Tarih: 07.10.2015 12:26

Mesire alanı, kimyasal tank alanına dönüşüyor

Facebook Twitter Linked-in

Erdoğan’ın açılışını yaptığı mesire alanı, kimyasal tank alanına dönüşüyor. CHP Kocaeli Milletvekilleri Fatma Kaplan Hürriyet ve Haydar Akar geçtiğimiz günlerde bölge halkının Solven Tanklarının yapılmaması için protesto eylemi gerçekleştirdiği Dilovası Adatepe’deydi.

Dilovası Fatih Mahallesi sakinleri, Adatepe'ye yapılan Solven Tanklarını protesto etmek için bir yürüyüş gerçekleştirmiş, devlet ormanlarının talan edilerek yapılan ve insan sağlığını hiçe sayan tank inşasının durdurulmasını istemişlerdi. Altıntel isimli firma tarafından inşa edilen söz konusu solven tanklarının; 2011 yılında, dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘141 Projenin Toplu Açılış Töreni’ ile açılışı yapılan Adatepe Mesire Alanı’na yapıldığı ortaya çıktı.  Konuyla ilgili olarak incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gelen Kocaeli CHP Milletvekilleri Fatma Kaplan Hürriyet, Haydar Akar ile Milletvekili adayları Asude Fırat Özkan ve Müzeyyen Topçu yetkililerden bilgi aldı.

SİT ALANINA KİMYASAL TANK

CHP Kocaeli Milletvekilleri Fatma Kaplan Hürriyet, Haydar Akar ile beraberindeki heyet, Dilovası Yeşil Alanları Koruma ve Kalkındırma Dernek Başkanı Ahmet Cebeci’den konuyla ilgili bilgi aldı. Dilovası Adatepe’de bulunan 3. derece sit alanının Solventaş Teknik Depolama ve Altıntel Liman ve Terminal İşletmeleri tarafından kimyasal tanklar yapılmak için işgal edildiğini söyleyen dernek başkanı Cebeci, "Bu gördüğünüz alan 49 yıllığına kiralanmış devlet ormanı. Şimdi ise bu alana komple kimyasal tanklar yapılıyor. Orman arazilerinin anayasanın 169. maddesine göre ağaçlarının kesilmesi, kimyasal depolama tesislerinin yapılması, endüstriyel yapılaşma gibi bir durum söz konusu değildir" açıklamasında bulundu. Alanın aynı zamanda 3. derece sit alanı olduğunu da ifade eden Cebeci, "Orman arazisini gitgide işgal ediyorlar. 342 dönüm devlet ormanı. Burası Türkiye’deki tek tescilli devlet ormanı" dedi. 

İNSAN HAYATI UMURLARINDA DEĞİL

Bölgede incelemelerde bulunan CHP Kocaeli Milletvekilleri Fatma Kaplan Hürriyet ve Haydar Akar ise yapılanların sadece doğayı değil, insan hayatını da olumsuz etkileyeceğini belirtti. CHP'li vekil Hürriyet, "Dün açtıklarını bugün yıkıyorlar. Başkalarının yaptıklarını yıktıkları yetmemiş gibi, artık kendi açtıkları mesire alanını da unutarak yıkmaya başladılar. Zaten onlar değil miydi, geçtiğimiz yıl yaptıkları açılış töreninde defalarca açtıkları yeri, bir kez daha açan ve vatandaşa yeni diye yutturan. Merkezinde insan hayatı yerine insanları kandırmayı hedef alan zihniyetin, insan hayatını hiçe sayması çok şaşılacak bir durum değil" dedi. Haydar Akar ise, "Dilovası’nda yerleşim varken insanların tepesine yeni yeni bombalar koymanın bir mantığı yok. Bunu kabul etmek mümkün değil. Buna devlet, vali, çevre il müdürlüğü başta olmak üzere kimse dur demiyor. Biz CHP’li vekiller olarak insan hayatını hiçe sayan rant kapısını kapayacağız" açıklamasında bulundu.

İŞTE ADATEPE TANK ALANI İLE İLGİLİ ÇARPICI İDDİALAR!

Kiralama belgesinde adı geçen alanın ağaçlandırma yapma gerekçesiyle kiralandı. İlgili alanın 1985 yılında 49 yıllığına Alemdar Kimya’ya verildi ancak;  aynı sayı ve tarih ile 1987 yılında kurulan Solventaş’a aynı belge ile kiralandı. İki yıl önce kurulan şirket aynı belgeyle farklı bir şirkete nasıl dönüştü? Dilovası Belediyesi’nden verilen ruhsatta solvent tanklarının belirtilen alanla ilgisi olmadığı ve izin taleplerinde belirtilen ada, pafta ve adresin hafriyat yapılan alanla uyuşmuyor. İlgili kurum yazışmalarında farklı farklı adresler kullanılıyor. İdari mahkemeye başvurulmasına rağmen mahkeme kararı beklenmeden alandan çıkarılan hafriyata göz yumuluyor. İlgili şirket, hafriyatı alan dışındaki tel örgülerle çevirdiği kamuya açık alana döküyor ve o alana özel güvenlik birimleri yerleştiriyor. Bölgenin 3. derecede sit alanı dışına çıkarılmasına karar veren kurum müdürünün kızının tankları yapan ilgili şirkette işe başlatıldı ve aynı kişinin bölgenin sit alanı olarak çıkarılma kararı verildikten sonra işten ayrıldığı. İlgili şirket orman işletmeleri bölge müdürünün kardeşini, koruma ve güvenlik müdürü olarak işe soktu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —