Tarih: 01.11.2020 21:56

Probiyotik Faydaları

Facebook Twitter Linked-in

Kaliteli ve dengeli beslenmenin önemine dair farkındalığın artması ile birlikte probiyotiklerin tüketilmesine her zamankinden çok özen gösterilmeye başlandı. Metabolizma sağlığı için büyük bir öneme sahip olan bu organik bileşiklerin yararlarını açıklamak için hazırladığımız yazımızda probiyotik faydaları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Probiyotikler, özellikle sindirim ve bağışıklık sistemi için faydalı canlı bakteriler ve mayalardır. Bağırsak sağlığının sürdürülebilmesi için gerekli ve yararlı olan probiyotikler birçok faydaya sahiptir. Probiyotik faydaları oldukça çeşitli olduğu için bunların ayrı ayrı ele alınması daha doğru olacaktır.

Probiyotikler Sindirim Sistemindeki Yararlı Bakterileri Dengeler

Bağırsaklardaki bakterilerin doğal dengesi bozulduğunda alerjiler, sindirim sorunları ve obezite gibi çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılabilir. Probiyotikler canlı mikroorganizmalar olarak yeterli miktarda alındıklarında, bağırsak florasındaki bakterilerin doğal dengesini geri kazanmasına yardımcı olurlar. Böylece hem sindirim sistemi sağlığına iyi gelirler hem de bağışıklık sistemini desteklerler.

Probiyotikler İshali Önleyebilir ve Geçirebilir

Probiyotik faydaları arasında en çok bilinenlerden biri bu canlı mikroorganizmaların ishali önleme veya geçirmedeki rolleridir. Özellikle antibiyotik kullanımına bağlı olarak oluşabilen ishal sorununun tedavisinde probiyotiklerin büyük bir önemi olduğu bilinmektedir.

Probiyotikler Bazı Mental Sorunlara İyi Gelebilir

Probiyotik faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri de bazı mental hastalıklara karşı iyi gelebilmeleridir. Yapılan bilimsel araştırmalar probiyotiklerin depresyon, anksiyete, stres ve hafıza sorunları gibi bazı mental bozuklukların semptomlarını azaltabileceğini ortaya koymaktadır.

Probiyotikler Alerji ve Egzama Şikayetlerini Azaltabilir

Bazı probiyotiklerin çocuklarda egzama şikayetlerini azalttığı bulgularına erişilen klinik çalışmalar mevcuttur. Ancak bu alanda daha fazla araştırma yapılması gereklidir. Bazı probiyotiklerin süt ve süt ürünlerine bağlı alerjilere bağlı oluşan inflamatuar reaksiyonları azalttığı yönünde veriler de bulunmaktadır.

Probiyotikler Bağışıklık Sistemini Destekler

Probiyotik faydaları arasında bağışıklık sistemini desteklemeleri de gösterilebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve zararlı bağırsak bakterilerinin gelişimini engellemeye yardımcı olan bazı probiyotiklerin vücutta doğal antikor üretimini teşvik ettikleri de bilinmektedir.

Probiyotikler Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

Probiyotik faydaları içerisinde en çok dikkat çekenlerden biri de kilo vermeye yardımcı olabilmeleridir. Bazı probiyotik çeşitleri besinler aracılığı ile alınan yağların depolanmadan dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlarken bazı probiyotikler tokluk hissi yaratarak iştah sorununu kontrol altına almaya yardımcı olurlar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —