Tarih: 12.02.2014 09:26

Neden doğal salep tercih edilmeli ?

Facebook Twitter Linked-in

Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, salebin sıcak bir içecek olmasından dolayı göğsü yumuşatıcı bir etkisinin olduğunu belirterek, “Probiyotik etkisi olduğu söyleniyor ve yazılıyor ama bunların kanıtlanmış bilimsel bir verisi olmadığı bilinerek tüketilmesinde fayda var” diye konuştu.

 

İthal salepte katkı maddelerinin doğal salebe göre daha çok olduğuna dikkat çeken Yüzbaşıoğlu şöyle devam etti:

“Nişastası daha fazla ekleniyor. Buna bağlı olarak eklenmiş bir kimyasal var ve biz bunu önermiyoruz. Nişasta eklendiği için kalori miktarı da artıyor. Bu yüzden mümkün olduğunca doğal salep içmekte fayda vardır.”

 

Kilo ve sağlık açısından da bir değerlendirme yapan Yüzbaşıoğlu, hakiki salebin bulunmasının zorluğuna dikkat çekerek şunları söyledi:“İthal saleplerde de nişasta içeriği yüksek olduğundan kalori miktarı daha da artıyor. Şeker içeriği çok fazla oluyor. Kış günlerinde ben rahat rahat salep içeyim, istediğim kadar içeyim düşüncesi yanlıştır. Özellikle tarçın da eklendiğinde bir miktar iştah kontrolü sağladığı için 2-3 günde bir porsiyon salep önerilebilir.”

 

"Bitki çayı gibi tüketilmemeli"

 

Salebin bitki çayı gibi ya da diğer ara öğün gibi tüketilmemesi gerekliliğini kaydeden Yüzbaşıoğlu, “-Saat 10.30'da bir salep içmiştim, akşam ara öğünde de bir salep içeyim, sağlıklı besleneyim-. Böyle bir şey yok. İçindeki şeker ve nişasta miktarı kalorisini arttırıyor” ifadelerini kullandı. Yüzbaşıoğlu sözlerine şöyle devam etti:“Basura iyi geldiği, bağırsak hareketlerini dengelediği, yani kabızlığı giderdiği ishale iyi geldiği söylenebiliyor. 

 

Göğüs hastalıklarına iyi geldiği söylenebiliyor. Kış aylarında tüketilebilir ama 'benim basurum var kesinlikle günde 2-3 fincan salep içeyim, ilaçlarımı ve tedavimi bırakayım' böyle bir şey sağlıklı olmaz. Salep sütle hazırlanan bir şey, Süt de zaten insanı rahatlatıcı bir etkisi olduğundan uyku düzeni üzerinde olumlu etkileri olabilir.”Aktar çalışanı Zafer Erkan ise salebin yerli ve ithal olarak iki gruba ayrıldığını, yerli salebin kilogram fiyatının 450 TL olduğunu, buna bağlı olarak da ithal salebin kilogram fiyatının 80 TL olduğunu söyledi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —