google-site-verification=qgTBD-0KpgDshaA2oyZircLxgm9QstzRm3JjAEtcVr4

  • BIST 100

    15543,90%0,63
  • DOLAR

    43,27% -0,01
  • EURO

    50,33% 0,28
  • GRAM ALTIN

    6488,23% 1,78
  • Ç. ALTIN

    10510,00% 0,90

Ortapedik şikayetlerde diz ağrıları ilk sırada

Ortapedik şikayetlerde diz ağrıları ilk sırada

SAĞLIK 11.01.2026 11:26:12 0
Ortapedik şikayetlerde diz ağrıları ilk sırada
BURTOM Konur Cerrahi Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Akif Çuhadar, her yaştan insanı etkileyen yaygın sorunlardan biri olan diz ağrılarının ortopedi polikliniklerine yapılan başvurular arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, "Diz ağrısına eşlik eden eklemde şişlik, kızarıklık, sertlik, ateş gibi belirtiler varsa ve diz ağrısı günlük aktiviteleri engelliyorsa rahatsızlık ilerlemeden doktora başvurulması gerekir" dedi.
Op. Dr. Mehmet Akif Çuhadar, menisküs yırtıkları, ön çapraz bağ kopmaları, diz kapağı kıkırdak sorunları ve diz kireçlenmesi gibi sık görülen rahatsızlıklar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Op. Dr. Çuhadar, diz ekleminin yapısı gereği büyük bir yük taşıdığını ve iç-dış menisküsler ile ön-arka çapraz bağların eklem stabilitesinde kritik rol üstlendiğini aktararak, ani burkulma ve dönme hareketleri sırasında en sık menisküs yırtıklarının görüldüğünü ifade etti. Menisküs yırtıklarının; ağrı, takılma hissi, merdiven inip çıkarken zorlanma ve bazı hastalarda eklemde kilitlenme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Op. Dr. Çuhadar, tanıda fizik muayene ve MR görüntülemenin birlikte değerlendirildiğine dikkat çekti.
Günümüzde menisküs tedavisinde genellikle artroskopik (kapalı) cerrahinin tercih edildiğini vurgulayan Op. Dr. Çuhadar, diz içine küçük kesilerden yerleştirilen kamera ve özel cerrahi aletler sayesinde hem tanının doğrulandığını hem de yırtık bölgenin onarıldığını, çoğu vakada yırtık kısmın çıkarıldığını; iyileşme potansiyeli olan seçilmiş olgularda ise menisküs tamirinin mümkün olduğunu kaydetti.
Özellikle sporcularda yaygın görülen ön çapraz bağ kopmalarına da değinen Op. Dr. Çuhadar, dizde şiddetli şişlik, boşalma hissi ve kontrol kaybının tipik belirtiler arasında yer aldığını ifade ederek, kesin tanının MR ile doğrulandığını, aktif yaşam sürdüren ve dizde instabilite yaşayan hastalarda ön çapraz bağ rekonstrüksiyonunun artroskopik yöntemlerle gerçekleştirildiğini belirtti. Bu ameliyatlarda hastanın kendi tendonlarının kullanıldığı bilgisini paylaştı.
Diz kapağı kıkırdak aşınmalarının da önemli bir sorun olduğunu dile getiren Op. Dr. Çuhadar, merdiven çıkma, uzun süre oturma ve çömelme gibi hareketlerde artan ön diz ağrısının bu tabloyu işaret ettiğini söyleyerek, kilonun kıkırdak üzerindeki baskıyı artırdığını hatırlatarak, uygun egzersiz programları, özel dizlikler ve kıkırdak yapısını destekleyici tedavilerin başarılı sonuçlar sunduğunu aktardı.
İleri yaşta daha sık görülen diz kireçlenmesinin eklem deformitesine, hareket kısıtlılığına ve dinlenme ağrılarına neden olabildiğini; tedavi sürecinde egzersiz, kilo kontrolü, ilaç uygulamaları, enjeksiyon tedavileri ve fizik tedavinin önemli yer tuttuğunu ifade eden Op. Dr. Çuhadar, ileri düzey kireçlenmelerde ise total diz protezi ameliyatının gündeme geldiğini, bu cerrahiyle hasarlı eklem yüzeylerinin çıkarılıp yerine özel protezlerin yerleştirildiğini belirtti.

Çekmeköy’de kar şenliği: Yüzlerce vatandaş doyasıya eğlendi

Sergen Yalçın’dan 3 değişiklik

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 0 - Kayserispor: 0 (Maç devam ediyor)

Kayseri’de sokak köpeğinin saldırısına uğrayan çocuk yaralandı

Gürkan Karadağ, ağır sıklette zirveye çıkmayı hedefliyor

Kapıkule’de 144 kilo esrar ele geçirildi

Antalya’da balık tutan vatandaşların oltasına ceset takıldı

Şanlıurfa’da 13 bin 790 sosyal konut için kura heyecanı

Yaşı küçük çocuklara alkol satan şahıs hakkında adli işlem yapıldı

Malatya’da 53 mahallede yol ulaşıma açıldı

Kayseri’de FETÖ üyesi eski emniyet müdürü yakalandı

Yol verme tartışmasında 2 kişiyi bıçakla yaralayan şahıs tutuklandı

Kayıp adliye çalışanı ölü bulundu

Çağdaş Atan: "Konuşması zor bir durumun içindeyiz"

Siirt’te kar nedeniyle mahsur kalan hastalar hastaneye ulaştırıldı

Ahlak kurallarına aykırı paylaşım yapan 31 sosyal medya hesabına erişim engeli

Muş’ta evini kliniğe dönüştüren sahte dişçi yakalandı

Wings for Life World Run 2026 kayıtları başladı

Trabzonspor, Fatih Tekke’nin ücretinde iyileştirme yaptı

Trabzonspor, Kasımpaşa maçı hazırlıklarına ara vermeden başladı

Vezirköprü’de fırınlara gramaj ve hijyen denetimi

Trendyol Süper Lig: Konyaspor: 1 - Eyüpspor: 1 (Maç sonucu)

Ayvacık’ta 63 kaçak yapı yıkıldı

Van’a yeni atanan öğretmenler güllerle karşılandı

Edirne’de tefecilik operasyonu: 2 tutuklama

AK Parti Kayseri İl Başkanlığı: "AK Parti’den toplu bir istifa ve farklı bir partiye geçiş söz konusu değildir"

Tomarza’da Av Komisyonu Toplantısı yapıldı

Grand İsias Otel davasında karar açıklandı

Iğdır’daki silahlı kavgada 2 tutuklama

Elazığ’da kapalı 320 köy yolunda çalışmalar sürüyor

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.