Tarih: 01.04.2017 12:05

Norveçli kadın askerler, erkeklere taş çıkartıyor

Facebook Twitter Linked-in

NATO üyesi Norveç, 1980'li yıllardan bu yana kadınlara ordusunda muharip görevler de veriyor. Ülkede sadece kadınlardan oluşan özel birlik çok zor şartlar altında eğitim görüyor.

KADINLARA ÖZEL "AVCI BİRLİĞİ"

Norveç'te geçmişte muharip asker sayısı azdı. Kadınların özel kuvvetlere katılma hakkı vardı ancak askeri kariyerlerini bu yönde sürdüren kadınların sayısı fazla değildi.

19 yaşındaki Jannike, dünyanın tümü kadından oluşan ilk özel kuvvetleri olan ve 2014'te oluşturulan "Avcı Birliği"nin Elverum kasabasındaki eğitim programına katılan kadınlardan.

KENDİ AĞIRLIĞINDA EKİPMAN TAŞIYIP, UÇAKTAN ATLIYORLAR

Jannike, sırtında kendi kadar ağır olan ekipmanla kilometrelerce yürüdü, hayatta kalma eğitiminde yemek için avlandı ve düşman hattını geçmek için uçaktan atlama eğitimleri aldı.

DENEME AMAÇLI BAŞLADI BAŞARI GÖSTERDİ

Deneme amaçlı başlayan program artık büyük bir başarı olarak görülüyor.

Program kapsamında eğitilen kadınlar sırtında kendi kadar ağır olan ekipmanla kilometrelerce yürüyor, hayatta kalma eğitiminde yemek için avlanıyor ve düşman hattını geçmek için uçaktan atlama eğitimleri alıyor.

PUSUDAN KAÇIŞ VE KIŞ EĞİTİMİ

Kış eğitimleri kursun önemli bölümlerinden biri. Aldıkları bir diğer eğitim de 'pusudan kaçış'. Kadın askerler, karla kaplı geniş alanda gizlenmiş hedefi her vuruşlarında komutanları Ole Vidar Krogsaeter tarafından övülüyor.

"EN İYİ VE EN GERÇEKÇİ EĞİTİMİ VERMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Ole Vidar Krogsaeter, "Onlara en iyi ve en gerçekçi eğitimi vermeye çalışıyoruz" diyor. Daha önce hiç kadın askerleri eğitmemiş. Bu nedenle başta biraz önyargılı olduğunu itiraf ediyor.
Norveç'in özel kuvvetler mensubu kadın askerleri, erkeklerle aynı paraşüt eğitimini alıyor.
Kadın askerler birbirlerini kardeş olarak gördüklerini söylüyorlar.
Askerler eğitimlerine ara verdiklerinde ise şarkı söyleyip şakalaşıyor, kısa süreli molanın keyfini çıkarıyorlar.

İLK YIL 300 KADIN BAŞVURDU

"Avcı Birliği"ne ilk yıl 300'den fazla kadın başvurmuş. Özel kuvvetlerdeki askerler genelde spor lisesi mezunu ve kabul edilen kadınların yaşları ise 19 ile 27 arasında değişiyor.

NORVEÇ KADIN ASKERLER KONUSUNDA DİĞER ÜLKELERİN ÖNÜNDE

ABD ve İngiltere kadın askerlere çok kısa süre önce muharip görevler vermeye başlamıştı. Norveç ise bu kategoride yıllardır hemen hemen tüm NATO müttefiklerinin önünde.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —