Tarih: 27.04.2016 23:15

Meclis Başkanı'na "Bunun Kafası IŞİD Kafası Gibi" Dedi, Cezayı Yedi.

Facebook Twitter Linked-in

CHP  Bolu  Milletvekili  Tanju Özcan'a, TBMM Başkanı  İsmail Kahraman'a yönelik, "Bunun kafası IŞİD kafası gibi." sözleri nedeniyle Meclisten geçici olarak üç birleşim çıkarma cezası verildi.

TBMM Başkanvekili  Ahmet Aydın, Özcan'ın, Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasına dair kanun tasarısı üzerinde yaptığı ve Genel Kurul'da tartışmaya yol açan konuşmasından sonra, birleşime yaklaşık 1 saat ara verdi.

"MECLİS BAŞKANIMIZA AĞIR HAKARETTE BULUNDU"

Aranın ardından söz alan  AK Parti Grup Başkanvekili  Coşkun Çakır, insan olduklarını, hata yapabileceklerini ancak hatadan dönmenin, fazilet, erdem olduğunu söyledi. Özcan'ın konuşmasının tamamında kışkırtıcı, tahrik edici dil kullandığını, ancak bu durumun yeni olmadığını ifade eden Çakır, "Fakat kullandığı bir kelime, bir cümle ve bu cümleyi kullandığı kişi söz konusu olduğunda tolerans söz konusu olamaz. "Kafası IŞİD kafası" diyerek Meclis Başkanımıza ağır hakarette bulundu. Bu temiz bir dil değildir, siyasal eleştirinin sınırlarını aşan bir tablodur. Konuşmacının özür dilemesini istiyoruz. Meclis Başkanı veya bir başkasını sevmek durumunda değiliz ama hukukun öngördüğü şekilde, birbirimizin hukukunu korumak anlamında saygı göstermek zorundayız." diye konuştu.

GEÇİCİ ÇIKARMA CEZASI İSTEDİ

Çakır, TBMM İçtüzüğünün, "Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, TBMM'ye, TBMM Başkanına ve TBMM Başkanlık Divanına, Başkanlık görevini yerine getiren Başkanvekiline hakarette bulunmak, sövmek veya onları tehdit etmek yahut  Türkiye Cumhuriyeti'ne veya onun Anayasa düzenine sövmek" hükmünü düzenleyen 161. maddesi gereğince, Özcan'a geçici çıkarma cezası verilmesini istedi.

CHP DE AK PARTİ'YE KINAMA İSTEDİ

CHP Grup Başkanvekili Lenvet Gök, TBMM faaliyetlerinde kürsü dokunulmazlığının önemli olduğuna işaret ederek, bir partinin sayısal çoğunluğuyla, kürsüde henüz sözünü bitirmemiş hatibe saldırmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Özcan konuşurken, kendisinin müdahalesine rağmen  AK Parti Grubu'nun kürsüye yürümesini kabul etmediğini belirten Gök, Özcan'ın sözünün kesildiğini savundu. Gök, Özcan'ın sert eleştiride bulunduğunu, terör örgütünü tarif eden anlamda söylemediğini, kastının bu olmadığını öne sürdü.

Levent Gök, "Meclis kürsüsünü işgale varan  AK Parti Grubu'ndaki milletvekilleri" hakkında da içtüzüğe göre kınama verilmesini talep etti.

"BU HASSASİYETİ GÖRMÜYORUZ"

MHP Grup Başkanvekili  Erkan Akçay, Özcan'ın konuşmasında ağır eleştiri bulunduğunu, bundan mümkün mertebe kaçınmak gerektiğini, bu ağır eleştirilerin kimseye bir yararının olmadığını belirtti.

Akçay, kürsüye onlarca kişinin, öfke ve adeta kinle linçe niyetlenircesine yürümesinin, ağır eleştiriden daha vahim ve kabul edilemez olduğunu savundu.  Akçay, kürsüdeki ağır eleştirinin karşılığının hatibi linç etmek olmaması, soğukkanlı, objektif şekilde değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.  Erkan Akçay, "MHP olarak kanunların bir an önce çıkması için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz ama iktidar milletvekillerinin, bu hassasiyetin bırakın yakınından, uzağından bile geçmediğini esefle görüyorum." dedi.

HDP Grup Başkanvekili  Çağlar Demirel de siyasi düşüncelerini en özgürce hitap etmeleri gereken yerin parlamento kürsüsü olduğunu belirterek, iktidarın, muhalefetin görüşlerine tahammül edemediğini ileri sürdü.

Demirel, hatip konuşurken, milletvekillerinin kürsüye yürümelerini doğru bulmadığını dile getirdi.

"AZAMİ NEZAKATİ BİRBİRİMİZE GÖSTERMELİYİZ"

TBMM Başkanvekili  Ahmet Aydın da "Tenkit edebilirsiniz ama itham edemezsiniz, eleştirebilirsiniz ama tahkir edemezsiniz. Azami nezaketi birbirimize göstermeliyiz. Egemenlik kayıtsız şartsız milletinse, bu milletin onuruna, haysiyetine yakışır şekilde üslup kullanmamız lazım. Kaba, yaralayıcı dil ne de kürsüye yürüme... Buna karşı dikkat etmeliyiz." dedi.

CHP'Lİ VEKİLLER SIRA KAPAKLARINA VURDU

Aydın'ın, TBMM İçtüzüğünün 161. maddesi uyarınca Özcan'a 3 birleşim geçici çıkarma cezası verilmesini teklif etmesini, CHP milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi.

CHP Grup Başkanvekili Gök, Özcan'ın söylediğinin ağır siyasi eleştiri olduğunu, bütün siyasetçilerin bu ağır eleştirilere tahammül etmesi gerektiğini ileri sürdü. Gök, "Kürsüye yürüyen onlarca AKP'liyi görmezden geliyorsunuz, onlar ne olacak? Sizin göreviniz, kürsü masumiyetini, özgürlüğünü korumaktır. Şiddet ile bir yola varamayız." görüşünü savundu.

AK PARTİ'NİN OYLARIYLA CEZA GELDİ

Aydın, daha sonra Özcan'ın Meclisten gecici olarak 3 birleşim çıkarma cezası verilmesini oya sundu.  AK Parti'nin oylarıyla Özcan'a ceza verilirken, muhalefet milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak tepki gösterdi,  AK Parti milletvekilleri alkışladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —