üretim altyapılarını da ihmal etmiyoruz." dedi.

Bakan Varank, 11. Kalkınma Planı'nda 2023 yılına kadar turizm gelirlerini 65 milyar dolara, turist sayısını da 75 milyona çıkarma hedefinin olduğunu hatırlattı.

Bu hedeflere ulaşmada Kütahya, Afyonkarahisar, Manisa ve Uşak'ın sağlayabileceği katkılar için termal sağlık turizmi, zanaat, halk sanatları ve gastronomi alanları öncelikli olmak üzere cazibe merkezleri oluşturmayı hedeflediklerini aktaran Varank, şöyle devam etti:

"Yine burada da program bütçemiz 15 milyon lira. Proje başına 1,5 milyon liraya kadar ve yüzde 75'e varan oranlarda hibe desteği vereceğiz. Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programına (SOGEP) kabul edilen projeleri il bazında puan ortalamasına göre sıraladık. Türkiye'de birincilik Manisa’nın, ikincilik de Kütahya’nın oldu. Manisa'da SOGEP kapsamında 3 proje hayata geçecek. Valilikle yürüteceğimiz Otomotiv Öncelikli Nitelikli Eleman Hamlesi ile il genelinde 5 farklı eğitim atölyesi kuracağız. Buralarda tekstil, tasarım ve bilgisayar işletmenliği alanında 500 kişiye eğitim verecek, bunların da en az yüzde 40'ının sürekli istihdamını sağlayacağız."

Desteklenecek projeler

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında mali iş birliği çerçevesinde yürütülen İPA Rekabetçi Sektörler Programı'nın değerlendirme sonuçlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Çağrımızı geçen sene nisan ayında 'Yaratıcı Endüstriler' ve 'Ar-Ge' başlıkları altında açmıştık. Oldukça titiz bir değerlendirme süreci yürüttük. Buna göre toplam 62,5 milyon avro proje bedeli olan 11 proje bizim tarafımızdan desteklenmeye hak kazandı. Bu projelerle KOBİ'ler başta olmak üzere girişimcilerin ve araştırmacıların teknolojik birikimini artırmayı, tasarım ve markalaşmada ülkemizi bir üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Desteğe hak kazanan projelerden biri de Kütahya'da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi oldu. Bu proje, Kütahya'nın UNESCO yaratıcı şehirler ağı içinde kalma ve bu etiketi şehir ve sektör için bir katma değere dönüştürme anlamında kritik bir rol üstlenecek. Yine proje sayesinde ülkemizin en önemli kültürel ürünlerinden biri olan çininin, küresel olarak tanınmasına ve endüstriyel kullanım alanının genişlemesine de büyük katkı sağlayacağız.

Kütahya'nın dışında 'Yaratıcı Endüstriler' başlığı altında İstanbul Sanayi Odası'nın 'İSTANBUL Endüstriyel Tasarım Ekosistem Ekseni', Kadir Has Üniversitesinin 'Yaratıcı Endüstri Platformu', İzmir Ekonomi Üniversitesinin 'Kültürel ve Yaratıcı Endüstrilerin Kurulması Girişimci Merkezi ve Ekosisteminin Geliştirilmesi' ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinin 'Yaratıcı Endüstrilerin Ortaya Çıkışı ve Ekonominin Yenilikçi Teknolojilerle Dönüştürülmesi: Oyunlar, Giyilebilir Tekstil Ürünleri ve Yeni Nesil Film Yapımı' proje başvuruları destek almaya hak kazandı. Tüm bu projelerin toplam bütçesi 19,2 milyon avro olacak."

Programın "Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge)" başlığında 43,4 milyon avro bütçeyle 6 projenin destekleneceğini ifade eden Varank, bunların otomotivden yazılıma, katmanlı imalattan ilaç ve tıbbi cihazlara, KOBİ'lerin dijital dönüşümünden stratejik ürünlerin geliştirilmesine kadar geniş bir yelpazede Türkiye'nin rekabet gücüne büyük katkı sağlayacağına dikkati çekti.

Varank, "Ar-Ge" başlığı altında, TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin "Bağlantılı, Otonom ve Elektrikli Araç Teknolojileri ve Hizmetleri İnovasyon Merkezi", Ankara Üniversitesinin "Ankara Yenilikçi Kanser Teranostik Geliştirme Merkezi", Ege Teknopark'ın "Girişimciler İçin Derin Teknoloji İnkübatörü", Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin "Alüminyum Sanayinin Dijital Dönüşümü İçin Ortak Araştırma Merkezi", Orta Doğu Teknik Üniversitesinin "ODTÜ Dijital İnovasyon Merkezi" ve Sabancı Üniversitesinin "Doğrudan Dijital Üretim Platformu" projeleri destek almaya hak kazandığını dile getirdi.

"2020 Ocak ayında teşvik tarihimizin rekorunu kırdık"

Teşvik uygulamalarına da değinen Varank, sözlerini şöyle tamamladı:

"2020 yılını yatırım yılı olarak görüyoruz. Yatırım teşvik verilerimiz de bu söylediğimizi destekler vaziyette çok güzel bir vaziyette gelmeye başladı. Hem 2019 yılının aralık ayında hem de 2020 Ocak ayında verdiğimiz belge sayılarıyla teşvik tarihimizin rekorunu kırdık. Son açıklanan sanayi üretimi verisi de oldukça yüksek geldi. Şubat ayında hem kapasite kullanım oranları hem de reel kesim güveni arttı. Geçtiğimiz senenin üçüncü çeyreğinde başlayan ekonomik canlanma, son çeyrekte daha güçlü bir zemine oturacak. İnşallah 2020 yılında hem büyüme hem de istihdam açısından son 2 yılın performansını oldukça geride bırakacağız. Bunun için Bakanlık olarak üretimi destekleyici adımlarımızı devam ettireceğiz. Bölgesel kalkınma alanında da birbirinden vizyoner projelerimiz şehirlerimizde hayat bulacak. İnşallah hep birlikte ülkemizi daha ileriye, hak ettiği yerlere taşıyacağız."

Program, bölgesel destek projelerinin imzalanmasıyla sona erdi. 

AA

Ankara’da yasa dışı etil alkol ticareti yapan 2 kişi gözaltına alındı

Sahte ilaç üreten ve piyasaya süren 1 kişi hakkında adli işlem başlatıldı

Gediz’de madende gazdan etkilenen madencilerin tedavileri devam ediyor

Kilitli motosikleti çalan 2 şüpheli yakalandı

Muş’ta siber dolandırıcılığa karşı bilinçlendirme faaliyeti

Eskişehir’de 2 çocuk apartman önündeki damacanaları çaldı

Tayland, Trump’ın ateşkes açıklamasına rağmen Kamboçya’yı F-16’larla vurdu

TFF 2. Lig: Isparta32 Spor: 1 - 1461 Trabzonspor: 2

Bozdoğan Belediyesi, Hışımlar Mahallesi’nde çalışmalarını sürdürüyor

Bozdoğan’da balık tezgahlarının en çok tercih edilen çeşidi hamsi oldu

Bulanık’ta "Halk Günü" toplantısı yapıldı

Kırşehir’de 1 milyon makaron ele geçirildi

Mehmetçik hudutta uyuşturucuya geçit vermedi: Yaklaşık 259 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta depremde hasar alan iş merkezi yıkıldı

Bilecik’te yasal kalış hakkı bulunmayan 2 kişi yakalanarak, sınır dışı süreçleri başlatıldı

Antalya’da 3 gün önce kaybolan 93 yaşındaki yaşlı adam evine 1 kilometre mesafede ölü bulundu

Bursa’da kamyonetin çarptığı scooter sürücüsü hayatını kaybetti

Beşiktaş, Trabzonspor maçı hazırlıklarını tamamladı

Yangında evi küle dönen yaşlı kadının cenazesine ulaşıldı

Bitlis’te 3 kilo 210 gram metamfetamin ele geçirildi

6. kata eşya çıkaran vinçli kamyon alev alev yandı

Oto gaz tüplerine gizlenen 70 kilo esrar yakalandı

Köyceğiz Merkez Hacıbey Camii’nde Sabah Namazı buluşması gerçekleştirildi

Virajı alamayan otomobil refüjdeki aydınlatma direğine çarpıp takla attı: 2 yaralı

Trendyol Süper Lig: Çaykur Rizespor: 1 - Eyüpspor: 0 (İlk yarı)

Mersin’de üreticilere ’süt soğutma tankı’ desteği

Uşak’ta samanlıkta çıkan yangında 5 koyun telef oldu

Uşak’ta evin çatısında çıkan yangın paniğe neden oldu

Bakan Uraloğlu: "2 milyar 700 milyon lira tasarruf sağlayacağız"

Rize’de ayılara demir profilli tezgah da çare olmadı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.