Tarih: 02.01.2020 14:50

Meclis'te 'Libya tezkeresi' tartışması

Facebook Twitter Linked-in

TBMM Basın Kulisi'nde karşılaşan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, Libya tezkeresine ilişkin düşüncelerini paylaştı.

İYİ Parti Sözcüsü Ağıralioğlu, "hükümetin, kendilerine endişelerini ortadan kaldıracak net bilgi vermediğini" savundu.

Ağıralioğlu, "Hafter, 'Türkler geliyor.' ifadesini duyduğu andan itibaren Suudi Arabistan'a doğru kaçacak olsa olur ama bizim oraya gitme irademizi silahlanma yarışına döndürürse 'Türkler geliyor, bana bir veriyorsunuz, beş daha verin.' demeye dönerse... Burada birçok risk var, ince eleyip sık dokumamız lazım." dedi.

"Hükümetin, iradesine rağmen Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac'ın sahipsiz olduğunu" söyleyen Ağıralioğlu, "Meşru hükümet, buna rağmen sahipsiz. Bizden başka kimse Hafter'in, Serrac'ın üstüne yürümesine engel olmuyor. Hiç kimse 'Sen nereye gidiyorsun.' demiyor. 'Burada tanınmış meşru bir hükümet var. Sen bu meşru hükümeti nasıl tehdit edersin, düşürmeye kalkarsın.' diyen yok. Bizden başka böyle diyen yoksa sanki Türkiye Cumhuriyeti, hükümetimiz üzerinden tuzaklanıyor gibi. Endişelerimiz var." ifadesini kullandı.

Devletin menfaatlerinin muhafazası ve egemenlik haklarına ilişkin tereddütleri olmadığını belirten Ağıralioğlu, "Tereddüdümüz, hükümetin siyasi ferasetsizliğine, siyasi sağırlığınadır. Daha önce Orta Doğu'da deyip de başardığımız pek bir şey yoktur. Arkasını toplamak için yaptıklarımız vardır. İnşallah biz bu mevzudaki endişelerimizde haksız çıkarız. İnşallah hükümetin feraseti bu mevzuda ilk kez tutar. İnşallah biz bu endişelerimizden dolayı mahçup oluruz." diye konuştu.

"Lejyoner" tartışması

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, bir televizyon kanalının canlı yayına konuk olmak için TBMM Basın Kulisi'ne geldiğini anlatarak, "Bu meseleyi hep beraber Mecliste görüşeceğiz." dedi.

Bu sırada kuliste bulunan CHP Grup Başkanvekili Altay, Akbaşoğlu ile selamlaşarak, "Biz de sizi bu yanlıştan çevireceğiz." karşılığını verdi.

Akbaşoğlu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini kastederek, "Münhasır ekonomik bölge konusunda yaptığımız anlaşmanın mütemmim cüzü olan bu anlaşmanın gereğini hep beraber yerine getireceğiz." dedi.

Engin Altay, "Buna mütemmim cüz olarak bakarsanız, yedi düvele savaş ilan etmeniz lazım. Öyle bakmayın, milleti yanıltmayın. Oraya diplomat gönderin, asker değil. Mehmetçiği lejyoner gibi kullanmak bu Meclise yakışmaz. Çok ayıp." ifadelerini kullandı.

Akbaşoğlu, Altay'a "Milleti siz yanıltmayın. Diplomat da gönderiyoruz asker de. Hak ve menfaatlerimiz neyi gerektiriyorsa onu görevlendiriyoruz. Mehmetçiğe böyle bir sıfat takmak en büyük ayıp." karşılığını verdi.

Altay, "Sıfat takmak değil Mehmetçiği lejyoner gibi kullandırmayın diyoruz. Bu kadar basit. Siz Mehmetçiği, Mehmetçik olmaktan çıkarıyorsunuz." dedi.

"Bu asla parti patırtı meselesi değil"

Kısa süreli tartışmanın ardından açıklamalarını sürdüren AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, tezkereyi, Türkiye'nin hak ve menfaatleri ile Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) aldığı kararlar doğrultusunda, uluslararası hukuktan doğan haklar kapsamında Meclise getirdiklerini söyledi.

Tezkerenin hukuki dayanağının uluslararası hukuk olduğunu belirten Akbaşoğlu, Arap Baharı sürecinde Libya'da da bir istikrarsızlık ve iç savaşın söz konusu olduğunu, BM'nin Libya'da tarafları bir araya getirdiğini ve Ulusal Mutabakat Hükümetinin kurulduğunu anımsattı.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin, BM'nin tanıdığı hükümet olduğunun altını çizen Akbaşoğlu, Türkiye'nin de bu hükümet ile uluslararası hukuk çerçevesinde Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına ilişkin bir mutabakat muhtırasının yayınladığını vurguladı.

 AA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —