Tarih: 11.08.2020 18:53

Okur'dan Çakır'a Naht sanatı ile işlenen eserler sunumu

Facebook Twitter Linked-in

Gebze'de Osmanlı el sanatlarından olan Naht sanatını büyük bir sabır ve azmiyle ayakta tutmaya çalışan Muzaffer Okur,8 yıldır Naht sanatı ile uğraşıyor.

Naht ustası Muzaffer Okur,mesleğe nasıl başladığını ve Naht sanatını çok severek yaptığını anlatarak Marmara Gazetesi'nde Serap Çakır'a mini bir sergi ile sunum gerçekleştirdi.

Naht sanatı ile Dünya'da ilk defa Kabe Örtüsü'nü kendisinin 6 ayda işleyerek bitirdiğini belirten Okur,yaptığı eserlere Çakır'ı hayran bıraktı.

 

117444332_2612954348916335_5927088831347015587_n.jpg

 

8 yıldır Naht sanatı ile uğraşan Muzaffer Okur yaptığı açıklamada ''Tablolarımı yapmaya hobi olarak başladım.Ancak yaptığım tabloları satma kararı aldım.Tablolarımı satma fikrini Dünya'da kanser hastalığı ile mücadele eden kardeşlerimiz için destek amaçlı Osmanlı sanatına hayat veren eserlerin bu kardeşlerimize de hayat vermesi için kabul ettim.Tüm eserlerin yarı fiyatı resmi olarak makbuzlarıyla Kanser hastalarının tedavilerine gidecek.'' dedi.

Naht sanatı Nedir?

Osmanlıca bir kelimedir ve kelime anlamı itibari ile ağacı yontarak kabartma şekiller verme sanatıdır. Ağaç yontma kabartma manalarına gelmektedir.

Ağacı yontmak sureti ile ağaçta kabarık şekiller oluşturarak ortaya güzel eserler çıkaran unutulmaya yüz tutmuş çok güzel bir el sanatımız dır.

Naht sanatı hakkında biraz daha bahsedecek olursak. Tarihimizde ahşap oyma sanatı kendini en belirgin şekli ile Selçuklu döneminde göstermeye başlamıştır. Daha sonra Osmanlı döneminde ise bu sanat daha ince detaylar kazanarak çeşitli alt kolları ortaya çıkmıştır.

Selçuklu döneminde daha çok mihrap, cami kapısı, dolap kapakları gibi mimari mobilya unsurlarında süsleme amaçlı ortaya çıkmaktadır. Osmanlı döneminde ise rahle, kuran muhafazası, kaşık, çekmece, sanduka, çeyiz sandığı gibi daha günlük kullanıma yönelik ince işçilik isteyen nah sanatı örnekleri olmuştur.

HABER MERKEZİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —