• BIST 100

    14144,23%-0,40
  • DOLAR

    42,72% 0,03
  • EURO

    50,25% 0,18
  • GRAM ALTIN

    5952,83% -0,16
  • Ç. ALTIN

    9603,36% 0,00

Sanayi üretim endeksinin OSB'lerdeki elektrik tüketimine paralel olarak artışını sürdürmesi bekleniyor

Kovid-19 salgınının etkisiyle 2020 yılının nisan ve mayıs aylarındaki sert düşüşlerin ardından yükselişe geçen sanayi üretiminde, kasım ve aralık ayı verilerinin OSB'lerdeki elektrik tüketimine paralel olarak artması bekleniyor.

EKONOMİ 12.01.2021 12:31:00 0
Sanayi üretim endeksinin OSB

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının görüldüğü geçen yılın mart ayında yıllık bazda yüzde 1,7 azalan takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, nisanda da yüzde 31,3 geriledi. Mayısta, bir önceki yıla göre yüzde 19,4 düşen endeks, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirler ve normalleşme adımlarının etkisiyle geçen yıl haziran ayı itibarıyla tekrar yıllık bazda yükseliş trendine girdi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Haziran 2020'de yıllık bazda yüzde 0,4, temmuzda yüzde 4,6, ağustosta yüzde 10,7, eylülde yüzde 8,3 ve ekimde yüzde 10,2 arttı.

Avrupa ortalamasını aştı

Geçen yıl hazirandan itibaren takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde bir önceki yıla göre Türkiye'nin elde ettiği artış, Avrupa ortalamasının üzerinde seyretti. Bu dönemde Avrupa Birliği ve Avro Bölgesi'nde aylar itibarıyla yıllık bazda azalan endeks, Ekim 2020'de 2019'un aynı ayına göre sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 3,8 geriledi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, söz konusu ayda Avrupa ekonomisinin önde gelen ülkelerinden Fransa'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3, Almanya'da yüzde 4,1, Birleşik Krallık'ta yüzde 4 ve İtalya'da yüzde 2,1 düştü.

AA Finans'ın TÜİK tarafından yarın açıklanacak Kasım 2020'ye ilişkin sanayi üretim endeksi beklenti anketinde ekonomistlerin takvim etkisinden arındırılmış beklentilerinin ortalaması yüzde 8,3 artış yönünde oldu.

"OSB'lerin elektrik tüketimindeki artış, sanayi üretimine olumlu yansır"

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu Başkanı Memiş Kütükcü, Kovid-19 salgınının etkisiyle geçen yıl nisan ve mayısta dip noktaları görmesinin ardından yükselişe geçen sanayi üretim endeksindeki toparlanma eğiliminin devam etmesini beklediklerini söyledi.

OSB'lerin elektrik tüketimini düzenli olarak takip ettiklerini ve bu verileri zaman zaman paylaştıklarını belirten Kütükcü, "OSB'lerde elektrik tüketimi, geçen yıl kasımda yüzde 8,43, aralıkta da yüzde 9,8 arttı." dedi.

Kütükcü, OSB'lerin elektrik tüketimlerindeki artışın yarın açıklanacak Kasım 2020 ve gelecek ay ilan edilecek Aralık 2020'ye ilişkin sanayi üretim verilerine olumlu yansıyacağını vurgulayarak şunları kaydetti:

"OSB'lerimiz Türkiye'nin sanayi üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını gerçekleştiriyor. OSB'lerimizin elektrik tüketiminde yaşanan gelişmeler, ülkemizde sanayi üretiminin seyrine dair de önemli bir veri oluşturuyor. Elimizdeki elektrik tüketim verileri, Türkiye'nin sanayi üretim endeksinde geçen yıl yaşanan artışların kasım ve aralıkta da devam edeceğini gösteriyor. Dolayısıyla Türkiye'nin sanayi üretiminde pozitif alanda kalmayı sürdürmesini bekliyoruz."

 AA

Polonya doğu sınırına anti-personel kara mayınları konuşlandıracak

Soğuk hava sebebiyle çimler ve otomobil camları buz tuttu

Evlerine geçen Adıyamanlı depremzedeler: "Bakan Murat Kurum, her zaman yanımızda"

Şarampole uçan araçta bulunan 2 kişi yaralandı

Bodrum Gündoğan hokey takımı birinci lige yükseldi

Kaymakam Yılmaz’dan ilçe birimlerine denetim

Kötekli Gençlik Merkezi’nde sanat dolu günler

Belediyenin imar cezasına yargı freni

Coğrafi İşaretli Aydın Enginarı’nda yılın ilk hasadı yapıldı

Aksa Akrilik ve TOÇEV’den çocuklara sıcak bir gelecek

Araç içinde fenalaşan sürücü, hayatını kaybetti

Söğütspor’da Teknik Direktör Savaş Akgün ilk antrenmanına çıktı

MSKÜ’de tiyatro rüzgarı

Kesinleşmiş 12 yıl cezayla aranan uyuşturucu taciri yakalandı

Emniyet ekipleri çocuklarla uçurtma festivalinde buluştu

Antakya’da otomobil yangını

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Uluşahin: "Fıtık sanıldığı kadar masum değil"

Karapınar’da umre yolcuları dualarla uğurlandı

Tarihi değirmenler dönüyor, mısır unu gurbet yollarına çıkıyor

5 katlı binanın çatı katındaki yangın korkuttu

Gaziantep’te 22 kilo skunk ile çok sayıda silah ele geçirildi: 7 gözaltı

Antalya’da otomobilin şaftına gizlenmiş 17 kilogram metamfetamin ele geçirildi

Eskişehirli sporcu, uzun kılıç kategorisinde 3. oldu

Deprem hazırlıklarının sürdüğü Büyükçekmece’de riskli bir site daha yıkıldı

Merhum başkanlar için simit fırınından ücretsiz simit

Ezanı güzel okumak için yarıştılar

Vali Çiçek halk gününde vatandaşların sorunlarını dinledi

Altın Taka Film Festivali 24-28 Aralık tarihleri arasında Trabzon’da yapılacak

Kula’da asayiş ve narkotik uygulamalarında 23 kişi yakalandı

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.