• BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Patara'da bulunan heykeller kazı ekibini heyecanlandırdı

Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, antik tiyatroda yaptıkları kazıda çok sayıda heykel bulduklarını belirtti.

KÜLTÜR - SANAT 28.05.2020 13:07:00 0
Patara

Patara Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, antik tiyatroda yaptıkları kazıda çok sayıda heykel bulduklarını belirterek, "Bu bize Patara Tiyatrosu'nun, yapıldığı dönemde nasıl bir konseptle kurgulanmış olduğuna dair mükemmel ipuçları kazandırdı." dedi.

Aynı zamanda Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi de olan Iş  Patara'nın tarih sahnesinin en önemli liman kentlerinden olduğunu 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020'yi "Patara Yılı" ilan etmesinin ardından antik kentteki bir çok eserde önemli faaliyetler yürüttüklerini anlatan Işık, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde de kazı ekibi olarak çalıştıklarını bildirdi.

Antik kentteki tiyatronun etkinliklere hazırlanması için yaptıkları kazıları, çalışmaları kısa sürede tamamlamayı umut ettiklerini vurgulayan Işık, oturma sıralarının tamamı kullanıldığında tiyatronun 5 bin kişilik olduğunu dile getirdi.

Tiyatronun belli kısımlarının kullanılacağına değinen Işık, buradaki bir etkinlikte tiyatroda yaklaşık 4 bin kişinin oturabileceğini kaydetti.

Her yeni eserde ilk günkü gibi heyecanlanıyorlar

Işık, tarihe damga vurmuş birçok ismin iz bıraktığı antik kentte buldukları her yeni eserde, kazıya başladıkları ilk gün gibi heyecanlandıklarını belirterek, "Tiyatroda yaptığımız çalışmalardan birinde başı olmayan çok sayıda heykel bulduk. Bu bize Patara Tiyatrosu'nun yapıldığı dönemde nasıl bir konseptle kurgulanmış olduğuna dair mükemmel ipuçları kazandırdı. Tiyatroda çok sayıda yazıt da var. Bu eserlere yönelik iyi bir çalışma süreci beni bekliyor. Önemli bir yazıt ele geçirdik ama bununla ilgili detayları bakanlığımız kamuoyuna açıklayacak." ifadelerini kullandı.

Telsiz telgraf istasyonu yıl sonunda müze olarak ziyarete açılacak

İlk telsiz telgraf istasyonunun da Patara'da bulunduğunu anımsatan Işık, şöyle devam etti:

"Çalışma yürüttüğümüz istasyonun müzeleştirme projesi tamamlandı. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunda kabul edildi. Çalışmaları yakın zamanda başlayacak. Yıl bitmeden müzeyi de tamamlayacağız. Ziyaretçilerimiz burayı da gezebilecek. Ören yerindeki kent kapısına yönelik çalışmayı tamamladık. 19 metre genişliğindeki, 10 metre yüksekliğindeki 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen ve su aktarma göreviyle dünyada emsalsiz olan kent kapısını koronavirüs sürecinde tamamladık. Mükemmel bir çalışma oldu. Eksik parçaların yerine, orijinal parçalar bulunarak konuldu. Depremle ilgili deformasyonlar vardı, hepsi giderildi ve çok güzel hale geldi." 

AA

Düğün konvoyunda trafiği tehlikeye atan şahıslara 15 bin 888 TL ceza

Tartıştığı eşini tabancayla bacağından vurarak yaraladı

Başkan Durbay’ın ölüm haberini alan Manisalılar hastaneye koştu

CHP’de Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi Yürütme Kurulu belli oldu

Aliağa Helvacı’dan farklı galibiyet: 7-0

Osmaniye’de otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 3 ölü, 2 yaralı

Otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı

Elazığ’da trafik kazası: 1 ağır yaralı

Takla atan otomobil hurdaya döndü: Aynı aileden 3 kişi yaralandı

Kuaför dükkanına baltalı saldırı kamerada

Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 0 - RAMS Başakşehir: 0 (İlk yarı)

Malatya’da yük treni hemzemin geçitte otomobile çarptı: 5 yaralı

Çeşme Belediyespor Küçük Kız Voleybol Takımı şampiyonluğunu ilan etti

Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 1 - Iğdır FK: 1

Kayseri’de kaza üstüne kaza: 1’i ağır 7 yaralı

Sorgun’da semt pazarında yangın

Ağrı’da kazada kaldırıma çarpan araç takla attı: 2 yaralı

İmren Alaçatıspor, Balçova Termalspor evinde mağlup

Sokak kedisine üşümesin diye kestane kazanının yanında bakıyor

Zigana’da roller değişti: Yenisinden geçiliyor, eskisinde eğleniliyor

AJet Yönetim Kurulu Başkanı Bolat: "AJet ve Türk Hava Yolları sadece birer havayolu şirketi değil, aynı zamanda Türkiye’nin dünyaya açılan yüzü^"

Özhan Çıvgın: "Son anlarda kontrolü kaybettik"

Hasan Dağı’na tırmanan 2 üniversite öğrencisi dağda mahsur kaldı

Siirt’te yol bakım seferberliği

Kurtalan’da maddi hasarlı kaza

Turşuların başrol oyuncusu lahananın hasadına devam ediliyor

Çeşme Belediyespor, Özderespor deplasmanından puansız döndü

AK Parti Karesi’den mahalle buluşması

Muş’ta firari hükümlü yakalandı

Adana’da motosiklet kazası: 1 ölü

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.