Tarih: 02.01.2013 10:29

Sanal alışverişte bu tuzağa düşmeyin

Facebook Twitter Linked-in

Perakende sektörünün 4 ayrı bakanlığa ilettiği şikayet raporuna göre internet üzerinden kullanılmış, taklit ve son kullanma tarihi geçmiş mal satışı yapılarak tüketici kandırılıyor. Sosyete pazarları da vergi kaçağına yol açıyor. Türkiye'deki tüm süpermarket, zincir mağazalar ve alışveriş merkezlerinin (AVM) oluşturduğu perakendecilik sektörü, internet üzerinden yapılan satışlarla sosyete pazarlarını 4 ayrı bakanlığa şikayet etti.

 

Denetimler artmalı

Sektör temsilcileri, Maliye, Gümrük ve Ticaret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarına yönelttikleri şikayet raporunda, internet üzerinden ambalajsız, taklit, kullanılmış ve son kullanma tarihi geçmiş mal satışı yapılabildiği bildirildi. İnternetten satışların kayıtdışı ekonomiyi desteklediği ve haksız rekabete yol açtığını vurgulayan sektör temsilcileri, bu uygulamalara karşı etkin denetim ve yaptırımın geliştirilmesini istediler. Perakendeciler, bu tür satış yapanların ayrıca vergi kaydı, marka hakları ve taklit ürünlerde de detaylı denetlenmesi talebinde bulundular.

 

Yazar kasa olmalı

Sektör temsilcileri, son zamanlarda moda haline geldiğini belirttikleri sosyete pazarlarında vatandaşa satış fişi verilmediğini, bu nedenle ciddi vergi kaybı doğduğunu bakanlıklara iletirken, "Bu ürünler çoğu zaman tescilli markalı ürünlerin taklidi olduğundan, kayıtlı ekonominin karşısına haksız rekabet yaratan bir suç unsuru ortaya çıkmaktadır" dediler. Perakendeciler, tüm pazarlarda yazar kasa zorunluluğu getirilmesi önerisinde bulundular.

 

Sigortasız işçi var

Semt pazarlarındaki perakende satışı da şikayet listesine ekleyen perakendeciler, buralarda satılan mallara yönelik hiçbir sağlık ve güvenlik denetimi yapılamadığı, çoğu zaman KDV ve ÖTV tahsil edilemediğini ifade ettiler. Temsilcileri, tek mağazalı perakende firmalarında sigortasız personel istihdam edildiği, personelin uzun süre çalıştırıldığı, yanlış veya sorunlu ürün satılarak tüketici haklarının ihlal edildiğini rapor ettiler.

 

İthalata vergi tüketiciyi vurdu

Perakendecilik sektörü temsilcileri 2011'de Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden gelen hazırgiyim ve tekstile ek vergi konulmasının faturasının tüketiciye çıktığını vergi nedeniyle fiyatların yükseldiğini bakanlıklara ilettiler. Bu uygulama nedeniyle Türkiye'nin konfeksiyondaki imalat üstünlüğünün zarar gördüğü, ihracatın azaldığı, istihdamı düştüğü de ifade edildi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —