• BIST 100

    10158,6%-0,15
  • DOLAR

    32,18% 0,08
  • EURO

    35,08% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2472,74% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Mustafa Uslu: 'Yapımcıların büfeden pay istemesine karşıyım'

Mustafa Uslu, gerçek olayları film haline getirmeye devam edeceklerini belirterek gündemdeki yeni bir konuyu yorumladı. Uslu, yapımcıların sinema salonlarındaki büfe satışlarından pay istemelerine karşı olduğunu açıkladı.

KÜLTÜR - SANAT 27.09.2018 09:41:00 0
Mustafa Uslu:

'Ayla', geçtiğimiz sezon gösterime girdi. Bu sezon da Müslüm Gürses'in hayatını anlatan, 'Müslüm', Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'na girmemesinde önemli rol oynayan, yüzyılın ön önemli casusu olarak kabul edilen İlyas Bazna'yı anlatan 'Çiçero' ve Avustralya'da Avustralya'ya savaş açan iki Türk askerinin macerasını hikâye edinen 'Türksih'i Dondurma' izleyiciyle buluşacak.

Sonra da 1923'te Fenerbahçe'nin İngiltere'yi yendiği tarihi maçın, Gülsüm Kabadayı'nın kaza sonrası hafızasını yitirip felç kalan Rus çocuğa 10 yıl boyunca bakmasının ve Âşık Veysel'in filmlerini çekecek.
Bütün bu filmlerin ortak özelliği hepsinin gerçek olaylar olması.

Belli ki bütün bu filmlerin yapımcısı Mustafa Uslu, Kore Savaşı sırasında astsubay Süleyman Dilbirliği'nin yetim ve öksüz kalan, Ayla adını verdiği Koreli kız çocuğu Kim Eunja'ya manevilik babalık yapması üzerine çekilen 'Ayla' ile hem şevklenmiş hem de cesaretlenmiş. Öyle ya 'Ayla', Türkiye'de 5 milyon 588 bin 903 kişi tarafından izlenip 66 milyon 49 bin TL hasılat elde etmesinin yanı sıra Türkiye'nin Oscar adayı olmuştu.

Yaşanmış olayları film haline getirme merakı üzerine Mehmet Çalışkan'ın Mustafa Uslu ile yaptığı röportajda konu yapımcıların sinema salonlarındaki yiyecek - içecek sektöründen pay istemesine ve film gösterimlerinden önceki reklam yayınlarına kadar geldi. Bir çok reklam filminin de yapımcısı olan Uslu, yiyecek - içecek sektöründen pay istenmesine ve film önünde reklam yayınlanmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Yaşanmış olayları film haline getirme merakınızın kaynağı nedir?
Çünkü gerçekler, çünkü yaşanan olaylar. Gerçekten çok güzel, muhteşem hikâyelerimiz var. Türk sinemasına bir şeyler bırakmak istiyoruz. Hikâyenin geçtiği dönemi canlandırmak, dekoru, kostümü ayarlamak kolay iş değildir. Ne yazık ki bazı sinemacı arkadaşlarım kolay para kazanma yoluna gittiler ve sinemayla alakası olmayan, televizyon eğlenceliklerini sanki sinema filmiymiş gibi beyaz perdede gösterdi. Aslında o işler, sinema için yapılmamıştı. Hepsi televizyon için yapıldı ve sinemada da şanslarını denediler. Geldiğimiz noktada Türk sineması çok kan kaybetti. Burada sinema sahiplerinin de, yapımcılarının da hataları var. 80 milyonluk ülkedeki izleyici sayısı utanç kaynağıdır.

Öyle söylüyorsunuz ama izleyici sayısı her yıl artıyor...
Güney Kore'nin nüfusu 48 milyon ama yılda 286 milyon sinema bileti satılıyor. Bizdeyse nüfusun yarısı kadar bile bilet satılmıyor. Sinema deyip geçmemek lazım. Sinema, yedinci sanattır. Onu kaybettiğinde, tiyatroyu da müziği de kaybedersin. Sinemanın altyapısı, tiyatro ve müzikten oluşur. Sinema sahipleri ve yapımcıların büyük hataları oldu. Filmlerin başına, 45 dakikaya varan reklamlar koydular. Bunu doğru bulmuyorum. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir uygulama yoktur. Bunun parayla pulla da alakası yok. Ben filmlerimin başına reklam koydurmadığım gibi, kendi sinema salonlarımda, başka filmlerin de başına reklam koymuyorum. Çünkü orası özel bir mecradır. Oraya gelen kişi sadece filmi izlemek için geliyor ve bunun parasını ödüyor. 45 dakika reklam izletirsen, o insanlar da bir daha sinemaya gitmek istemez. 7'nci sanatı görmezden geldik. Sonra diyoruz ki, 'Bu çocuk, bu köpeğin bacağını neden kesti?' Acaba o çocuk bir tane çocuk filmine gitseydi, bir çocuk oyunu izleseydi ya da oyun hamuruyla 4 bacaklı bir hayvan yapsaydı, o köpeğin bacaklarını kesebilir miydi? Bence o olayın birinci derece mağduru, o çocuktur. Sanatla ilgilenen çocukla ilgilenmeyen çocuk arasında geceyle gündüz kadar bariz fark olur. Birisi katil, hırsız, uğursuz olur, öbürü insanlığa yararlı biri. Mesela Müslüm Gürses'in hayatı da öyledir. Müslüm Gürses, babası hapse girdikten sonra bir dönüm noktasına geliyor. Ya para kazanmak için kötü şeyler yapacak ya da ustasının verdiği bağlamaya sırtını dayayacak ve onunla şarkı türkü söyleyip ailesini geçindirecekti. Türk sineması, geçtiğimiz yıllarda kötü muamele gördü.

Nasıl kötü muamele gördü?
Sinema salonları, insanların gitmeyi çok da heves ettiği yerler değildir. Klostrofobik, penceresi olmayan, havasız yerlerdir. İnsanları oraya çekebilmek için iyi sebepler yaratmak lazım. Geçen sezon 'Ayla', çok iyi bir sebepti. İnsanlar 7'den 70'e gitti. Çok yakın bir arkadaşım, 35 yıldır reklam ajansı sahibi olan bir hanımefendi, konuşmadığı annesiyle, 'Ayla' filmine gittikten sonra barıştı. Film boyunca ellerini bırakmayıp, hüngür hüngür ağlamışlar ve barışmışlar. Bunun gibi dünyadan bir sürü örnek oldu. Bunu sağlayan bir sinema filmiydi. 'Ayla'nın ne kadar izleneceğini biliyor muyduk? Kimse bilemez. 'Ayla', bugün 'Ben yapımcıyım' diyen herkesin önünden bir tur geçti. Senaryo hepsinin önüne geldi. Kimse kusura bakmasın, onlar bu filmi çekmek yerine, kısa yoldan para kazanmaya çalıştı. Belki de çekmeye cesaret edemediler.

Neden cesaret edemesinler ki?
Yapımcılar, hikâyeyi okuduğunda, dönem filmi olması nedeniyle masraflı bir iş olacağını gördü. Ben bu filme 21 Milyon TL yatırım yaptım. Bunları yapmaktansa daha basit şeylerden para kazanmaya çalıştılar ve buna devam ediyorlar. Ben de bu durumu yadırgıyorum ve bunu sinemamıza yapılmış bir ihanet olarak görüyorum. Bunu hem yapımcı, hem de 18 tane salonu olan bir sinema işletmecisi olarak söylüyorum. İnsanları oraya çekebilmek için iyi sebepler yaratmak lazım. Geçen sezon 'Ayla', çok iyi bir sebepti. İnsanlar 7'den 70'e gitti. Çok yakın bir arkadaşım, 35 yıldır reklam ajansı sahibi olan bir hanımefendi, konuşmadığı annesiyle, 'Ayla' filmine gittikten sonra barıştı. Film boyunca ellerini bırakmayıp, hüngür hüngür ağlamışlar ve barışmışlar. Bunun gibi dünyadan bir sürü örnek oldu. Bunu sağlayan bir sinema filmiydi. 'Ayla'nın ne kadar izleneceğini biliyor muyduk? Kimse bilemez. 'Ayla', bugün 'Ben yapımcıyım' diyen herkesin önünden bir tur geçti. Senaryo hepsinin önüne geldi. Kimse kusura bakmasın, onlar bu filmi çekmek yerine, kısa yoldan para kazanmaya çalıştı. Belki de çekmeye cesaret edemediler. Yapımcılar, hikâyeyi okuduğunda, dönem filmi olması nedeniyle masraflı bir iş olacağını gördü. Ben bu filme 21 Milyon TL yatırım yaptım. Bunları yapmaktansa daha basit şeylerden para kazanmaya çalıştılar ve buna devam ediyorlar. Ben de bu durumu yadırgıyorum ve bunu sinemamıza yapılmış bir ihanet olarak görüyorum. Bunu hem yapımcı, hem de 18 tane salonu olan bir sinema işletmecisi olarak söylüyorum.

Bazı yapımcıların sinema salonlarındaki yiyecek içecek satışından pay istediği yönünde iddialar bulunuyor. Bu yeni gelişmeyi nasıl yorumlarsınız?
Onlara katılmıyorum. Bu sorunun cevabını hem yapımcı, hem sinema salonu sahibi hem de Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde 8 yıl boyunca bilirkişilik yapan biri olarak veriyorum. Salonların büfelerinde yapılan ticaretin sinema filmiyle hiç alakası yoktur. Çünkü orada yapılan ticaret salon sahibinin kendi kabiliyetiyle oluşturduğu bir iştir. Ben o arkadaşlara kesinlikle katılmıyorum.

KAYNAK: Habertürk Gazetesi


Modern Hayvan Pazarı, Kurban Bayramı’na hazırlanıyor

Engelsiz yürekler, annelerine elleriyle kurabiye yaptı

Başkan Büyükgöz’den Dünya Aile Günü’nde Sürpriz Nikah

Hürriyet’in Araç Tasarrufu, Özgür Özel tarafından Türkiye’ye model olarak sunuldu

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması

Cumhuriyet Başsavcılığı görevine Muhsin Şentürk seçildi

Kocaeli'nin 7 ilçesi elektriksiz kalacak

Büyükşehir’den Müzeler Haftası’na özel etkinlikler

Dilovası’nda cadde ve sokaklar tazyikli suyla yıkanıyor

Kamuyu 1 milyar lira zarara uğratan çeteye operasyon! Örgüt liderleri dahil 51 kişi yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 3 sivil ile 1 komiser daha gözaltına alındı

''Allah belanı versin Nurettin” afişini görenler dönüp bir daha baktı

Lavanta Yağı: Doğanın Huzur Veren Esansı

Profesyonel Tercüme Hizmetleri

VPS Sanal Özel Sunucu Nedir?

Usta oyuncu Ayten Gökçer son yolculuğuna uğurlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un yeni modeli T10F’i inceledi

Kocaeli'de o gün yağmur var

Öğretmenlere sosyal medya düzenlemesi yolda

Şimşek'ten köprü-otoyol zammı açıklaması

Kamuda çalışma sistemi değişiyor

Yeni Trafik Eğitim Merkezinin Çok Özel Konukları

Eğitim Fakültesi öğrencileri Balören Köyü’nde kütüphane kurdular

KOÜ’de Elektrikli Araçlar ve Günümüz Gereklilikleri Çalıştayı düzenlendi

Cemil Meriç öğrencilerinden muhteşem performans

‘’Hizmetlerimizde muhtarlarımızın imzası var’’

Bugün hangi eczaneler nöbette?

Kocaeli'de hava durumu nasıl olacak?

Dolar bugün ne kadar?

Yükleniyor

İsrail, Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Swiss Transporte, Zürih'te Nakliyede Çevre Dostu Çözümler Geliştiriyor

Almanya İşçi Vizesi: Kariyerinizi Uluslararasılaştırmanın Kapıları

Yurt Dışında İş Bulmak Kolay Mıdır?

Dünya liderlerinin gözünün içine baka baka söyledi: Artık sizden bıktık

Havuzdan bulaşan 'beyin yiyen amip' 16 aylık çocuğu öldürdü

Halk sokaklara indi, belediye başkanının evini basıp ateşe verdiler

İspanya Kargo Gönderimi

Avrupa Parlamentosu'ndan, AB'ye katılım süreci ile ilgili skandal Türkiye raporu

"Sessiz katil" olarak biliniyor, tek bir lokması hasta ediyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması

Cumhuriyet Başsavcılığı görevine Muhsin Şentürk seçildi

''Allah belanı versin Nurettin” afişini görenler dönüp bir daha baktı

Usta oyuncu Ayten Gökçer son yolculuğuna uğurlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg’un yeni modeli T10F’i inceledi

Öğretmenlere sosyal medya düzenlemesi yolda

Şimşek'ten köprü-otoyol zammı açıklaması

Kamuda çalışma sistemi değişiyor

Sahte diplomalı belediye çalışanından akılalmaz vurgun!

YÖK'ten yabancı öğrenci eleştirilerine yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ili işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan köklü değişim sinyali

MHP'nin bayramlaşacağı dört parti belli oldu

Özgür Özel, “Kimsenin gözünün yaşına bakmam”

Lütfü Türkkan’dan Meral Akşener’e: Kararını gözden geçir

Erbakan talimat vermişti! Yeniden Refah Partisi kazandığı belediyelere tabelaları astı

Seçim yenilgisi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat!

Ne Özel ne de İmamoğlu faktörü! Kılıçdaroğlu, seçimdeki başarıyı 3 nedene bağladı

Körfez'de seçim sonuçlarına yapılan itiraz reddedildi

İzmit Belediyesi’nin yeni meclis üyeleri belli oldu

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

230 vergi müfettişi 50 ilde sahaya indi!

Dolar bugün ne kadar?

Benzin ve motorin fiyatları

Dolar bugün ne kadar?

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Benzin ve motorin fiyatları

Bomba iddia: Asgari ücrete ara zam mı gelecek?

Kocaelispor yöneticisinin locasından Sakaryaspor'a destek

Hodri Meydan’dan organizasyon çağrısı

Kocaelispor’da ikinci Ertuğrul Sağlam dönemi

Kocaelispor’da Mustafa Gürsel ile yollar ayrıldı

Maç günü hava nasıl olacak, yağmur yağacak mı?

KS Store ve Passolig'de bilet satışları devam ediyor

Türkiye Drift Şampiyonası için geri sayım başladı

Olağanüstü maça Olağanüstü ilgi!

Arda Güler için söylenen sözler herkesi şaşkına uğrattı! ”Bu çocuk serseri”

Sakarya maçına akın var: O biletler 2 saatte tükendi!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 32 1 3 65 99
2.Fenerbahçe 36 29 1 6 61 93
3.Trabzonspor 36 19 13 4 16 61
4.İstanbul Başakşehir 36 17 12 7 11 58
5.Beşiktaş 36 16 13 7 6 55
6.Kasımpaşa 36 15 14 7 -4 52
7.Alanyaspor 36 12 10 14 3 50
8.Rizespor 36 14 15 7 -8 49
9.Sivasspor 36 12 12 12 -10 48
10.Antalyaspor 36 11 13 12 -6 45
11.Adana Demirspor 36 10 12 14 -2 44
12.Samsunspor 36 11 16 9 -8 42
13.Kayserispor 36 11 14 11 -12 41
14.Konyaspor 36 9 14 13 -11 40
15.Ankaragücü 36 8 13 15 -4 39
16.Gazişehir Gaziantep 36 10 18 8 -10 38
17.Fatih Karagümrük 36 9 17 10 -3 37
18.Hatayspor 36 8 15 13 -9 37
19.Pendikspor 36 9 18 9 -30 36
20.İstanbulspor 36 4 25 7 -45 16

YAZARLAR