Tarih: 26.09.2021 00:02

Mobil Sağlık Nedir?

Facebook Twitter Linked-in

Oysa sağlığın kaybedildikten sonra yeniden kazanılması çok zordur. Çoğu zaman zahmetli, acılı ve maliyetli olabilmektedir. Bu nedenle sağlığın daha eldeyken muhafaza edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Araştırmalara göre hastalıkların büyük çoğunluğu erken teşhis ve tedavi ile ortadan kaldırılabilmekte ya da etkileri en aza indirilebilmektedir. Fakat aksatılan, önemsenmeyen durumlarda hayat kayıplarıyla neticelenebilmektedir. Bunun da gerek toplumsal gerekse ailesel sonuçları olmakta, sosyal ve ekonomik hayata büyük etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle uzmanlar bireylerin belli aralıklarla çeşitli kontrollerden ve checkuplardan geçmelerini önermektedir. Yasal olarak da bu konuda çeşitli düzenlemeler bulunmaktadır.

6331 İş Sağlığı Güvenliği Kanununun 15. Maddesine göre işverenler işyerlerinin tehlike sınıflarına göre çalışanlarını düzenli olarak sağlık gözetiminden geçirmelidirler. Zaman aralıkları ve çerçeveleri de yasada belirtilmiştir. Tam da bu noktada mobil sağlık hizmetleri devreye girmektedir. Mobil sağlığı en basit haliyle sağlık uygulamaları ve taramaları için gerekli ekipmanları ve personelleri ihtiyaç olan yere taşımak şeklinde tanımlayabiliriz.

Günümüzde teknolojinin gelişmesi, ulaşım ve lojistik alanındaki yenilikler mobil sağlık hizmetlerinin çok daha rahat yapılabilmesine imkan vermektedir. Bu iş için özel olarak donatılan araçlarla istenen noktada rahatlıkla mobil sağlık hizmeti verilebilmektedir.

Nereden Alınır?

Mobil sağlıkla alakalı en çok merak edilenlerden birisi mobil sağlık hizmetinin nereden alınacağı olmaktadır. Mobil sağlık hizmetleri İş Sağlığı ve Güvenliği ve aile hekimliği hizmetleri kapsamında gerçekleştirilmektedir. Aile hekimliği hizmetleri Sağlık Bakanlığı ve buna bağlı kuruluşlarca gerçekleştirilirken İSG hizmetleri İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri (İSGB) ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

İSG hizmetleri yürütebilecek firmaların bakanlıklardan gerekli izinleri almış olmaları gerekmektedir. Bu kurum ve kuruluşlar özel sektör müteşebbisleridirler. Sağlık Bakanlığı il Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğiyle 29.04.2016 tarihinde 1919 sayılı 2016/7 nolu genelge yayınlanmıştır. Buna göre Gezici İSG hizmetleri tanımlanmış, mobil hizmet verebilecek kurumların hem yetkileri hem de sorumlulukları açıklanmıştır. Buna göre mobil sağlık hizmetlerinde kullanılabilecek araçlar başlıca şu özellikleri taşımalıdır:

Bakanlık gerekli yeterlilikleri sağlayan mobil sağlık araçlarında yapılabilecek bütün hizmetlerin çerçevesini de çizmiştir. Buna göre araçlarda solunum fonksiyon testi, tam idrar tetkiki, odyometri, göz testi, EKG çekimi yapılabilmektedir. Araçta röntgen çekimi yapılacaksa sadece buna özel dizayn edilebilecek, başka bir işlem aynı araçta yapılamayacaktır.

Mobil sağlık hizmetlerinde kullanılacak araçların teknik ve tıbbi ekipman kontrolleri belirlenen aralıklarla yapılmalıdır. Araçlarda görev yapacak çalışanların İl Sağlık Müdürlüğünce izinli olmaları gerekmektedir.

Fiyatı Ne Kadar?

Mobil sağlık hizmetlerinin detayları tamamen işverenin ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. Çok tehlikeli, tehlikeli gibi sınıflara göre çalışanlara uygulanacak olan taramalar, testler, tetkikler farklılık arz etmekte, buna bağlı olarak da mobil sağlık fiyatları değişmektedir.

Ayrıca mobil sağlık hizmetinin verileceği yerin uzaklığı, kaç kişiye mobil sağlık hizmeti sunulacağı, hangi hizmetlerinden yararlanılacağı gibi detaylar fiyatlara etki etmektedir.

Mobil Sağlık İstanbul

İstanbul’da mobil sağlık hizmeti almak isteyenlerin gönül rahatlığıyla tercih edebilecekleri kurumların başında Satem grup geliyor. Satem yılların bilgi, brikim ve deneyimiyle 2017 yılında faaliyetlerine başlamış ve daima kalitenin adresi olmuş bulunuyor. İstanbul’un her yerine donanımlı araçları ve profesyonel ekibiyle hizmet veriyor.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —