• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Piyanis ve besteci Tanrıdağlı: Mozart ve Beethoven'dan sonra mutlaka bir türkü çalardım

Yeni albümü "Mülhem"i müzikseverlerle buluşturan piyanist ve besteci Güldiyar Tanrıdağlı, Avrupa'da verdiği konserleri her zaman türküyle bitirdiğini söyleyerek, "Bu alışkanlığım zamanla seyircide de yer etti ve sever, sorar oldular." dedi.

KÜLTÜR - SANAT 22.09.2020 14:24:00 0
Piyanis ve besteci Tanrıdağlı: Mozart ve Beethoven

"Kapı", "Ekşi Elmalar", "Kurşun", "Babam", "Koca Koca Yalanlar" gibi birçok dizi ve film müziğine imza atan piyanist ve besteci Güldiyar Tanrıdağlı, Türkiye'nin kültürel zenginliklerinden ilham alan ve türkülere yer verdiği "Mülhem" albümü ile sanatsal çalışmalarını 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü mezunu Tanrıdağlı, Avusturya'da, konser piyanistliği ve film müzikleri üzerine yüksek lisansını tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndüğünü dile getirdi.

"Her bölgenin türkülerinde bambaşka hikayeler var"

Besteci ve icracı olarak klasik batı müziği eğitimi aldığını kaydeden sanatçı, "Aldığım bu eğitimi yurda döndükten sonra Türk müziğiyle birleştirmeyi hem keyif hem de vazife edindim diyebilirim. Mülhem albümü bir başlangıç. Elbette devamı da olacak. Türkiye kültürel anlamda çok zengin bir ülke. Her bölgenin türkülerinde bambaşka hikayeler var. Ben bunların yurt dışında da icra edilmesini çok istiyorum." diye konuştu.

Güldiyar Tanrıdağlı, halk müziğinin dünya çapında yaygınlaşmasının önemine işaret eden Tanrıdağlı, şunları aktardı:

"Halk müziği evrenselleştiği zaman, müziğin bir türü olarak insanların zihninde yer ediniyor. Flamenko ve tango da halk müziği ancak bugün tango ya da flamenko müziğine, sadece belli bir coğrafyanın, halkın müziği olarak değil, müziğin bir türü olarak bakıyor. Dolayısıyla bizim de türkülerimiz böyle bir konuma erişebilir diye düşünüyorum. Bu anlamda bir katkı sağlamak için elimden geleni yapıyorum."

Türkiye'nin her yöresinden türkülere yer vermeye çalıştığı yeni albümündeki eserlerden üçünü solo piyano için düzenlediğini vurgulayan sanatçı, albümde "Haydar Haydar", "Evlerinin Önü Mersin", "Bülbülüm Altın Kafeste", "Bu Dağlar Kömürdendir", "Gül Kuruttum", "Bir Dünya Bir Pencere" ve "Fırat Kenarının İnce Duvarı" eserlerini yorumladığını ifade etti.

"Mozart ve Beethoven'dan sonra mutlaka bir türkü çalardım"

Genç sanatçı, halk müziğini evrensel bir boyuta taşımak için eserleri piyanoyla yorumlamaya devam edeceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk albümüm Rachmaninov Anatolian Project de Mülhem de fikir olarak yıllardır vardı. Özellikle Avrupa'daki öğrencilik yıllarımda daha da gelişti. Avrupa'daki konserlerimi hep birkaç türküyle bitirirdim. Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Rachmaninov sonrasında mutlaka bir türkü çalardım. Bu alışkanlığım zamanla seyircide de yer etti ve sever, sorar oldular. Türkülerin hikayelerini de anlatıyordum, çok alkış alıyordu. Zamanla izleyiciler de alıştı. Yabancı müzisyen arkadaşlarım bu eserlerin notalarını sormaya başladı.

Yaptığım düzenlemeleri, kendim için karaladığım eskiz hallerinden daha düzgün bir şekilde notaya dökmeyi hep istedim ancak gerekli zamanı bir türlü bulamıyordum. Pandemi, bu bakımdan benim için bir fırsat oldu diyebilirim. Kendimce krizi fırsata çevirdim. Mülhem’deki fikir, yeni albümlerle devam edecek. Notalarını yazmaya başladım, bunu da bir edisyon aracılığıyla basmayı düşünüyorum. Kalıcı hale gelmeleri için çaba göstereceğim."

Albümde, halk müziğini çokseslilik tekniğiyle işleyen Tanrıdağlı'ya, davulda Volkan Öktem, bas gitarda Eylem Pelit, alto flütte Ayşen Bulut, viyolonselde Selin Nardemir, perdesiz gitarda Onur Özçelik, gitarda ise Caner Özkan eşlik etti. 

,AA

Posof Belediyesi’nden yolda kalan tır şoförlerine sıcak çorba

Otomobil ile çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybett

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Denizli’ye geliyor

Basketbol Süper Ligi: Aliağa Petkimspor: 91 - Trabzonspor: 105

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu

Arkadaşıyla şakalaşırken bıçağın üzerine düşen genç yaralandı

Trendyol Süper Lig: Fatih Karagümrük: 0 - Kocaelispor: 0 (İlk yarı)

Trendyol 1. Lig: Vanspor FK: 0 - Ümraniyespor: 1

Jandarmadan tarihi eser operasyonu

Kastamonu’da çaldıkları araçla yakalanan şüpheli tutuklandı

Kastamonu’da 2 katlı ev alev alev yandı

Iğdır’da bir araçta 12 düzensiz göçmen ve 2 organizatör yakalandı

Uyuşturucu hapla yakalanan 2 kişi tutuklandı

Siirt’te park halindeki kamyonet yandı

Merkez Bankası Başkanı Karahan’ın annesi Uşak’ta toprağa verildi

Türkiye’nin en hızlı maratonu yine Mersin’de koşuldu

Elazığ’da amatör maçta kavga

Cinayetle sonuçlanan bıçaklı kavganın zanlıları adliyeye sevk edildi

Siirt’te yabancı uyruklu 4 kişinin midesinden 1 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Trendyol Süper Lig: Fatih Karagümrük: 0 - Kocaelispor: 0 (Maç devam ediyor)

Stanimir Stoilov: "Ligin en iyi takımlarından birine karşı önemli galibiyet aldık"

Yolunu şaşıran vaşak Torul ilçe merkezine indi

Diyarbakır’da trafik kazası: Araç yan yattı, 2 kişi yaralandı

Selendi Belediyespor üçte üç yaptı

Burak Yılmaz: "Rize ve Başakşehir maçlarının ardından burada olmayacağım"

Konyaspor, Fenerbahçe maçının hazırlıklarını tamamladı

ASKİ ve Gölbaşı Belediyesi’nden Cemal Gürsel Caddesi’nde altyapı seferberliği

İstanbul Boğazı’nda gökkuşağı şöleni

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"

Esenler’de Uluslararası Dünya Çay Günü Coşkusu: Vatandaşlara 55 çeşit çay ikram edildi

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.