Tarih: 12.01.2016 08:43

Restorasyon rezalete dönüştü!

Facebook Twitter Linked-in

Gebze’de Mimar Sinan tarafından 1510 yılında yaptırılan tarihi Çoban Mustafa Paşa Cami, geçtiğimiz günlerde 10 yıl önce yapılmış olan tadilatta erkek tuvaletlerinin duvarları mermerle kaplanarak üzerine pisuvarlar monte edilen görüntüleri ile gündeme gelmişti. Türkiye gündemine konu olan pisuvarlar sökülmüş, tarihi hata düzeltilmişti. Yaşanan pisuvar tartışmalarının yankısı bitmemişken cami cemaati tarafından yeni bir iddia ortaya atıldı. 

RESTORASYON EKSİK VE HATALI
Gebze’de Mimar Sinan tarafından 1510 yılında yaptırılan  tarihi Çoban Mustafa Paşa Cami'de gerçekleşen restorasyonla ilgili bir çok hata gün yüzüne çıkmaya başladı. Cami cemaati tarafından fark edilen hatalara Marmara Gazetesi ulaştı. Geçtiğimiz yıl Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen tarihi Çoban Mustafa Paşa Cami'nin resorasyonun eksik ve hatalı olduğu iddia edildi. 

hatalar-1.jpg

CAMİ TANINMAZ HALE GELDİ 
Gözle görülen restorasyon hatalarında dikkatleri çeken, tarihi çini ve duvarlar arasına yapılan beton sıvalar, hat yazılarında es geçilen boyama ve yazıların kaydırılması, duvarların kırık bırakılması, temizlenmemiş ve tamamlanmamış duvarlar, tehlike saçan elektrik sisteminin düzgün yapılmaması tarihi caminin yeterince özen gösterilmeden restore edildiğini gösteriyor. İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü mülkiyetinde ve sorumluluğunda olan Gebze’nin en değerli tarihi yapısına reva görülen bu muamele vatandaştan tepki üstüne tepki alıyor. Vatandaşın iddiasına göre ehli bir ekiple yapılmayan restorasyon camiyi tanınmaz hale getirdi. Cami cemaati, cami ve külliyenin tarihi dokusunu yıpratmayacak bir restorasyonun, özellikle işin uzmanlarının görev alacağı bir ekibin özel olarak bunları tespit edip aslına uygun yapmasını istedi ve konuyla ilgili yetkilileri göreve davet etti. LALE KALAYCIOĞLU

hatalar-2.jpghatalar-3.jpg




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —