Tarih: 25.11.2012 11:14

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Greenpeace’in zehir raporunu Meclis gündemine taşıdı.

Facebook Twitter Linked-in

Türkkan, “Çevreci bir örgüt olan Greenpeace, İngiltere’deki Exeter Üniversitesi'nde dünyanın en tanınmış 20 giyim markasına ait kadın ve erkekler için hem yapay hem de doğal ipliklerden üretilmiş kumaş ve kot pantolon, tişört, elbise ve iç çamaşırlarını test ettirmiş, sonuçlar Greenpeace’e ait Araştırma Laboratuarı’na gönderilmiştir.

 

 

Kıyafetler, içerdikleri kimyasallar bakımından Greenpeace’e ait Araştırma Laboratuarı veya akredite edilmiş bağımsız laboratuarlar tarafından da analiz edilmiştir. Greenpeace’in rapor halinde yayınladığı sonuçlara göre; Zara, Levi’s, Mango gibi tanınmış markaların da olduğu ürünlerde tehlikeli kimyasallar ortaya çıkmıştır. Bu markalar içinde ZARA, hem hormonal bozukluklara hem de kansere neden olan kimyasallar açığa çıkaran tek marka olarak öne çıkmıştır.

 

 

 

Rapordaki en önemli bulgulardan biri, test edilen tüm markaların her birinin birden fazla ürününde NPE’lere, yani parçalanınca hormon bozukluğuna nede olan maddelere rastlanılmasıdır. Ayrıca incelenen dört üründe yüksek oranda toksik içeren ‘ftalat’ maddesi bulunmuştur. Bu nedenle, Ülkemizde de tercih edilen bu markalara ait ürünler satışa sunulmadan önce yeterince denetime tabi tutulmakta mıdır? Bu ürünlerin denetimleri nerede ve nasıl yapılmaktadır? Yayınlanan raporun ardından ülkemizde de şu anda piyasada olan bu markalara ait ürünler ile ilgili bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?” dedi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —