• BIST 100

    11234,06%2,06
  • DOLAR

    42,56% 0,09
  • EURO

    49,64% 0,16
  • GRAM ALTIN

    5764,42% 0,33
  • Ç. ALTIN

    9304,17% 0,25

Mardin’de STK’lardan ’şiddete karşı ortak vicdan’ çağrısı

Mardin’de STK’lardan ’şiddete karşı ortak vicdan’ çağrısı

GÜNDEM 8.12.2025 20:36:52 0
Mardin’de STK’lardan ’şiddete karşı ortak vicdan’ çağrısı
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde son dönemlerde artan şiddet olayları üzerine bir araya gelen sivil toplum kuruluşları (STK), ortak basın açıklaması yaparak toplumsal dayanışma ve sorumluluk çağrısında bulundu.
Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Şerif Öter, Kilise Caddesi girişinde STK’lar adına yaptığı basın açıklamasında artan kavga, cinayet ve yaralanmaların toplumda ciddi endişe oluşturduğunu belirterek, yaşanan olayların çoğunun maddi anlaşmazlık, kumar, borçlanma ve manevi bilinç eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Kızıltepe’de son dönemde yaşanan üzücü olayların herkesi derinden sarstığını ve toplum olarak derin bir kaygıya sürüklediğini belirten Öter, "Artan kavgaların, cinayetlerin, yaralanmaların ve çözümsüzleşen husumetlerin çoğunun maddiyat, manevi cehalet, kontrolsüz borçlanma, kumar ve ölçüsüz dünya hırslarından kaynaklı olduğu artık herkesin malumudur. Oysa hepimiz biliyoruz ki, meydana gelen can kayıplarını geri getirmeye, yaralanan bedenleri onarmaya, kırılan kalpleri ve dağılan aileleri bir araya toplamaya, dünyanın bütün hazineleri dahi yetmez. Olan oluyor, fakat acısı yıllarca sürüyor; kuşaklara sirayet ediyor. Bugün artık kendimize şu soruları sormak zorundayız: Bu ne cehalet? Bu ne kin? Bu ne öfke? Bu ne doymak bilmez dünya hırsı? Bu ne kibir? Bu ne nefsaniyet?" diye konuştu.

"Bu toprakların mayası, asalet, merhamet ve dayanışmadır"
Kızıltepe’nin geçmişinde insanlık, cömertlik, mertlik, misafirperverlik, yardımseverlik ve güçlü bir vicdan kültürü ile anıldığını söyleyen Öter, şöyle konuştu:
"Bu toprakların mayası, asalet, merhamet ve dayanışmadır. Bu nedenle bugün yaşanan üzücü olayları Kızıltepe’nin geçmişine kara bir leke gibi yapıştırmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Unutulmamalıdır ki bu olaylar bizim kederimiz olabilir, asıl kaderimiz değildir. Birlikte ve akılla hareket edersek dönüştürülebilir toplumsal sorunlardır."
Kanaat önderleri, din adamları, aşiret liderleri, STK’lar ve siyasilere sorumluluk alma çağrısında bulunan Öter, "Toplumun yerel dinamikleri olan Kanaat önderleri, din adamları, aşiret reisleri, STK’lar, sorumluluk almalı devletin tüm kurumlarına vatandaşlık bilinciyle destek vermesi gerekmektedir" dedi.

"Yeni gayret doğarsa, toplumsal huzura giden yol açılır"
Toplumsal sorumluluk taşıyan herkesi fikir, görev ve konum fark etmeksizin ortak bir bilinç, ortak bir sorumluluk ve ortak bir onarım hareketi başlatmaya davet ettiklerinin altını çizen Öter, "Çünkü biliyoruz ki toplumsal dönüşüm, önce eksikliğin fark edilmesiyle başlar. Eksik olanı görmek; hatayı, zafiyeti, kaygıyı ve gidişatın tehlikesini idrak etmek demektir. Bu idrak olmadan hiçbir toplum kendini yenileyemez, hiçbir birey gerçek sorumluluğa adım atamaz. Eksikliğin farkındalığı gelişirse sorumluluk duygusu da uyanır. Sorumluluk uyanırsa, yeni bir gayret doğar. Yeni gayret doğarsa, toplumsal huzura giden yol açılır. Bu nedenle çağrımız, sadece bir duyuru değil, hepimizin muhasebesine, vicdani uyanışına ve ortak iyiliği çoğaltma iradesine bir davettir" ifadelerini kullandı.
Öter, toplumsal huzurun yeniden inşası için her kesimin yerelde somut adımlar atması, kendi imkan ve etkisi ölçüsünde katkı sunması ve bu süreci bir yük değil, bir emanet olarak görmesinin hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 1 - Gaziantep FK: 1 (İlk yarı)

İstanbul’da şehit düşen polis memurunun naaşı Samsun’a getirildi

Bilal Erdoğan: "Türk müziği usulleriyle bestelenmiş çocuk şarkılarının sayısının artmasına hizmet etmek istiyoruz"

Trendyol Süper Lig: Alanyaspor: 0 - Antalyaspor: 0 (İlk yarı)

Muş’ta şüpheli çanta fünye ile patlatıldı

Bodrum’da trafik kazası kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Suriye Devlet Başkanı eş-Şara: "Esad rejimi Suriye tarihindeki karanlık bir sayfa"

Mardin’de STK’lardan ’şiddete karşı ortak vicdan’ çağrısı

Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 0 - Gaziantep FK: 1 (Maç devam ediyor)

Sergen Yalçın’dan tek değişiklik

TUSAŞ şehitleri anısına binlerce fidan toprakla buluştu

Hakkari’de heyelan

Zeytinburnu’nda park yeri tartışmasında kan aktı: 1 ölü, 1 yaralı

Tunceli Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Merkezinde Bütüncül Hizmet Sunuluyor

Bingöl’de uyuşturucuyla mücadele

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Macaristan ile ticaret hedefimiz 10 milyar dolar"

Kırıkkale’de FETÖ hükümlüsü ihraç komiser yardımcısı yakalandı

Somali Limanlar ve Deniz Ulaştırma Bakanı Nur, Deniz Kuvvetleri Komutanı Tatlıoğlu’nu ziyaret etti

Babaeski’de üniversite öğrencilerinden köy okulunda anlamlı faaliyet

Aynı yolda 5 saat arayla iki kaza: 3 yaralı

Kırklareli’nde trafik kazası: 1 yaralı

Tanju Özcan umre yolculuğuna dualarla uğurlandı

Mohamed Salah, Liverpool’un Inter ile oynayacağı maç kadrosuna alınmadı

Beykoz’da tartışma kanlı bitti: 26 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Muş’ta dolandırıcılık suçundan aranan hükümlü yakalandı

Vali Çalgan: ’Acil sağlık talebinde müdahaleyi kent merkezinde ortalama 5.7 dakikaya kadar indirdik’

Motosikletle otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Girdiği evden altın ve para çalan kadın tutuklandı

Babaeski’de tatlı üretimi ve satışı yapan iş yerleri denetlendi

Kars’ta trafik kazası: 3 yaralı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.GENÇLERBİRLİĞİ 15 4 9 2 -4 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 15 3 7 5 -7 14
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.