• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Ramazan'da sağlıklı oruç tutmanın yolları

Yaz sıcaklarına denk gelen Ramazan'da sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmek için yapmanız gerekenler...

SAĞLIK 10.06.2016 14:57:00 0
Ramazan

Ramazan ayında giderek artan sıcaklara karşı alınabilecek en büyük önlem, sağlıklı bir iftar sofrası hazırlamaktan geçiyor. İftar çorbasının kremalı yapılmaması gerektiğini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Serra Arslan, "Vücudunuzdaki susuzluğu iftarda tüketeceğiniz ayran ya da cacıkla, mineral eksiğinizi ise soda ile tamamlayın. İftar sonrası yapacağınız yürüyüş ise hem hazımsızlığınızı giderecek hem de küçük bir tatlı kaçamağına imkan tanıyacaktır” dedi.

Dyt. Arslan, sıcaklara denk gelen Ramazan ayında sağlıklı oruç tutmanın yollarını anlattı:

Ani yemek tüketimi yağ artışı sebebi
- Ramazanda uzun süre aç kalmak metabolizmamızı etkiliyor. Ve eğer dikkat edilmezse kilo artışlarına, sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Yaz aylarında tutulan oruç ile çok uzun süre aç kalacak olan bedenimiz alıştığı düzenin dışında bir sürece gireceği için metabolik hızımız düşer. Uzun süren açlıktan sonra ani ve hızlı yemek tüketimi kan şekerimizde dalgalanmalara ve yağ artışına sebep olabilir.

- Kan şekerindeki ani iniş ve çıkışlar özellikle yoğun iftar menülerinden sonra kendimizi bitkin hissetmemize, halsizlik, yorgunluk, uyku gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle uzun süren açlık durumlarında baş dönmesi, gözlerin kararması, mide bulantısı, sinirlilik gibi durumlarla karşılaşılabilir. Tüm bu duygu durum bozukluklarını ve olası sağlık problemlerini yaşamamak için Ramazan'da sofralarınızı bilinçli hazırlamanız gerekmektedir.

- Açlık ile gerginleşen ruh halimizle iftar sofralarına oturduğumuzda kontrolü sağlamak güç olabiliyor. Özellikle yemek yemeyi mutluluk haline getirdiğimiz ve kendimizi yemekle ödüllendirdiğimiz için ihtiyacımızı gözetmeden fazlasıyla ve en tehlikelisi hızla yemek yiyip sofradan kalkabiliyoruz.

- Ramazan ayının varoluşuna ters olan fazlasıyla zengin donatılmış sofralar, hem metabolizmanızı hem de iftar sonrası ruh halinizi yoruyor. Her besin grubundan var olan, renkli, mevsiminde yetişmiş besinlerle hazırlanmış bir iftar sofrası ihtiyacınızı karşılayacaktır.

- Gün boyu düşen kan şekerinizi arttırmak için Ramazan geleneği olan hurma ile orucunuzu açmak şahane bir tercih. Hurma; yüksek lif içeriğinin yanı sıra fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, A vitamini, B1, B2, B3, B6, folik asit gibi vitamin ve mineralleri oldukça yüksek oranlarda içermektedir. Düzenli olarak tüketildiğinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır ve kabızlığı önler.

Susuzluğa karşı ayran tüketin
- Yazın uzun süreli susuzluğa karşı vücudunuzu susuz bırakmayın. İftarda bir bardak su ve 1-2 adet hurma yiyerek başlayacağınız yemeğinizin ilk tercihi çorba olmalıdır. Çorba seçeneklerinde kremalı, bulyonlu çorbalardan ziyade baklagilli, sebzeli veya yoğurtlu hazırlayacağınız çorbalar tercih edilmelidir.

- Çorbanın ardından 5-10 dk. ara verilmeli, iştah kontrolü sağlanmalı ve olası mide rahatsızlıkları bu şekilde engellenmelidir.

- Ana yemek olarak et, tavuk ya da balık grubundan protein içeriği yüksek bir besini tüketebiliriz. Böylece almamız gereken günlük protein ihtiyacımızı kaliteli protein kaynaklarından sağlamış oluruz. Bunun dışında zeytinyağlı bir sebze yemeği ve tahıl grubundan bulgur pilavı, makarna iftarda tüketebileceğimiz besinlerdir.

- En önemli probiyotik kaynaklarımızdan olan yoğurdu da ayran ya da cacık olarak tüketirsek sıvı alımımızı desteklemiş oluruz. İçecek seçeneği günlük mineral desteğini sağlayacak olan maden suyu da olabilir, az şekerli kaynatılmış taneli bir komposto da olabilir.

Hazımsızlığa karşı yürüyüş yapın
- İftardan sonra çıkacağınız hafif tempolu bir yürüyüş ramazan ayında kilo alacağınız korkusunu yok eder. Mide ve bağırsak problemlerinizi en aza indirger, iftardan sonra tatlı kaçamaklarına izin verir.

- İster istemez yoğun bir şekilde geçen iftar öğününden sonra metabolizmanızı hızlandırmak ve hazımsızlık problemlerini yok etmek için minimum 30 dakikalık yürüyüşler ramazanın vazgeçilmezi olmalıdır.

- Şeker hastalığı, kalp hastalığı, tansiyon hastalığı, böbrek rahatsızlıkları olanlar, gebe-emzikliler, kanser tedavisi görenler, yaşlı bireyler, çocuklar uzun süre aç kalmak açısından risk altındadır. Bu grubun oruç tutarken mutlaka hekime danışması gerekmektedir.

Sahuru es geçmeyin
- Günde yaklaşık 15-17 saat açlıkla tutulan oruçta öğün sayımız ister istemez azalmakta. Gün boyunca alamadığımız besin öğeleri ihtiyaçlarımızı sahur ve iftar öğünleriyle karşılamak zorundayız. Bu yüzden sahur öğününü es geçerek oruç tutmak kesinlikle yapılmamalıdır!

- Sahur öğünü, gün boyu tok kalmanızı sağlayacak, dengeli, susuzluğunuzu en aza indirecek, sıvı ihtiyacınızı karşılayacak ve kabızlık problemleri yaşatmayacak şekilde oluşturulmalıdır.

- Öğününüz; 4 besin grubundaki besinlerin hepsini karşılayacak şekilde hazırlanmalı, yeterli ve dengeli bir menü olmalıdır.

Besin grubu: Süt/yoğurt/ayran
Besin grubu: Et/tavuk/peynir/yumurta
Besin grubu: Sebze-meyveler / komposto
Besin grubu: Tahıl grubu, ekmek/çorba/tam tahıllı ürünler

Sahurun olmazsa olmazları
Süt / ayran: Protein ve yağ içeriğinden ötürü gün boyu tok kalmanızı sağlayacak, sıvı içeriğinden ötürü susuzluğunu giderecektir. Yalnız, ayranın tuzlu olmamasına dikkat!

Tam tahıllı / tam buğday / çavdar ekmekleri: Uzun süre yemek yenilmediği ve oruçlu olunan saatlerde hareket olabildiğince az olduğu için ramazan ayında kabızlık problemleri sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Bu problemi yaşamamak için lif içeriği yüksek işlenmemiş undan yapılmış olan tam tahıllı/tam buğday/çavdar ekmekleri, tam buğday unundan hazırlanmış krep, gözleme, poğaça tüketilebilir.

Yumurta: En kaliteli protein kaynağı olarak beslenmemizde yer verdiğimiz yumurta, sahurda tüketildiği zaman gün boyu açlığınızı daha az hissedecek, protein alımınıza destek vereceksiniz. Sahur sofralarınızdan eksik etmeyin.

Mevsim meyve ve sebzeleri: Az şekerle kaynatılmış kompostolar veya sıvı içeriği yüksek meyveler sahur sofralarınızda muhakkak olmalıdır. Lif içeriğinden ötürü bağırsaklarınızın çalışmasına da katkıda bulunacaktır. Mevsim sebzelerinden hazırladığınız salata veya yumurta, peynir eklediğiniz menemen de iyi bir seçenek olabilir.

Sahurda peynir - zeytin ikilisine dikkat
- Tuz içeriğinden ötürü kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olan bu muhteşem ikili sahur için sakıncalı olabilir. Peynir sahur sofralarınızda olmalı fakat asla tuz içeriği yüksek olan peynir çeşitleri tüketilmemelidir. Tuzsuz lor bu açıdan yıldızlı peynirlerdendir. Zeytin yerine yağ grubundan ceviz, fındık, badem tercih edilmesi daha doğru bir seçenek olacaktır.

- Tam buğday unundan peynirli krep + karpuz + şekersiz çay

- Haşlanmış yumurta + tuzsuz lor peyniri az tuzlu peynir + mevsim salata + tam buğday/çavdar ekmeği + süt

- Yumurtalı kaşarlı menemen (acısız biber ile) + tam buğday/çavdar ekmeği + şekersiz çay

- Tam buğday/çavdar unundan ekmek ile hazırlanmış beyaz peynirli sebzeli tost + taneli az şekerli komposto

Örnek Ramazan menüleri
İftar:

- Sebze çorbası + yağsız dana eti + mevsim salata + cacık + tam buğday/çavdar ekmeği
- Soğuk ayran aşı çorbası + kuru baklagil yemeği + cacık + bulgur pilavı
- Kabak ezme çorbası + fırın somon + roka salatası + piyaz + tam buğday/çavdar ekmeği
- Mercimek çorbası + kıymalı semizotu yemeği + yoğurt + tam buğday/çavdar ekmeği

-Kabızlığa karşı meyve yiyin
Ramazan ayındaki beslenme değişikliğine bağlı olarak görülen kabızlığı önlemek için iftarda veya iftardan 1-2 saat sonra meyve-sebze tüketilebilir. Günün uzun olmasını avantaj bilerek iftardan 2 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapılarak sindirime yardımcı olunabilir. Aç kalınarak zayıflanamayacağı unutulmamalıdır. Buna bağlı olarak mutlaka sahura kalkılmalıdır.

Yemeklere kimyon katın
Yemekle birlikte veya yemek sonrasında sindirime yardımcı olan rezene, anason veya yeşil çay içilebilir. Zencefil, zerdeçal, dereotu, kimyon gibi baharatlar tüketilebilir. Bu baharatların sindirime yardımcı olma etkileri bulunmaktadır.


Sabiha Gökçen Havalimanı satılıyor mu?

Bungalov bahçesinde silahla vuruldu

24 yaşındaki genç kız kalbine yenildi!

Hikmet Erenkaya'dan, Tahir Büyükakın’a ziyaret

Başkan Ömeroğlu’ndan 19 Mayıs mesajı

Engelsiz Bahar Şenliğinde Engeller Aşıldı

Başkan Çiftçi’den 19 Mayıs mesajı

Sağlığın için dikkat et; Sivrisinekler durgun sularda ürer

Billur İplik Ürün Çeşitleri

Vali Yavuz Başkanlığında "Tasarruf Tedbirleri" Görüşüldü

GEBZE BAYRAM ÇÖREĞİ TOBB’DA BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Başkan Büyükgöz’ün 19 Mayıs Tebrik Mesajı

Marmaray'da intihar! Kendini raylara bırakan kadın yaşamına son verdi

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş'tan ilk açıklama

Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA): Çevresel Etkilerin Analizi ve Sürdürülebilirlik İçin Bir Araç

Gebze Belediye Başkan Yardımcıları ve müdürleri nihayet belli oldu! Yeni dönemin yönetim kadrosu kriz yarattı

İzmit’in eniştesi, Erkan Yolaç vefat etti

Tarımsal Üretim Bahçesi’nde yazlık sebze üretimi başladı

Bakan Işıkhan'dan emeklilere net mesaj

Kocaeli’de son kullanma tarihi geçmiş ürün satan marketlere ceza

İki ilçeyi birbirine bağlayan cadde trafiğe kapatılacak

Dilan Polat ve Engin Polat için karar

'Evet-Hayır' yarışması ile hafızılarımıza kazınan, Erkan Yolaç vefat etti

Valilik, Açık Kapı ile 128 bin kişiye ulaştı

18 yaşındaki yatalak kız evde ölü bulundu

Teneffüs Konserleri Madrigal ile başlayacak

KO-MEK Gölcük ve Derince ilçe sergileri açıldı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

Sabiha Gökçen Havalimanı satılıyor mu?

24 yaşındaki genç kız kalbine yenildi!

Hikmet Erenkaya'dan, Tahir Büyükakın’a ziyaret

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş'tan ilk açıklama

Gebze Belediye Başkan Yardımcıları ve müdürleri nihayet belli oldu! Yeni dönemin yönetim kadrosu kriz yarattı

İzmit’in eniştesi, Erkan Yolaç vefat etti

Tarımsal Üretim Bahçesi’nde yazlık sebze üretimi başladı

Bakan Işıkhan'dan emeklilere net mesaj

Dilan Polat ve Engin Polat için karar

Kamuda tasarruf dönemi başladı! Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Audi A8 aracına veda etti

Yeniden Refah Partisi Kocaeli, temayülle il başkanını değiştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini belli oldu

Kamuda tasarruf dönemi başladı! İşte madde madde yeni tedbirler

Kocaeli’de simite bir zam daha yolda

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

230 vergi müfettişi 50 ilde sahaya indi!

Kocaelispor yöneticisinin locasından Sakaryaspor'a destek

Hodri Meydan’dan organizasyon çağrısı

Kocaelispor’da ikinci Ertuğrul Sağlam dönemi

Kocaelispor’da Mustafa Gürsel ile yollar ayrıldı

Maç günü hava nasıl olacak, yağmur yağacak mı?

KS Store ve Passolig'de bilet satışları devam ediyor

Türkiye Drift Şampiyonası için geri sayım başladı

Olağanüstü maça Olağanüstü ilgi!

Arda Güler için söylenen sözler herkesi şaşkına uğrattı! ”Bu çocuk serseri”

Sakarya maçına akın var: O biletler 2 saatte tükendi!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Sivasspor 37 13 12 12 -8 51
8.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
9.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
10.Antalyaspor 37 12 13 12 -5 48
11.Adana Demirspor 37 10 13 14 -3 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 37 4 26 7 -47 16

YAZARLAR