Tarih: 08.10.2012 10:00

Profösör Çelik'ten Gebze'de önemli açıklama!

Facebook Twitter Linked-in

Gebze Belediyesi’nin aylık tarih konferansları dizisinin ilkinde konuşan ünlü tarihçi Prof. Dr. Mehmet Çelik, Ortadoğu’nun Dünü Bugüne ve Geleceği’ni anlattı. Kent Meydanı’ndaki Gebze Kültür Merkezi salonunda düzenlenen konferansı Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile vatandaşlar ilgiyle dinledi. Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Gebze’de kültür ve sanat hayatında yeni bir dönem başlattıklarını belirterek, Gebze’lilerin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan aylık kültür sanat takviminin ilçede büyük bir sosyal ve kültürel değişim meydana getirmeyi amaçladığını belirtti.

 

 

TOPRAK KAYBINDAN DAHA ÖNEMLİSİ HAFIZA KAYBIDIR

 

 

Ortadoğu’yu anlatırken 100 öncesine giden Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik, “100 yıl önce koca bir imparatorluğu kaybettik. Ama ben buna yanmıyorum. İngiltere imparatorluğu ve Rus çarlığı da gitti. Beni asıl kahreden biz hafızamızı kaybettik. Milletlerin hafızası tarihleridir.  Milletin hafızası şimdi yeniden şekillendi. Tarihimiz üzerindeki sis perdelerini kaldırdık. Her şeyi çıplak olarak ortay koyduk” diye konuştu.

 

 

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞININ BİR TEK SEBEBİ VAR

 

 

 

Sanayi devrimiyle birlikte İngiltere, Fransa ve İtalya’nın müthiş bir refah yakaladığını belirten Prof. Dr. Mehmet Çelik, okullarda okutulan birinci dünya savaşıyla ilgili bilgilerin doğru olmadığını söyledi. Prof. Dr. Çelik şöyle devam etti:

 

“Birinci Dünya Savaşı’nın bir tek sebebi vardır. Osmanlı İmparatorluğu’ndaki petroldür. Avrupa sanayi devrimiyle yakaladığı refahın bitmesinden korkuyordu. Bu refahı sürdürecek enerji kaynaklarına sahip olmak istiyordu. Osmanlı topraklarındaki petrolü keşfettiler. Daha sonrada imparatorluğu dağıtma projesini uyguladılar. Hilafeti bunun için kaldırdılar. Birinci dünya savaşı petrole sahip olma konusunda aralarında çıkan paylaşım anlaşmazlığından kaynaklanmıştır. Ama bizim tarihimiz maalesef çocukça kurgulanmıştır. Bir milletin tarihi böyle masa başında, bu kadar çocukça kurgulanmamalıdır”

 

 

 

SEVR HARİTASINI BİZ UYDURDUK

 

 

 

Konuşmasında Sevr’in bir proje olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Sevr haritasını biz uydurduk. Aslında Sevr yüzde yüz uygulandı. Bizim güney sınırlarımız Antalya, Antep gibi şehirler değildi. Yemen ve Arabistan’dı. Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri idi. Arabistan’dan Tunus’a ve Cezayir’e bütün topraklar gitti. Sevr projesi yüzde doksan dokuz değil, yüzde yüz uygulandı. Antalya’yı işgal eden küçük askeri güçler, teftiş ve gözetleme görevi için gönderildi. Bizi rahatsız etmesin diye gönderdiler. Yunanlıları da iş bitinceye kadar bizi meşgul etmek için İzmir’e çıkardılar. Hadise budur” dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —