Tarih: 11.06.2020 20:23

Salgın süreci, saldırı sürecine dönüştü ! Kıdem tazminatı haktır, gasp edilemez

Facebook Twitter Linked-in

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Sendikası'ndan yapılan açıklama şöyle: 

Salgın sürecini fırsata dönüştürmeye çalışan AKP hükümeti işçi ve emekçilere dönük hak gasplarında sınır tanımıyor. Salgın süreci boyunca sermayenin çıkarları için çalışan, açıkladığı 250 milyarlık paketin %95’i kapitalistlerin kasalarını dolduran iktidar, ücretsiz izin uygulaması ve kısa çalışma ödeneği ile milyonları salgın ve açlık arasında bırakmıştır.

İşsizlik sigortasının yağmasını sürdüren AKP hükümeti bu sefer işçi ve emekçilerin kazanılmış hakkı olan kıdem tazminatını hedefe koymuştur. Kıdem tazminatını gasp etmeye dönük girişimler hızlanmış, bu konuda sermaye örgütleriyle birlikte hazırlıklar yapılmaktadır. Derinleşen ekonomik krizin faturası bir kez daha işçi ve emekçilere ödetilmek isteniyor. Salgın süresince bir kez daha gördük, iktidar işçi ve emekçiler için zerre kadar bir şey yapmamıştır.

Saldırı büyüktür. Buna karşı daha geniş bir mücadele kaçınılmazdır

Çarklar dönsün, ölen ölür kalan sağlar bizimdir anlayışı ile milyonlarca işçi kitlesel olarak salgınla yüz yüze bırakılmıştır. Bu anlayışın ve saldırıların devamı olarak yeni saldırılar gündeme gelmiştir. Başta kıdem tazminatı olmak üzere, çalışma yaşamında birçok yeni saldırı yasası hazırlıkları açıktan ifade edilmiştir. Saldırı büyüktür. Buna karşı daha geniş bir mücadele kaçınılmazdır. İktidar kıdem tazminatını taraflarla görüştükleri iddiasındadır. Bu süreçte kıdem tazminatını pazarlık yapacak bir “işçi sendikası ve emek örgütü” varsa doğrudan sermayenin yanında yer almıştır.

İktidara bir kez daha sesleniyoruz, milyonlarca işsiz ve yoksul varken, yapacağınız iş işsizliğe ve yoksulluğa çözüm bulmaktır. Ülkede refahı sağlamak, gelir dağılımını adil yapmak, demokratik hak ve özgürlükleri güvence altına almaktır. İşten atmaları yasaklamak, ücretsiz izin uygulamasına son vermek, gerçek anlamda iş güvencesi sağlamaktır.

Bütün hak gasplarına karşı tüm işçi ve emekçileri mücadeleye çağırıyoruz

Kıdem tazminatı gaspına ve bütün hak gasplarına karşı tüm işçi ve emekçileri mücadeleye çağırıyoruz. Şimdi emek ve meslek örgütleri için bu süreç bir sınavdır. İktidarın bu uygulamalarına karşı bir araya gelmeyeceksek ne zaman geleceğiz. Hayati önemde olan kıdem tazminatı hakkını birlikte savunmayacaksak ne zaman savunacağız. İşçi ve emekçilerin birliğini şimdi sağlamayacaksak ne zaman sağlayacağız.

Bugün işçi ve emekçilerin yayında olmayanlar, işçi ve emekçilerin çıkarlarını savunmayanlar tarih önünde bir kez daha iyi anılmayacaklardır. İktidara sesleniyoruz, kıdem tazminatına ve hak gasplarına dönük yasalarınızı geri çekin. Kıdem tazminatı hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz.
 
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —