Pamuk Türkiye Ürün İhtisas Borsası'na girdi, sırada kuru üzüm var

Pamuk Türkiye Ürün İhtisas Borsası

​​Türkiye Ürün İhtisas Borsası AŞ, 17 Mart'ta ilk elektronik ürün senediyle işlem görmeye başlayan pamuğun ardından, bu kez kuru üzümle ilgili hazırlıklara odaklandı.

​​Türkiye Ürün İhtisas Borsası AŞ (TÜRİB) Genel Müdürü Ali Kırali, tarım ürünlerinin dijitalleşmesini sağlayan elektronik ürün senetlerinin (ELÜS) sadece TÜRİB'de işlem görebildiğini söyledi.

ELÜS'ün temsil ettiği ürünlerin saklandığı lisanslı depoların ürün borsacılığının temel direklerinden biri olduğunu belirten Kırali, bu ay itibarıyla 36 il, 110 ilçe ve 184 noktada 7 milyon ton kapasiteli 126 lisanslı deponun hizmet verdiğini bildirdi.

Kırali, pamuk özelinde, faaliyet izni almış iki adet lisanslı deponun İzmir ve Şanlıurfa'da 37 bin ton kapasiteyle çalıştığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"TÜRİB'de ilk pamuk işlemi 17 Mart 2021 tarihli seansta ELİDAŞ/İzmir Pamuk Lisanslı Deposu tarafından oluşturulan yaklaşık 26 ton pamuk ELÜS'ü ile kilogramı 15,7 liradan gerçekleşti. Ülkemiz ekonomisine sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer nedeniyle stratejik bir ürün olan pamuğun TÜRİB'de işlem görmeye başlaması, borsamızda likit ve derin bir pamuk piyasası oluşmasındaki ilk adımdır, ilerleyen aşamada hem borsamıza hem de sektöre önemli katkı sağlayacaktır. Pamuk ELÜS işlemlerinde oluşan fiyatlar aynı zamanda pamuk ELÜS kredilerinin değerlemesinde bankalarımıza kolaylık sağlamaktadır."

TÜRİB'de ELÜS olarak işlem gören tarım ürünlerinin yoğunlukla buğday, mısır, arpa gibi gıda ve hayvancılık sektörü için stratejik öneme sahip ürünler olduğuna dikkati çeken Kırali, "2020'de kabuklu Antep fıstığı ve kuru kayısı da ELÜS ürün yelpazesine eklendi. Kuru üzümün de ELÜS ürün yelpazesine eklenmesi için çalışmalar sürüyor." ifadelerini kullandı.

"Tanıtım faaliyetleriyle pamuk ELÜS işlemleri artacaktır"

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak da TÜRİB'den önce en son pamuk ELÜS işleminin 2015'te İzmir Ticaret Borsası Elektronik İşlem Platformu'nda gerçekleştiğini anımsatarak, "Yapılacak tanıtım ve altyapı iyileştirme faaliyetleri ile pamuk ELÜS işlemlerinin artmasını bekleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz de tarım ürünleri ticaretinin zorlaştığı ve öneminin arttığı dönemde pamuk ELÜS piyasalarının çalışmaya başlamasının çok önemli olduğunu kaydetti.

AA



Yalçın Koşukavak: "Oyunun güçlü tarafında tamamen Keçiörengücü vardı"

Osman Özköylü: "Deplasmanda olmamıza rağmen oyun ve pozisyon üstünlüğü bizdeydi"

Tutuşan talaş iş yerini yaktı

Yolcu minibüsü ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 0 - Göztepe: 1 (Maç sonucu)

Tunceli’de tekelerin liderlik kavgası kamerada

Beyoğlu’nda özel hastaneye ateş açıldı

Suç makinesi kadın daha fazla kaçamadı: Hırsızlık anları kameraya yansıdı

SANKO Üniversitesi Akademik Yıl açılışı ve Tıp Fakültesi beyaz önlük giyme töreni

Çin Kültür Bakan Yardımcısı Şanlıurfa’yı ziyaret etti

Bakan Yardımcısı Aydın: "Terörsüz Türkiye sürecinin en önemli dayanaklarından biri komisyondur"

Bursa’nın su sigortası Uludağ’da alarm

ANKA Hastanesi’ne anlamlı ziyaret

Rektör Adıgüzel’in 15 Aralık Dünya Türk Dili Ailesi Günü mesajı

Sivas’ta göçük altında kalan şantiye müdürünün cansız bedenine, 28 gün sonra ulaşıldı

Osmangazi Belediyesi beşinci kreşini açmak için gün sayıyor

Şahinbey Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı Türkiye Güreş Şampiyonası sona erdi

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek

Sakarya’da DEAŞ operasyonu: 4 gözaltı

Trendyol 1. Lig: Ankara Keçiörengücü: 1- Esenler Erokspor: 1

Porsche otomobil önce bir araca sonra alt geçit duvarına çarptı: 1 yaralı

Karlı dağların gölgesinde 20 derecelik sıcak havada deniz keyfi yaptılar

Belen’de otomobil yangını

Elazığ’da motosiklet kazası: 2 yaralı

Atatürk Devlet Hastanesi’nde değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

Bursa’da iki grup arasındaki kavga kamerada

Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 0 - Göztepe: 0 (İlk yarı)

Tırla çarpışan hafif ticari araç alev aldı: 5 yaralı

Şarkikaraağaç’ta çıkan yangında iki katlı evin bir bölümü yanarak küle döndü

Anzer Yaylası’na kar yağdı, her yer beyaza büründü

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.