Libya'daki UMH'den 'zafere yakınız' mesajı

Libya

Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, "Başkent Trablus'taki Savaş altıncı ayına giriyor ve biz daha güçlüyüz. Zafer inşallah yakındır." dedi.

Libya'daki uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı biliklere karşı verdikleri mücadelede zafere yakın olduklarını belirtti.

UMH Başkanlık Konseyi Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Serrac, başkent Trablus'ta üst düzey komutanlar ve sahadaki güçlerin kumandanlarıyla bir araya geldi.

Görüşmede, çatışmaların geldiği son noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Serrac, "Savaş altıncı ayına giriyor ve biz daha güçlüyüz. Zafer inşallah yakındır." ifadelerini kullandı.

UMH'ye bağlı komutanların gelen saldırılara ustaca ve etkili bir biçimde karşılık vererek tüm cephelerde görevlerini layıkıyla yaptıklarını dile getiren Serrac, "Birliklerimizin görevlerini başarıyla tamamlayarak barışı sağlayacaklarına olan inancımız tamdır." diye konuştu.

Libya'daki çatışmaların seyrine ilişkin "Askeri zaferler, barışa da kapı açar." değerlendirmesinde bulunan Serrac, hükümetin önceliklerinin savaşa yönelik hazırlıklar yapmak, birlikleri güçlendirmek olduğunu belirterek, "Tüm bunlar temel meseleler. Ancak, bunlar diğer bir mücadeleye hazırlanmamıza engel olmamalı, bu aynı zamanda bir siyasi savaştır." ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta Temsilciler Meclisi (TM), diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca UMH Başkanlık Konseyi kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla Başkanlık Konseyini Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak konseyin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.

Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri de "Burkan el-Gadab" operasyonunu başlatmıştı.

Hafter birlikleri, haziran sonunda harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları kritik Giryan kentini kaybetmişti.

Meşruiyet krizinin sürdüğü Libya'da, uluslararası tanınırlığa sahip UMH ile Hafter'e bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.

(AA)



Şampiyon voleybolculardan Kaymakam Odabaş’a ziyaret

Hatay’da 4.0 büyüklüğünde deprem

Trump, Venezuela rejiminin "Yabancı Terör Örgütü" olarak tanımlandığını açıkladı

Sarıyer’de üst katı kayan bina gecekonduya yaslandı: Facianın eşiğinden dönüldü

Kağıthane’de makas atan sürücü, park halindeki tıra çarptı: 2 yaralı

Çekmeköy’de zincirleme kaza: 7 yaralı

Yalnız yaşayan yaşlı adam yangında hayatını kaybetti

Kaza yapan sürücü aracı bırakıp kayıplara karıştı

Tokat Belediyesi’nde dinleme cihazı soruşturmasında 2 kişi tutuklandı

Güllü’nün oğlu savcıya müşteki olarak ifade verdi: "Atacağım camdan, atlayacak mısın camdan kelimelerini ablam Tuğyan söylüyor"

Kocaeli’de 16 yaşındaki genç evde başından vurulmuş halde bulundu

Kayseri’de esnaf boğazına şeker kaçan çocuğu heimlich manevrasıyla kurtardı... O anlar kamerada

Yeni yıl öncesi 6 ton sahte alkol ele geçirildi

Talas’ta zabıta ekiplerinden gıda denetimi

Muş’ta köy yolunda mahsur kalan 7 kişi kurtarıldı

Dinleme cihazı soruşturmasında iki şüpheli için tutuklama talebi

DMM’den "Türkiye’ye BioNTech aşısı gelmedi" iddialarına yalanlama

Fatih’te güvenlik kulübesi alev alev yandı

Kayıp olarak aranan eski muhtar varilin içinde ölü bulundu

Euroleague: Fenerbahçe: 77 - Panathinaikos: 81

Diyarbakır’da özel okulda 8 yaşındaki çocuğun darbedildiği iddiası

51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasında firari sanıklar için 10 milyon TL’lik güvence bedeli kararı

Kahramanmaraş’ta öldürülen genç kızın yakınlarından adalet çağrısı

Bilecik’te bir kişi yol kenarında ölü bulundu

Yenişehir’de sis etkili oldu, görüş mesafesi 1 metreye kadar düştü

Bakan Göktaş: "Hiç kimseyi geride bırakmayan bir anlayışla hizmetlerimizi vatandaşlarımıza sunuyoruz"

Kiralık evde 82 düzensiz göçmen yakalandı

Tünelde bir anda duran otomobile motosiklet çarptı: Kaza anı kamerada

İstanbul’da ’Huzur İstanbul’ uygulaması

Yenidoğan bebek uçak ambulansla Konya’ya sevk edildi

Yükleniyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.