Tarih: 28.09.2018 10:18

RTÜK ve BTK 'internet' düzenlemesini tamamladı

Facebook Twitter Linked-in

6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikler kapsamında hazırlanan yönetmelik taslağıyla radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumuna, bu hizmetlerin iletimine, internet ortamından medya hizmet sağlayıcılara yayın lisansı, platform işletmecilerine de yayın iletim yetkisi verilmesine, söz konusu yayınların denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

İnternet ortamından sunulan radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetleri ile bu yayın hizmetlerini sunan özel medya hizmet sağlayıcı kuruluşları ve bu yayın hizmetlerinin iletimini sağlayan platform işletmecilerini kapsayan yönetmelik taslağında, "bireysel iletişim hizmetleri", "radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini internet ortamından iletmeye özgülenmemiş platformlar" ile "radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerine yalnızca yer sağlayan gerçek ve tüzel kişiler" kapsam dışında bırakıldı.

Taslakta internet ortamından yayın lisans tipleri, internet yayın iletim yetki belgesi ve yayın lisansının nasıl alınacağına ilişkin tüm usul ve esaslar düzenlendi. Taslağa göre, içerik veya yer sağlayıcısı yurt dışında bulunmasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu, Üst Kurul'un görev alanına ilişkin uluslararası anlaşmalar ve 6112 Sayılı Kanun hükümlerine aykırı yayın yaptığı Üst Kurul'ca tespit edilen bir başka ülkenin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcıları ve platform işletmecileri hakkında yönetmelik hükümleri uygulanacak.

İnternet ortamından Türkçe olarak Türkiye'ye yönelik yayın yapan veya yayın dili Türkçe olmamakla birlikte Türkiye'ye yönelik ticari iletişim yayınlarına yer veren yayın kuruluşlarının yayın hizmetleri de aynı düzenleme kapsamında bulunacak.

Bu kuruluşların internet ortamındaki yayınlarına devam edebilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yargı yetkisi altındaki diğer kuruluşlar gibi Üst Kurul'dan internet ortamından yayın lisansı, bu kapsamdaki platform işletmecilerinin de internet ortamından yayın iletim yetkisi alması zorunlu olacak.

İnternet ortamından yayın lisansı münhasıran radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmeti sunmak amacıyla Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulan anonim şirketlere, yayın iletim yetkisi de Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre, kurulan limited veya anonim şirketlere verilecek.

Gerçeğe aykırı belge sunduğu veya beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları geçersiz sayılacak ve haklarında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak.

Lisanssız yayın yapanlara "3 aylık süre" kolaylığı

Üst Kurul tarafından resen veya şikayet üzerine internet ortamından yayın lisansı bulunmayan yayın hizmetlerinin sunulduğunun tespiti halinde, bu durum Üst Kurulun internet sitesinde duyurulacak.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK GAZETESİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —