Tarih: 03.09.2016 12:30

MUHASEBECİLER YAPILANDIRMALAR HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

Facebook Twitter Linked-in

KSMMMO’nun Toplantı Salonu’nda yapılan bilgilendirmeye KSMMMO Oda Başkanı Fikret Gökmen, Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Erhan Coşkun, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Semi Okumuş, Gelir İdaresi Grup Müdür Vekili Mustafa Küçükbalkaya, Gelir İdaresi Grup Müdürü Halil İbrahim Temiz, Gelir İdaresi Grup Müdürü Levent Şensoy ve oda üyeleri katılım gösterdi. ‘Kesinleşmiş Alacaklara İlişkin Hükümler ile Ortak Hükümler’ hakkında değerlendirmelerde bulunan Gelir İdaresi Grup Müdür Vekili Mustafa Küçükbalkaya, 6736 sayılı yasanın diğer yasalardan farklı olmasını sağlayan çok önemli iki özelliği olduğunu söyledi.  

‘DİĞER YASALARDAN FARKLI’
‘Kesinleşmiş Alacaklara İlişkin Hükümler ile Ortak Hükümler’ hakkında değerlendirmelerde bulunan Gelir İdaresi Grup Müdür Vekili Mustafa Küçükbalkaya, "6736 sayılı yasanın diğer yasalardan farklı olmasını sağlayan çok önemli iki özelliği var. Birincisi ilk iki taksitin mutlaka ödenmesi şartı. Eğer ilk iki taksitin biri ödenmezse yasadan faydalanamayacak. Diğer önemli bir düzenleme ise peşin ödemede sağlanan avantajlar. Yapılandırılmış borcunu peşin ödemeyi seçen mükelleflerdir. Bu iki hususu hep birlikte ön plana çıkarmak gerekiyor. Söz konusu yasanın birden fazla amacı var. Yasa toplam 14 maddeden oluşuyor" diye konuştu. 

‘30 HAZİRAN TARİHİ ESAS ALINMIŞTIR’
Yapılandırılma yapma durumu olan kurumları belirten Küçükbalkaya, "Yasa kapsamında alacaklı idare açısından baktığımız zaman Maliye Bakanlığı Gümrük Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve İl Özel İdareleri ve Belediyeler kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Alacak türleri açısından baktığımız zaman birinci sırada vergiler var. İkinci sırada ise idari para cezaları var. Alacak türlerinin üçüncü sırasında vergi dairelerince takip edilecekler yer alıyor. Kanunda belediye alacakları da düzenlenmiş durumda. Meslek kuruluşlarının alacakları da yasalar kapsamında alınabilecek borçlar arasında yer alıyor. Yasanın devamında hangi döneme ilişkin vergilerin yasalar kapsamında yapılandırılabileceğine dair hükümler var. 30 Haziran 2016 tarihi esas alınarak düzenlenmiştir" dedi. 

‘3. VE 4. MADDE BİRBİRİNE BENZİYOR’  
‘Kesinleşmiş veya Dava Safhasında Bulunan Alacaklar’ ve ‘İnceleme ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemler ile İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi’ ile ilgili konuşmasını gerçekleştiren Gelir İdaresi Grup Müdürü Halil İbrahim Temiz, "Yasamızın 3. Ve 4. Maddesi birbirine çok benzemektedir. Kanunun 4. Maddesi aslında yaşayan bir madde. Yasadan belki 5 yıl sonra yararlanabilecek bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. İnceleme ve tarhiyat yasalarında ki vergi incelemelerine ise devam edilecektir. İncelemeler kanun yayımından sonra tamamlanacağı için 30 günlük süremiz var. Diğer ücretli dediğimiz işçiler de her yıl Şubat ayında yerine getirmesi gereken tarhiyatları yerine getirmezlerse asla tarhiyat yapılmamasını kanunumuz ön görüyor. Kayıtların düzeltilmesi ile ilgili hükümleri ise kanunumuz üçe ayırmış" şeklinde konuştu.

MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI HÜKÜMLERİ
Son olarak ‘Matrah ve Vergi Artırımına İlişkin Hükümler ile Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması’ hakkında konuşan Gelir İdaresi Grup Müdürü Levent Şensoy, "Gelir vergisi matrah artırımı ve vergi oranları ile asgari artırım tutarı her yıl için ayrı ayrı belirlenmiştir. Vergi oranımız %20 olarak standart bir şekilde uygulanmaktadır. Ödemesini zamanında yapmış mükellefler için ise %15 oranında belirlendi. Gelir vergisi matrah artırımı sadece kira geliri elde eden mükellefler için matrah tutarı bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenmiş matrahların 1/5’idir. Basit usulde vergilendirilen mükellefler için asgari matrah artırım tutarı bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenmiş matrahların 1/10’udur. Kurumlar vergisi mükellefleri de matrah artırımından faydalanabilir" ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —