Tarih: 01.07.2021 18:52

Nedir Bu İşletme Koçluğu?

Facebook Twitter Linked-in

İster küçük, ister yerel, isterseniz de dünya çapında bir şirket kurmak isteyin ya da var olan şirketinizi yönetin, yani, durum ne olursa olsun işletme koçluğunun önemi göz ardı edilmez. 

 

Yaşamda çoğu durumda olduğu gibi, güvenilecek deneyimli bir danışman ile çalışmak, işletme sahipleri için oldukça değerli kaynaklardandır. 

 

Eğer şirketinizi büyütmek istiyorsanız, bu konuda tavsiye alacağınız kaynak sayısı oldukça sınırlıdır.

 

İşin nasıl kurulacağına, nasıl büyütülmesi gerektiğine dair sonsuz içerikler bulunabilir. Ancak, işletmenin benzersiz olabilmesi için ve kusursuz işleyebilmesi için son tahlilde iş koçuna ihtiyaç vardır.  

İşletme Koçluğu Nedir?

İşletme koçları, genel olarak, işletme sahiplerinin belirledikleri hedeflerine ulaşabilmeleri için, işletme sahiplerine yardımcı olan kişilerdir.

 

Bir işe nasıl başlanılacağı, büyütüleceği ya da geliştirileceğine dair pek çok bilgi paylaşır ve tavsiye verir. İşletme koçları, bu bilgi paylaşımını ve tavsiye verme durumunu her işletmenin ihtiyaçlarını belirleyerek yapmaktadır. Yani, şirketler özelinde “kişiselleştirilmiş” tavsiyeler vermektedirler. 

 

Bir enstrüman çalmayı öğrenen kişi, nasıl kendi kendine öğrenmek yerine bir eğitmen buluyorsa ya da bir sporcu becerilerini geliştirmek  için bir antrenörle çalışıyorsa, işletme koçları da işletmeler için olmazsa olmazdır.  

 

Kısacası işletme koçları, bir işi başarıya ulaştırmak için ne yapılması gerektiğini bilen “uzman girişimcilerdir.” İşletmelerin belirli bir ücret karşılığında, hedeflerini tamamlamalarına, amaç ve vizyonlarına ulaşmasına yardımcı olmak için yöneticilerle çalışırlar. 

Bir İşletme Koçu Ne Yapar?

İşletme koçlarını, eğitmen ve mentor olarak hizmet veren kişiler olarak tanımlamak mümkündür. Bir işletmenin ihtiyaçlarına yönelik tavsiye veren kişilerdir. Sadece tavsiye vermekle kalmazlar, aynı zamanda aşağıdaki hizmetleri de sunarlar;

·      Yetenek geliştirmek, hedefleri geliştirmek ve alınan kararları başarıyla uygulamak için yardım ederler.

·       İşletme koçları, işletmenize ve işletmenizin müşterilerini tanıyarak ve analiz ederek çalışmaya başlarlar. 

·      İşletme ve işletmenin müşterisini analiz ettikten sonra, işletmenin vizyon ve misyonuna dair daha geniş bilgi edinmek isteyeceklerdir. 

·      İşletme koçu, ekibe faydalı olabilmek ve ulaşılabilir hedefler koyarak ve bu hedeflere ulaşmanızda size yardımcı olur.

 

Kısacası işletme koçu, işletmenizin yolunu aydınlatmak amacıyla size ışık tutar ve aydınlattığı yolda ilerlemenizi sağlayarak, sizi başarıya ulaştırır. 

Bir İş Koçu Neye Yardımcı Olabilir?

İşletme koçları birden fazla işletme türüne hizmet verebilir. Yani, işletmeniz ister büyük, ister küçük olsun, ister lokal, ister global olsun, işletme koçları sizin başarılı bir yol almanız için size hizmet sunacaktır. İşletme koçları aşağıdaki durumlarda size yardımcı olabilir;

·      İş dünyasında zorlanan her türlü işletme türüne yardım ederler.

·      Yeni bir işi sıfırdan kurmaya yardımcı olabilir.  yöneticilerin iş kurarken ihtiyaç duyulan misyon ve vizyonun belirlenmesine katkıda bulunurlar.

·      Büyüme döneminde olan işletmelere, bir sonraki aşama hakkında bilgi verir ve işletmeyi bu aşama için hazırlar.

·      İşletmelerin daha hızlı yol alabilmesi için, işletmek koçları bazı sorumlulukları da üstlenirler.

 

Küçük İşletme Koçu Farklı mı?

İşletme koçlarının verdikleri hizmetleri tanımlamak için birkaç farklı başlık bulunmaktadır. Bu başlıklardan bir tanesi ise “küçük işletme” koçluğudur. Küçük işletmelerin ihtiyaçları, karşılaşacakları zorluklar ve hedefleri diğer büyük işletmelerden farklı olabilir.  Küçük işletme koçlarının uzmanlık alanları ve görevleri aşağıdaki gibidir;

·      Küçük işletme sahiplerinin şirketleri için vizyon ve hedef belirlenmesinde büyük rol oynarlar. 

Küçük ya da büyük işletme koçu olarak tanımlanmasına bakılmaksızın, işletme koçu her türlü işletmeler için deneyime sahiptir. En büyük görevi ise işletmelere dair tüm bilgileri toplamaları ve bu bilgiler doğrultusunda her işletme özelinde strateji geliştirmeleri gerekmektedir. 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —