Tarih: 16.11.2018 11:13

Rahat kıyafetler giyin öğün atlamayın

Facebook Twitter Linked-in

Hamilelik, yaklaşık 40 hafta süren uzun bir serüvendir. Hamilelik süresi içerisinde çalışacak anneler için, dikkat edilmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Suat Süphan Erşahin, çalışan hamilelere dikkat etmeleri gereken konular hakkında tavsiyelerde bulundu...
 Hamileler, günlük rutinlerine küçük eklemeler yaparak çalışma hayatlarına devam edebilirler. Ancak gebeliğinde tansiyon problemi yaşayan hamileler, özellikle hipertansiyonu bulunanlar, kanama problemi yaşayanlar, çoğul gebeliği olanlar, erken doğum riski bulunanlar; temposu yüksek, stresli işlerde çalışmaktan kaçınmalı ve çalışma koşullarını mutlaka doktorlarına danışarak oluşturmalılardır. Tüm bunların dışında kalan hamileler ise çok yüksek tempolu olmamak kaydıyla çalışma yaşamlarına devam edebilirler.

KAHVALTI YAPMADAN ÇIKMAYIN
 Düzenli ve dengeli beslenme, bebeğin sağlıklı gelişimde çok önemli bir rol oynar. Anne adaylarına önerimiz; üç ana, üç ara öğündür. Fakat çalışma ortamında bunu sağlamak zor olabilir.
 Sabah kahvaltısı; çalışan anne adayının en çok atladığı fakat en önemli öğünlerden biridir. Bu sebeple gerekirse işe gidileceği vakitten daha erken bir sürede uyanılmalı ve bu öğün kesinlikle yapılmalıdır. Öğle yemeği geçiştirilmemeli, şartlar uygun değilse evden götürülerek, sağlıklı ve dengeli bir öğün hazırlanmalıdır.

LİFLİ GIDALAR TÜKETİN
 Su ve sıvı gıdalar gebelik öncesi dönemden çok daha fazla tüketilmeli, özellikle su tüketimi günde en az 2 litreyi bulmalıdır. Kahve ve çay tüketimi ise günde 2 fincanı geçmemelidir. Ara öğünlerde süt ve sütlü tatlılar, doğal meyve suları, abartılmamak koşuluyla fındık ve ceviz, lifli gıdalar, meyve ve sebzeler tüketilebilir.
 Anne adayları, çalışırken kıyafetleri konusunda da seçici olmalıdır. Uzun süre çalışma saatleri olan hamileler; topuklu ayakkabı seçiminden kaçınmalı, alçak topuklu ayakkabılar rahatlık açısından tercih edilmelidir. Yüksek topuklar üzerinde geçirilen uzun saatler bel ağrılarına sebep olabilir. Kendilerini sıkan, hareket etmelerini kısıtlayacak kıyafetler yerine pamuklu ve konforlu kıyafetler tercih etmelilerdir.

STRESTEN KAÇININ!
HAMILELIK döneminde kaçınılması gereken en önemli konulardan biri strestir. Anne adayları çalışma günlerinin sonunda evlerine döndüklerinde o günü tamamen geride bırakıp hem psikolojik, hem de fizyolojik olarak rahatlıklarına odaklanmalıdır. Tüm günü ayakta geçirmişlerse, akşam yemeğinin ardından ayaklarını ve bacaklarını yüksek bir noktaya koyarak dinlenmelidir. Eğer tüm gün oturmuş ve hareketsiz kalmışlarsa, hafif tempolu bir yürüyüş yapabilirler. Ayrıca gece yatmadan alınacak sıcak bir duş, genel bir rahatlama sağlayarak anne adayı için iyi bir uykuya zemin hazırlayacaktır. Hafta sonları ise açık havada zaman geçirmek, tüm haftanın gerginliğini ve yorgunluğunu atmak önemlidir.

TEMİZ HAVADA KISA YÜRÜYÜŞLER YAPIN
OFISTE anne adayının temiz hava alabileceği bir ortam olmalıdır. İş yerinde sigara içilmesi ve çok sayıda kişinin çalışması ile ortaya çıkacak problemlerden kaçınılmalıdır. Direkt klima altında olmayacak şekilde, iyi havalandırılmış bir bölümde bulunmak önemlidir. Uzun süre oturarak çalışmak dolaşım bozukluğuna sebep olabileceği için, belirli süreler içerisinde molalar verilerek kısa yürüyüşler yapılabilir.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —