• BIST 100

    14297,41%1,00
  • DOLAR

    42,69% 0,00
  • EURO

    50,21% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5900,09% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9539,73% 0,61

Ön Çapraz Bağ Kopmalarında Cerrahi Tedavi

Sadece sporcularda değil, her yaştan spor yapan insan sayısının hızla artması nedeniyle diz bağ yaralanma sıklığının da giderek arttığı günümüzde;...

SAĞLIK 26.04.2019 09:48:00 0
Ön Çapraz Bağ Kopmalarında Cerrahi Tedavi

Sadece sporcularda değil, her yaştan spor yapan insan sayısının hızla artması nedeniyle diz bağ yaralanma sıklığının da giderek arttığı günümüzde; Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi, bu alandaki tedavi seçeneklerinin paylaşıldığı bilimsel bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Bu konuda yapılan ameliyatın, eğitim salonundan izlendiği toplantının katılımcıları, hekimlere soru yöneltme imkanı da buldu.

Hastanenin Konferans Salonu'nda, Adana Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinden Doç. Dr Hakan Çiçek'in ev sahipliliğinde, Türkiye Spor Yaralanmaları Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği (TUSYAD) Ön Çapraz Bağ Kurulu Üyelerinden Prof Dr Yavuz Kocabey, Prof. Dr Egemen Turhan , Doç Dr Ramazan Akmeşe ve Doç. Dr. Mehmet Erdilin katılımları ile gerçekleşen toplantıda, bölgedeki ortopedi ve travmatoloji uzmanları bir araya geldi.

"Diz ekleminin içinde ve ortasında yer alan ve birbirini çaprazlayan iki bağdan (ön ve arka çapraz bağlar) biri" olan Ön çapraz bağ (ÖÇB) yaralanmaları konusunda güncel tedavi seçeneklerinin tartışıldığı toplantıda, canlı cerrahi operasyon da gerçekleştirilerek, bu operasyonun katılımcılar tarafından izlenmesi sağlandı.

Adana Şehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinden Doç. Dr Hakan Çiçek, toplumda ortalama 3 bin kişide 1 oranında görülen ön çapraz bağ yaralanmalarının günümüzde, özellikle gençlerde sıklıkla karşılaşılan problem olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yaralanmaların yüzde 80'i spor yaralanmaları ile ilişkili olarak ortaya çıkmaktadır. Gerek hobi amaçlı spor aktivitelerinde bulunanlarda gerekse amatör ve profesyonel sporcularda tedavi gerektiren yaralanmaların başında gelmektedir. Ön çapraz bağ yaralanması sonrası kişi ya da sporcu yaşam kalitesinde düşüş yanında iş gücü kaybına uğramaktadır. Eğer tedavisi göz ardı edilirse, bu durum daha sonra ilgili diz için ek yaralanmalar ve fonksiyon kayıpları ile birlikte kronik süreçte diz osteoartriti (kireçlenme) ile sonuçlanmaktadır.

Tedavi seçenekleri içinde ameliyat dışı yöntemler kısıtlı bir grup hasta için önerilse de cerrahi tedaviler öne çıkan tedavi şeklidir. Güncel yaklaşımlarla bu hasta grubunda yaralanma öncesi aktivite seviyelerine ulaşmak çok daha yüksek oranlarda sağlanarak hastaların yaşam kalitesi artırılabilmektedir."

Ön çapraz bağ kopmaları nedir?

Ön Çapraz Bağ (ÖÇB) bacak kemiğinin uyluk kemiğine göre anormal bir şekilde öne doğru yer değiştirmesini engelleyen en önemli yapıdır. Bağın ortalama uzunluğu 38mm, çapı ise 11 mm'dir. Ön çapraz bağın kopması dizde en sık görülen ciddi bağ yaralanmasıdır.

Ön çapraz bağ sıklıkla sportif bir aktivite sonucu kopar. En sık rastladığımız yaralanma şekli futbol, basketbol gibi yüksek tempolu sporlarda genellikle sabit ayak üzerinde vücudun ani dönme hareketi sırasında meydana gelir ve genellikle bir darbe veya temas söz konusu olmayabilir. Özellikle çivili futbol ayakkabılarının zemine saplanması sonrasında ani dönme hareketi yapılırsa, ayak sabit iken gövde diz üzerinde dönmeye zorlandığında yırtık meydana gelebilir. Ön çapraz bağ yaralanması sırasında dizde ani bir kopma hissi ile birlikte hemen birkaç saat içinde diz şişer. Bu şişmenin nedeni kopan bağdan diz içine olan kanamadır. Bu sırada dizden bir ses de gelebilir. Yaralanma sonrası dizi şişen 3 sporcunun yaklaşık 2'sinde ön çapraz bağın kopmuş olduğu düşünülmektedir.

Ön Çapraz Bağ Kopmalarında Cerrahi Tedavi

Ön Çapraz Bağ Kopmalarında Cerrahi Tedavi

Ön Çapraz Bağ Kopmalarında Cerrahi Tedavi

Ön Çapraz Bağ Kopmalarında Cerrahi Tedavi

Erzincan’da kardan ulaşıma kapanan 12 köy yolu açıldı

Erzincan’da kedilerin mamasına göz diken tilki kedinin saldırısına uğradı

Bursa’da gece saatlerinde eğlence mekanı önünde silahlı kavga: 1’i ağır, 2 yaralı

Atık maddeler alev aldı, fabrikaya sıçrayan yangın büyümeden söndürüldü

Dur ihtarına uymadı, 95 bin 183 TL cezai işlem uygulandı

Tıra çarpan otomobil hurdaya döndü: 1 ölü

Bursa’da şüpheli ölüm: Baba ve kızı evde ölü bulundu

Zelenskiy ile bir araya gelen Avrupalı liderler, Avrupa öncülüğünde çok uluslu güç teklif etti

Yalıtım fabrikasında yangın: 16 kişi dumandan etkilendi

Arkadaşların silahla oyunu kanlı bitti: 1 yaralı

Mardin’de mısır kurutma silosu çöktü: 1 ölü

Uşak’ta otomobil ile hafif ticari araç çapıştı: 6 yaralı

Kırıkkale Belediye Başkanı Önal: "Şebeke suyu mevzuata uygun, halk sağlığı güvende"

Yolcu uçağı ABD’ye ait savaş uçağı ile havada çarpışmaktan son anda kurtuldu

Polisten kaçan alkollü sürücüye ceza yağdı

Ekmeğin içinden çıkanı görünce şok oldu

Ali Hızar: "AKİB Avrupa’nın En Büyük STK’larındandır"

Öğrenciye şiddet uygulayan okul müdürü cumhuriyet savcısına ifade verdi

Zelenskiy: "Müzakereler sırasında güvenlik garantilerinin mutlaka mevcut olması ve işlevsel olmaları gerektiğini vurguladım"

Domenico Tedesco: "Takım bugün saha içerisinde harika cevap verdi"

Kastamonu’da kar yağışı etkili oldu

Çağdaş Atan: "Fenerbahçe hak ederek kazandı"

Fatih’te esnaf kavgasında yumruklar havada uçuştu

Giresun’da fındık fiyatı 250 TL’ye geriledi, üretici umudunu yeni yıla bıraktı

Kırıkkale’de FETÖ, uyuşturucu ve dolandırıcılık suçlarından aranan 4 hükümlü yakalandı

Bursa’da seyir halindeki otomobil alev aldı

Muş’ta yaban domuzu ile çoban köpeklerinin kovalamacası kamerada

Sakaryaspor - Hatayspor maçının ardından

Çağlayan, "Zonguldak’ın hakkını masada da sahada da savunuyoruz"

Kırıkkale’de bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.