Tarih: 11.07.2013 13:13

Mühendislerden protesto yürüyüşü!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Mimar Mühendis Odalar Birliği Gebze Temsilciliğine bağlı şubeler,  geçen gece Meclis Genel Kurulu‘nda kabul edilen 3194 Sayılı İmar Kanunu‘nun 8. maddesine eklenen bir bentle "Harita, plan, etüt ve projeler; ilgili idare kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez" düzenlemesine karşı protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

 

Adliye karşısındaki TMMOB binası önünde toplanan makine, mimar, elektrik ve inşaat mühendisleri yeni ve Eskiçarşı boyunca yasayı protesto eden pankart ve sloganlar eşliğinde Çamlık Parkı önüne kadar yürüdüler. Mühendislere çeşitli demokratik kitle örgütleri ve vatandaşlardan tarafından da destek verildi. TMMOB adına açıklamalarda bulunan Gebze Mimarlar Odası başkanı Salih Işık, “Taksim Gezi Parkı direnişinin iktidar üzerinde yarattığı sarsıntının faturasını TMMOB‘ye çıkartmak isteyen AKP, bir taraftan Odalarımızın İstanbul şubelerinin yöneticilerini gözaltına almakta diğer yandan da Meclis Genel Kurulu‘nda görüşmeleri devam eden Torba Yasaya bir gece yarısı operasyonu ile eklediği bir madde ile TMMOB‘nin ve odalarının asli görevi olan mesleki denetimi ortadan kaldırmaktadır.” dedi.

 

Mesleğe haksızlık

 

Şubeler adına yapılan açıklamada, Işık, Meclis içtüzüğüne aykırı olarak önergenin tamamı okunmadan Genel Kurul‘da kabul edildiğini,3194 Sayılı İmar Kanunu‘nun 8. maddesine eklenen bir bentle "Harita, plan, etüt ve projeler; ilgili idare kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler ve bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez" düzenlemesi yapılarak, TMMOB‘ye bağlı meslek odalarının meslektaşları üzerindeki denetimini tamamen kaldırıldığını vurguladı.

 

İşlevsizleştirmeye hayır

 

Kentlerin üzerindeki yanlışlara ve rant oyunlarına engel olarak gördüğü TMMOB‘yi bertaraf ederek kendine "dikensiz bir gül bahçesi" yaratmak isteyen iktidarın, bir gece gece yarısı yaptığı operasyonla; ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan TMMOB‘yi ve bağlı odalarını işlevsizleştirmek istediğini, meslek odalarının Anayasa‘ya rağmen hak, yetki ve görevlerini ellerinden aldığını, mimari projeleri Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamından ve eser olmaktan çıkardığını söyledi.

 

Ülke sevgisi

 

Işık, odalar adına açıklamasını; “Bir kere daha söylüyoruz; TMMOB yüreğindeki insan sevgisini ve yurtseverliği, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için, her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıdır. TMMOB asla "Padişahım çok yaşa" diyenlerle saf tutmayacaktır, "Kral çıplak" demeyi ısrarla sürdürecektir.” İfadeleriyle dile getirdi. Basın açıklamasının ardından mühendisler, 5 dakika da “duran adam” eylemi yapmasının ardından dağıldılar.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —