Osmanlı’dan günümüze Ramazan sofralarının en renkli tatlısı: Güllaç

Osmanlı’dan günümüze Ramazan sofralarının en renkli tatlısı: Güllaç

Osmanlı mutfağında sultanlara hazırlanan günümüzde ise Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alan güllaç, tezgahları süslüyor.

Hafif bir tatlı olması sebebiyle iftarda vazgeçilmez lezzetler arasında yer alan en renkli tatlılardan güllaç, Ramazan ayında yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Ceviz veya fındık gibi iç malzemeleri ile zenginleştirilen güllaç, nar ve Antep fıstığı ile süsleniyor. Güllacın yapım aşamasındaki püf noktalara değinen tatlı ustası İbrahim Taşdemir, "Güllacın olmazsa olmazı süt, sütün içerisine şeker, 1 yemek kaşığı gül suyu ekliyoruz. 1 litre süte 300 gram şeker olacak şekilde güllacın her katmanını sütle yumuşattıktan sonra isteğe bağlı olarak güllaç arasına fıstık, ceviz ve fındık gibi çeşitleri ana malzeme olarak ekleyebiliriz" dedi.

Osmanlı’dan günümüze Ramazan sofralarının en renkli tatlısı: Güllaç

"Güllacın olmazsa olmazı yüzde 90 gül suyu"

Yeni kuşağın bu tür tatlıları biraz daha sevdiğini anlatan İbrahim Taşdemir, "Güllacın içerisinde süt var, şeker ve olmazsa olmaz gül suyu var. İçerisinde ceviz, üzerinde ise meyve çeşitleri var. Portakal, nar, kivi ve çilek gibi meyvelerle süslenebilir. Her Ramazan bu lezzete talep oluyor, talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Sütlü tatlı olduğu için biraz daha ilgi diğer tatlılara göre fazla. Yeni jenerasyon biraz daha seviyor bu tür tatlıları. Onun için biz de bu şekilde hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Ortalama olarak 8-10 tepsi güllaç satışlarımız oluyor. Güllacın olmazsa olmazı gül suyu. Vanilya katanlar var ama ben güllaç içerisinde gül suyunu tercih ediyorum" şeklinde konuştu.

Osmanlı’dan günümüze Ramazan sofralarının en renkli tatlısı: Güllaç

"Hafif olması yönünden çok tercih edilen bir lezzet"

Konya Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu da, "Güllaç son zamanlarda Ramazan aylarının olmazsa olmaz lezzeti haline geldi. Eskiden güllaç pek tercih edilmezdi. Bunun tercih sebebi de sütlü ve hafif olması yönünden çok tercih edilen bir lezzet. Ramazan aylarında özellikle daha çok satılan bir ürün ve hafif, midede ekşime yapmadığı için tercih ediliyor, herhangi bir sıkıntısı yoktur. Sadece süt ve hamur yaprağından oluşan bir tatlı" ifadelerini kullandı.

Osmanlı’dan günümüze Ramazan sofralarının en renkli tatlısı: Güllaç

Merdiven altı ürünlere dikkat

Tatlı almak isteyen vatandaşlara seslenen Kağnıcıoğlu, "Vatandaşlarımıza özellikle bildikleri yerlerden almasını tavsiye ediyoruz. Merdiven altı üretilen alışveriş yapılırsa sağlığımızı da tehlikeye düşürebilir. Vatandaşlarımız bilinen yerlerden alırsa bir sıkıntı durumunda haklarını da arama şansları olur. Merdiven altı ürünlerde karşılarında muhatap bulamazlar" diye konuştu.



Şanlıurfa’da bir kişi otomobilini ateşe verdi

Erzurum’da bir kişi baltayla ağır şekilde yaralandı

Bursa’da kavşakta feci kaza: 1 ağır yaralı

Zonguldak’ta alevler geceyi aydınlattı, itfaiye papağanı yangın ortasından kurtardı

Kırklareli’de uyuşturucu operasyonu: 13 gözaltı

Galatasaray, Kasımpaşa maçı hazırlıklarına başladı

Beşiktaş, Çaykur Rizespor maçı hazırlıklarını tamamladı

Kahramanmaraş’ta trafik kazası: 3 yaralı

Rigoberto Rivas: "İlk yarıyı 3 puanla kapattığımız için mutluyuz"

Hrvoje Smolcic: "Bence iyi iş çıkardık"

Daniel Agyei: "Ligin en formda takımlarından biriyiz"

Başkan Özlü sahada: 23 Nisan Parkı Kütüphanesi açılışa hazır

Vatandaşın en acı gününde yanlarında oldular

Teksas’tan Bursaspor taraftarına net mesaj!

Başakşehir’de ayakkabı imalathanesindeki yangın söndürüldü

Denizli İdmanyurdu ilk yarının son maçına hazır

Bahamalar, Kosova’yı tanıyan 121. ülke oldu

Alaattin Gülerce: "Kupa maçından sonra yol haritamızı belirleyeceğiz"

Cizre’deki lisede taciz iddiası: Öğretmen gözaltında

Okulda rahatsızlanan 23 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Selçuk İnan: "23 puan çok iyi puan"

Kazada savrulan otomobil kaldırımdaki yayalara çarptı: 4 yaralı

Ordu’da iki katlı ahşap evde yangın

Muş’ta jandarmadan öğrencilere kişisel güvenlik ve güvenli internet eğitimi

Üçüncü kattan ikinci katın balkonuna düşen çocuk ağır yaralandı

Konya’da otomobil ile hafif ticari araç çarpıştı: 8 yaralı

Bursaspor, Aliağa FK maçına hazır

Motosiklet denetiminde 2,2 milyon liralık ceza

Minibüs refüje çıktı: Alkollü sürücü yaralandı

Hasköy Devlet Hastanesi yeni hizmet binasında hasta kabulüne başladı

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.