352286612

ÖYM tarih oldu!

ÖYM tarih oldu!

AK Parti'nin verdiği önergeye göre terör örgütleri ve darbecilerle mücadelede etkin rol oynayan Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) yerine ağır ceza mahkemeleri kurulacak.

AK Parti'nin verdiği önergeye göre terör örgütleri ve darbecilerle mücadelede etkin rol oynayan Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) yerine ağır ceza mahkemeleri kurulacak. Ancak Ergenekon, Balyoz ve KCK gibi davalara ÖYM'ler bakmaya devam edecek. Savcılar, silahlı terör suçları ile anayasal düzene ve hükümete karşı işlenen suçlar için izin almadan soruşturma açabilecek.

 

 

 

Üçüncü yargı paketi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülürken AK Parti özel yetkili mahkemelerin kaldırılması için önerge verdi. Bu mahkemelerin yerine 'yargı çevresi birden çok ili kapsayabilecek şekilde görevlendirilecek ağır ceza mahkemeleri' kurulması teklif edildi. Önergeye göre Ergenekon, Balyoz ve KCK gibi davalara, 'kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar' özel yetkili mahkemeler bakmaya devam edecek. Ancak bu davalara bakan hakimlere yeni sistemde görev verilmeyecek. 28 Şubat gibi soruşturma aşamasındaki dosyalar ise yeni mahkemelere devredilecek. Silahlı terör suçları ile devletin bütünlüğü, anayasal düzen ve hükümete karşı işlenen suçlar için savcılar izin almadan soruşturma açabilecek. Görevi sırasında çıkar amaçlı yolsuzluk, çete ve uyuşturucu gibi diğer suçlara karışan kamu görevlileri hakkında ise genel usul hükümlerine göre izin şartı getiriliyor. İzin verilmezse yargılama duracak. Yeni sistemde savcıların yetkileri de kısıtlanıyor. Ayrıca yürütülen soruşturmalarda 'özgürlük hakimi' uygulamasına geçilecek. Buna göre tutuklama gibi özgürlüğü sınırlayıcı kararları davaya bakan hakimin dışında bir hakim verecek.

 

 

 

Önerge okunduğu sırada Genel Kurul'da yumruklaşmaya varan kavgalar yaşandı. CHP'liler sıra kapaklarına vurarak protesto ederken, BDP'li Hasip Kaplan katip üye Mine Beyaz'ın elinden zorla aldığı önergeyi duvara çarptı. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış ile Kaplan yumruklaştı. Önerge, 01.30 sıralarında kabul edildi.

 

 

 

Özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasıyla ilgili günlerdir tartışılan ve kamuoyundan gizlenen önerge dün AK Parti tarafından Meclis'te açıklandı. Böylece milletvekilleri, değişikliğin içeriğinden görüşmelere az bir zaman kala bilgi sahibi olabildi. Mecliste kabul edilerek yasalaşan önergeye göre, 250. maddesiyle yetkili mahkemeler yürürlükten kaldırılıyor. Yeni yapının adı, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesiyle yetkili mahkemeler olacak. Düzenlemeden Ergenekon ve Balyoz gibi mevcut davaların etkilenmemesi öngörüldü. Ancak bu davalara bakan hakimler, önlerindeki dosyalar bitmediği için yeni kurulan mahkemelerde görev alamayacak. Bu, terör ve örgüt davalarında uzun yıllardır birikim kazanan hakimlerin oluşturulacak yapıda devre dışı kalması anlamına geliyor.

 

Değişikliğin en dikkat çekici başlığını soruşturma için izin şartının getirilmesi oluşturuyor. Daha önce özel yetkili mahkemelerin görevlerine giren suçların tamamında 'sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun doğrudan soruşturma yapılacağı' hükmü bulunuyordu. Önerge, 'darbeye teşebbüs ve silahlı terör örgütü suçları görev sırasında veya görevinden dolayı işlenmiş' olsa dahi cumhuriyet savcılarının izin almadan doğrudan soruşturma yapmasını getiriyor. Görevi sırasında çıkar amaçlı yolsuzluk, çete ve uyuşturucu gibi diğer suçlara karışan kamu görevlileri hakkında ise genel usul hükümlerine göre izin şartı gerekecek. Kamuoyunda özel yetkili mahkemelerde devam eden Ergenekon, Balyoz ve KCK gibi davaların etkileneceği dolayısıyla büyük tepki vardı. AK Parti'nin verdiği önergeye göre, kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar özel yetkili mahkemelerde açılmış davalar kesin hüküm verilinceye kadar bu mahkemelerde görülecek. Bu davalarda yetkisizlik veya görevsizlik kararı verilemeyecek. Yeni değişiklikteki hükümler bu davalarda da uygulanacak. Mevcut davalarda yargılanan kamu görevlisi hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin veya karar alınması gerektiği gerekçesiyle durma veya düşme kararı verilemeyecek. Yeni dönemde özel yetkili mahkemelerin görevine giren suçlarda tutukluluk süresi yine 10 yıl olarak uygulanacak.

 

 

Kanunun getirdiği diğer en önemli hüküm, 'özgürlükler hakimi' denilen sistem. Mevcut sistemde arama, el koyma, yakalama, gözaltına alma, tutuklama ve iletişimin tespiti gibi koruma tedbirlerine ilişkin kararların özel yetkili ağır ceza mahkemesi üyesi veriyordu. Bu uygulamadan vazgeçilerek, sadece bu işlere bakmak üzere özgürlükler hâkimleri görevlendirilecek. Bundan sonra bu tür kararları bu hakimler verecek. İtirazlar da yine bu amaçla görevlendirilen diğer hâkimler tarafından karara bağlanacak.

 

 

HSYK kaynakları, mevcut özel yetkili mahkemelerdeki hakimlerin yeni sistemde yer almayacağını, ancak özellikle terör konusunda uzmanlaşmış savcıların tecrübesinden istifade edilmek üzere yeniden görevlendirileceğini kaydetti. Alınan bilgilere göre, Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarının da bulunduğu yaklaşık 22 bin davaya bakan bu hakimler, ellerindeki davaları bitirene kadar bu mahkemelerde görev yapacak. Ardından başka yerlere atanmaları gündeme gelecek.

 

 

 

Savcıların yetkisine tırpan

 

 

 

Özel yetkili savcılar, soruşturmanın gerekli kıldığı hâllerde suç mahalli ile delillerin bulunduğu yerlere giderek soruşturma yapabiliyordu. Bu hüküm yeni düzenlemede yok. Yeni sistemde savcı artık suç mahallinin bulunduğu yerdeki savcılığa talimat yazısı göndererek, gerekli işlemlerin yapılmasını isteyebilecek. Artık savcılar görev yaptığı ilin dışına çıkarak arama veya sorgu da yapamayacak. Bu durum örgüt suçlarında delile ulaşmada sıkıntıya yol açabilir. Danıştay saldırısıyla ilgili Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz, Ankara'ya gelerek Osman Yıldırım'ı cezaevinde sorgulamıştı. Bu sorgunun ardından ortaya çıkan deliller sonrası Yargıtay, Danıştay'a saldırı davasını Ergenekon davasıyla birleştirmişti. Düzenlemeyle, çıkar amaçlı yolsuzluk, çete ve uyuşturucu gibi suçlardan yargılanan kamu görevlileri için izin alınması gündeme gelecek. 28 Şubat, Muhsin Yazıcıoğlu, Uludere soruşturmalarına bakan savcılar yeni düzenlemeye göre yetkili savcılar görevlendirilene kadar soruşturmayı yürütmeye devam edecek. HSYK'nın aynı savcıyı özel yetkili kılması durumunda bu savcılar aynı soruşturmayı yürütebilecek. Aksi halde, görevlendirilecek yeni savcı soruşturmayı yürütecek.

 

 



ABD, vatandaşlarını "acil" koduyla uyardı

İsrail'den bölgedeki gerilimi daha da tırmandıracak bir suikast daha!

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'u vurdu

Müslüman Doğu'nun İlk Demokratik Cumhuriyeti

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Lübnan’da patlatılan çağrı cihazlarının Macaristan’da üretildiği açıklandı

THY uçağında olay çıkaran yolcu tutuklandı

2500 yıllık bronz sedir ABD'den Türkiye'ye iade edildi

Ticaret Bakanlığı: İsrail için gümrük sistemi kapalıdır

Yeni bir koronavirüs varyantı yayılmaya başladı

Narin'in yengesi ve 2 kuzeni adliyeye sevk edildi

Yarın Mevlid Kandili

Cuma hutbesinde "Narin" vurgusu

Arif Güran: Devlet kızımın kanını yerde bırakmayacak

Avrupa Birliği'ne düşen gölge: Sınırlar yeniden mi oluşuyor?

Bugün AK Parti'ye kimler katılacak? Gözlerin çevrildiği isimler yavaş yavaş renk vermeye başladı

Fatih Erbakan'dan partiyi sarsan istifaya ilişkin ilk sözler

Kocaeli'de Murat Kurum'un konuşması protestolarla kesildi!

"Şeriat istiyoruz" paylaşımı yapan YRP ilçe başkanı görevden alındı

Zafer Partisi Milletvekili Adayı Eren Gök basından sorumlu danışman oldu. Eren Gök kimdir?

YRP Kocaeli İl Başkanı belli oldu

Kocaeli'de CHP'nin toplantısında tansiyon yükseldi! Milletvekilinin kuzeni, "Seni vururum" diyerek başkan yardımcısının üzerine koştu

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi

Yeniden Refah Partisi Kocaeli, temayülle il başkanını değiştirecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Yaşam Ayavefe, Kripto Para Borsalarında Güvenliği Artırıyor

Dolar - euro kaç TL?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Şarkıcı Bayhan’dan Kocaelispor camiasına jest

Çayırova Belediyesi lige galibiyetle başladı

Körfez’in karate takımı Türkiye ikincisi oldu

17 Yaş Altı Futbol Takımı, Azerbaycan’ı 4-0 mağlup etti

İzmit Körfezi’nden Körfezliler birinci çıktı

Bursaspor’a 22 milyon TL’lik sponsor

Gölcük’te başkanlık kupası heyecanı başladı

İzmit Körfezi’nden Körfezliler birinci çıktı

Valentin Eysseric Iğdır’a gitti

Hodri Meydan'dan TFF'nin tesisine siyah çelenk

Savoy Viski 1 LT Fiyatı

Hereke sahilinde kıyı ve deniz temizliği

Günümüzde Web Tasarımı Neden Gereklidir?

Facebook Yorum Beğeni Satın Alma Rehberi

Daha Doğal Bir Görüntü İçin Suni Çimi Tercih Edin

OtoAnahtarUzmani.com: Güvenilir Oto Anahtar Hizmetleri

Büyükşehir en zor anlarında yanlarındaydı

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Kara Yollarında Durum

Benzin ve motorin fiyatları

KARTEPE’DE GAZİLER GÜNÜ KUTLANDI

GTÜ, Net0Manager Projesinin İkinci Uluslararası Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

Darıca’da Cirit Şöleni düzenlenecek

Deprem eğitim merkezi yeni döneme hazır

KO-MEK sahaya indi

Samanlı Dağlarına 10 Kızıl geyik salındı; Doğa dostu Büyükşehir ekosistemi koruyor

Karot Testereleri Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Evde Saç Bakımı Nasıl Yapılır? Mondy Shop’ta

Mit güvenlik soruşturmasını nasıl yapar?

Parayla Tez Yazdırma Hizmeti

Kiralık Villa Seçenekleri ve İpuçları

Çayırova Belediyesi, Esenler Erokspor'a konuk olacak

Gaziler Günü’nün 103. Yılı Dilovası’nda Törenle Kutlandı

Büyükşehir’den hareketli yaşama tam destek

Lübnan’da patlatılan çağrı cihazlarının Macaristan’da üretildiği açıklandı

Başiskele’nin yeşil alanlarında sonbahar temizliği

İzmit, Körfez ve Kartepe’de uyuşturucu operasyonları

Yükleniyor