Tarih: 25.11.2020 12:19

Paslanmaz Çelik Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Facebook Twitter Linked-in

 

Çeliğin paslanmaz hale gelebilmesi için içerisindeki alaşımlarla ve bu alaşımların oranlarıyla oynanmaktadır. Borşen, paslanmaz çelik tipi seçimi yaparken önceliğini fiyata değil kaliteye verir. Fiyatın öncelikli olması halinde ileride bir takım problemlerin yaşanması işten bile değildir. Çeliği kullanılacağı yere özel olarak eşleştirir ve uzun yıllar dayanmasını sağlar.

Paslanmaz Çelik Türleri

Paslanmaz çelikler dört türe sahiptir; bunlar ferritik, östenitik, martenzitik ve ferritik – östenitik (dublex) olarak ayrılır. Ferritik; düşük karbon içerir ve korozyon dayanımı orta düzeydir. Kolay şekil verilemez, ısıl işlemle dayanımları artırılamaz. Östenitik; paslanmaz çeliğin içerisine nikel katıldığında oda sıcaklığında elde edilir. Yapının oda sıcaklığında sağlanması sonucunda malzemelere plastik şekil verme imkanı, iyi korozyon dayancı ve yüksek dayanım sağlar. Mekanik dayanımları yalnızca soğuk şekil verme ile arttırılabilir. Mimari uygulamalar, makine ve imalat sanayi, gıda işleme ekipmanları gibi alanlarda kullanılır.

Martenzitik; yüksek sıcaklarda östenitik yapıya su verilmesi halinde östenitik yapı martenzitik yapıya dönüşür. Mukavemeti ve sertliği yüksek olsa da kırılganlığı yüksektir. Korozyon dayanımları orta düzeydir ve ısıl işlem uygulanabilir. Bıçakların ve ameliyat aletlerinin yapımında kullanılır. Ferritik – Östenitik (Dublex); ferritik yapı ile östenitik yapıyı bir arada bulunduran paslanmaz çelik türüdür. İki yapının bir arada bulunmasının avantajı olarak yüksek mukavemete sahiptir, ayrıca sert ve toktur. İyi kaynak edilebilirlik ve şekil verme gibi özelliklere sahiptir. Petrokimya sektörü, eşanjör imalatı, deniz ve tuzlu su ortamında kullanılır.

Asit ve Bazlara Dayanımı

Asitlere karşı dayanıklı olarak kabul edilse de sodyum hidroksit bazına karşı oldukça dayanıksızdır. Çelikler, baz ve asitlerin türlerine göre farklı dayanıklılık kapasitelerine sahiptir. Örneğin, 904 tipindeki çelik asitlere dayanıklı olmalarına rağmen, 304 kalite çelik asite dayanamaz.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —