Tarih: 08.03.2016 11:33

Miniklere 'Çanakkale Ruhu' anlatıldı

Facebook Twitter Linked-in

 Kültürel etkinlikler kapsamında yazar Ozan Bodur,  Bilgievleri öğrencilerine 'Çanakkale' konulu seminerler veriyor. Tüm öğrencilerin sağlıklı bir şekilde seminerlerden faydalanabilmeleri için farklı bölgelerdeki Bilgievi öğrencilerine ayrı ayrı verilen seminerlerin ilki İzmit ve Başiskele bölgesindeki Bilgievleri’nde gerçekleşti.

SAVAŞ KAHRAMANLARIMIZI UNUTMAMALIYIZ
Birinci Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebelerinde her iki tarafta ağır kayıplar vermişti. Vatanları uğruna canlarını feda eden ecdadımızın hiçbir karşılık beklemeden şehit olduklarını belirten Bodur, çocuklara kahraman dedelerini şu sözlerle anlattı; "Deniz Savaşı sırasında, Rumeli Mecidiye Tabyası’nda ayakta kalabilen tek top vardı onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı büyük bir güçle 215 Okkalık mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile Ocean gemisi büyük bir yara aldı."

CEPHEDEKİ ÇOCUK ASKERLER
Çanakkale Savaşı’na katılan çok sayıda çocuğun vatan savunmasında destan niteliğinde kahramanlık örnekleri sergileyip, 'meçhul çocuk askerler' olarak Türk tarihinde yerini aldığını belirten Bodur, şöyle devam etti, "Bu çocuklar, milis kuvvetlerinin içinde diğer Kuvayi Milliyeciler gibi silahlı olup yeri geldiğinde çatışmalara katıldılar ve çoğu zaman da istihbarat hizmetinde bulundular." O yıllardaki seferberlik çağrısına değinen Bodur, "Seferberlik çağrısı ‘yirmiden kırk beşe silah başına’ olsa da ileride askere alınanların yaşları 16’ya kadar inmişti. 1915’te İstanbul Tıp Fakültesi dâhil birçok okul öğrencisi askerde olduğu için mezun verememişti" ifadesini kullandı. Programın son bölümlerini soru-cevap şeklinde değerlendiren yazar Ozan Bodur, çocuklara sorduğu sorularla onların dikkatle dinlediklerini test etti. Bodur, sorulan sorulara doğru cevaplar veren Bilgievi öğrencilerine 'Çanakkale' ile ilgili kitabını imzalayarak hediye etti. Seminerler, önümüzdeki günlerde diğer Bilgievleri’ndeki öğrencilere verilmeye devam edecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —