• BIST 100

    14169,71%-0,22
  • DOLAR

    42,72% 0,07
  • EURO

    50,16% -0,05
  • GRAM ALTIN

    5964,42% 0,94
  • Ç. ALTIN

    9593,04% 0,77

MEB öğrencileri Dede Korkut hikayeleri ve Anadolu masallarıyla buluşturacak projeyi tanıttı

Bakan Selçuk, "220 bin öğretmenin çocuklarımızın kulaklarına, gönüllerine Anadolu'nun, Türk dünyasının binlerce yıllık nefesini sunmaları, armağan etmeleri çok büyük bir eser olarak karşımızda duruyor." dedi.

EĞİTİM 4.03.2021 14:10:00 0
MEB öğrencileri Dede Korkut hikayeleri ve Anadolu masallarıyla buluşturacak projeyi tanıttı

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ve UNESCO iş birliğiyle öğrencileri Anadolu masalları ve Dede Korkut hikayeleriyle buluşturmak amacıyla hayata geçirilen Anadolu Masalları Projesi'nin hazırlıkları tamamlandı.

Proje, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile öğretmenlerin katılımıyla düzenlenen "Ata Mirası Kültür Atlası Anadolu Masalları ve Dede Korkut Hikayeleri Tanıtım Programı" ile kamuoyuyla paylaşıldı.

Bakan Selçuk, burada yaptığı konuşmada, babaannesinin "Ot kökü üzerinde biter" sözünü anımsatarak kişinin şahsiyetinin olgunlaşmasının, kimliğinin ortaya çıkmasının ve kişiliğinin yapılanmasının, kendi kökü üzerindeki değer sistemine dayandığında evrensel olana bir nefes, soluk verilebildiğini ve milli olanı geliştirilebildiğini, kendi tekamülü içerisinde dönüştürebildiğini ifade etti.

Tüm dünyayla yarışma, dayanışma ve rekabet içerisinde olunacaksa ve çocuklar, dünyadaki akranlarıyla bir şekilde yarışacaksa teknolojinin çok ötesinde öncelikle içerik üzerinde yeniden düşünülmesi gerektiğini belirten Selçuk, teknolojiye ulaşmanın kolay olduğunu ancak asıl meseleyi, içeriğe ne konulacağının oluşturduğunu söyledi.

Selçuk, şunları kaydetti:

"İşte bu 'Anadolu Masalları Projesi' Dede Korkut'un masalları projesi, bizim kopmuş olan tanelerimizi bir araya getiren, bağlayan ve birlikte aynı düşünce ufkunu selamlayan bir ülkü etrafında, ilke etrafında birliğimizi sahici bir şekilde, sloganlardan uzak ve bir şekilde içi boş söylemlerden ari bir şekilde bize sunuyor. İşte bu nedenle de masal kelimesinin büyüsünü tekrar tekrar vurgulamamız lazım ve 220 bin öğretmenin masal öğretmenliği sertifikası alması ve bu ilkenin kılcal damarlarında bu sertifika suretiyle çocuklarımızın kulaklarına, gönüllerine Anadolu'nun, Türk dünyasının binlerce yıllık nefesini sunmaları, armağan etmeleri çok büyük bir eser olarak karşımızda duruyor."

Bakan Selçuk, proje için saniyesini, dakikasını, saatlerini, günlerini ya da aylarını harcayan, milletin ve dünyanın zor zamanında, büyük fedakarlık gösteren herkese teşekkür etti.

Bu teşekkürün, gerçek bir mesele etrafında buluştuklarında ne kadar gayretkeş ve sahici projeyle buluştuklarında ne kadar gönüllü olduklarının basit bir işareti niteliği taşıdığını söyleyen Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:

"YouTube kanalının kurulması, kitaplarının bastırılması, öğretmen eğitimlerinin yapılması, sertifikasyon sisteminin oluşturulması ve her yaş düzeyinde bunların anlamlandırılması ve çocuklarımıza ulaşmak için, bu topraklarda ortak bir dil geliştirmek için, var olan bir dilin kendi evrimini, dönüşümünü tamamlamak için elimizde güzel bir muhteva söz konusu ve bunu daha da geliştirmek, daha da ilerletmek ve bütün okullarımızdaki, köylerimizdeki, kırsaldaki, kentlerdeki metropollerdeki öğretmenlerimizin desteğiyle çocuklarımızın rüyalarına, hayallerine, düşünce ve duygu dünyalarına bir zenginlik katmayı bir gaye olarak biliyoruz ve bu gayenin de peşinde olduğumuz için burada beraberiz. Ben bu tür çalışmaların sadece ulusal seviyede değil aslında evrensel seviyede de katma değerler oluşturduğunun farkındayım."

Slogan seviyesinde bir sorumluluk yüklemek, iyilik davetinde ya da ahlaki telkinde bulunmak yerine bu değeri "ahlaklı olmak" şeklinde bir duruşla yaşatacaklarını belirten Selçuk, yoksa sloganla dikte ederek herhangi bir şekilde bunların içselleşmesi ve çocukların ruhuna hitap etmesinin çok mümkün olmadığını söyledi.

Tüm ilçelere Masal Evleri kurarak aslında "Bir masal ile nasıl gerçek inşa edilir" projesine de yol açmak istediklerini belirten Selçuk, "Gerçek, masalla inşa edilir; gerçek, hayalle inşa edilir. O yüzden de bu çabalar, emin olun sadece bu günü aydınlatmıyor. Bu çabalar, emin olun müthiş bir geleceği aydınlatıyor ve bu topraklarda hiç kimsenin kendisini köksüz, çaresiz, ufuksuz hissetmemesi için bize yol işaretleri sunuyor. Ben emeği geçen tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. " değerlendirmesinde bulundu.

Programa, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Prof. Dr. Adnan Boyacı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz da katıldı.

Projenin detayları

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile UNESCO iş birliğiyle hazırlanan proje kapsamında bugüne kadar "Masal Anlatıcılığı" mesleki gelişim programına katılan 89 bin 168 öğretmen sertifika aldı.

Bakanlık, okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile öğrencilere yönelik, 15 masal kitabı, kılavuz kitap, oyun kartları, masalların seslendirildiği ve şarkılarının yer aldığı 2 CD ve parmak kuklalarından oluşan Anadolu Masalları Eğitim Setleri hazırladı.

"Okul Öncesi Anadolu Masalları Eğitim Seti" 11 bin, "Anadolu Masalları İlkokul 1-2 Eğitim Seti" 10 bin 500, 13 hikaye kitabı, 1 masal mini sözlüğünün yer aldığı ortaokul öğretmenleri ve öğrencileri için hazırlanan "Dede Korkut Hikayeleri Eğitim Seti ise 10 bin 500 adet basılarak dağıtıldı.

Eş zamanlı olarak tüm illerde Anadolu Masalları il koordinatörlükleri oluşturuldu. Koordinatörlükler, çevrim içi masal okuma etkinlikleri düzenledi.

Proje için kurulan Anadolu Masalları YouTube kanalında yayınlanan 270 masala ünlü isimler, sanatçılar, öğretmenler ve çocuklar ses verdi. Youtube kanalındaki masallar yüz binlerce kişi tarafından izlendi. Ayrıca her yaştan katılımcıya özel masal anlatımları, masal ve tekerleme şenlikleri de düzenleniyor.

Öte yandan her ilde "Anadolu Masal Evleri"nin kurulması yönünde çalışmalar başlatıldı. İlk Anadolu Masal Evi Ekim 2020'de Eskişehir'de faaliyete geçti. Mersin ve Ankara'daki Anadolu Masal Evleri de kısa süre içinde çocukları ağırlamaya hazır olacak. Erzincan, Artvin, Edirne, Afyon, İstanbul, Çorum, Bayburt'un da aralarında bulunduğu 23 ilde de masal evi kurulmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. 

AA

Eski belediye başkanına suikast davasında itiraf: "Ben bu olayı 175 bin TL için yaptım ama parayı alamadım"

Şişli’de otomobilin yayaların arasına daldığı anlar kamerada

Bölgesel Teknopark için ön fizibilite kararı

Kütahya’da şantiye yangını

Şarampole uçan otomobilin sürücüsü yaralandı

Kütahya’da ’Aday Din Görevlileri 3. Dönem Mezuniyet Töreni’

Tartıştığı eşini bıçaklayarak öldürdü

Ziraat Türkiye Kupası: Çaykur Rizespor: 5 - Gaziantep FK: 2 (Maç sonucu)

Park halindeki minibüs çıkan yangında kullanılamaz hale geldi

Kütahyaspor’dan Bornova’dan galibiyetle döndü

Tavşanlı’da yüzme rekoru, 1000 kişi yüzme öğrendi

Iğdır’da uzun süreli su kesintilerine vatandaşlardan tepki

Bingöl’de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı

Kilis’teki tatbikat gerçeği aratmayan görüntülere sahne oldu

Ordu’da hafif ticari araç ile otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

Tomruk yüklü TIR’da çıkan yangın büyümeden söndürüldü

Uyuşturucu ticareti yapan 1 kişi gözaltına alındı

Gülşah Durbay’ın ardından Şehzadeler Belediye Meclisi yeni başkanını seçecek

Bakan Fidan, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Fletcher’i kabul etti

Sakarya’da jandarmadan uyuşturucuya geçit yok: 2 şahıs tutuklandı

Sakaryalı kadınlar elleriyle iyilik örüyor

Ziraat Türkiye Kupası: Çaykur Rizespor: 2 - Gaziantep FK: 1 (İlk yarı)

Seyir halindeki otomobil alev alev yandı

MHP Etimesgut İlçe Başkanı Muratgül’den AK Parti Etmisgut İlçe Başkanı Şankazan’a ziyaret

Kalkınma Ajansı’nın yönetim kurulu Bartın’da toplandı

Şişli’de ters yöne giren sürücü dehşet saçtı: 2 ölü, 5 yaralı

Adıyaman’da traktör devrildi:1 ölü

Manisa’da 5 evin kül olduğu yangında ölen kadının cenazesine ulaşıldı

Gölyaka’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Kızını ve torununu öldüren sanığa 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.