• BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,22% 0,07
  • GRAM ALTIN

    5936,00% -0,44
  • Ç. ALTIN

    9581,68% -0,25

Kurtulmuş, Topkapı Sarayı’ndaki Kayma İddialarına Cevap

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, restorasyon çalışmaları devam eden Topkapı Sarayı'nda incelemelerde bulunup yetkililerden bilgi alırken, "Topkapı...

POLİTİKA 10.08.2017 13:38:00 0
Kurtulmuş, Topkapı Sarayı’ndaki Kayma İddialarına Cevap

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, restorasyon çalışmaları devam eden Topkapı Sarayı'nda incelemelerde bulunup yetkililerden bilgi alırken, "Topkapı Sarayı'ndan bir santim bile kayma yoktur. Bu tamamen spekülasyondur" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bir süredir bazı bölümlerinde restorasyon çalışmaları yürütülen Topkapı Sarayı'nı ziyaret ederek, çalışmaları yerinde inceledi ve yetkililerden bilgi aldı. Bakan Numan Kurtulmuş'a Topkapı Sarayı yetkililerinin yanı sıra, gazeteciler de eşlik etti. İlk olarak Mecidiye Köşkü'nde incelemelerde bulunan Bakan Kurtulmuş, daha sonra Harem'e de girdi. Osmanlı padişahlarının portrelerinin sergilendiği bölümde de inceleme yapan Kurtulmuş, bazı eserler hakkında yetkililerden bilgi alırken, bazı bölümlerle ilgili de gazetecilere kendisi bilgi verdi. Kurtulmuş, Topkapı Sarayı ziyareti sırasında bazı yerli ve yabancı turistlerle de sohbet ederken, kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyenleri de geri çevirmedi. Basına kapalı olarak gerçekleşecek Aya İrini Kilisesi ziyaretinden önce basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, restorasyon çalışmaları, turizmle ilgili durum değerlendirmesi ve bayram tatili konularında açıklamalar yaparken, Topkapı Sarayı'nın zemininde kayma olduğu iddialarını ise net bir dille yalanladı.

"TOPKAPI SARAYI EN ÖNEMLİ KÜLTÜREL VARLIĞIMIZDIR"

Gazetecilere yaptığı açıklamaya restorasyon çalışmalarında gelinen noktayı ve çalışmaların amacını açıklayarak başlayan Kurtulmuş, Topkapı Sarayı'nın değerine vurgu yaparak, "Burası Osmanlı sanatının zirvesi olan bir mekan. Dışarıdan baktığınız zaman Topkapı Sarayı son derece mütevazi, ama içeriye baktığınız zaman işlemeleriyle, el işçilikleriyle, yazmalarıyla, tezhipleriyle Osmanlı sanatının zirvede olduğu bir müze. Aslında şu an Topkapı Sarayı diye gezdiğimiz, bildiğimiz alan Osmanlılar döneminde kullanılan Topkapı Külliyesi'nin sadece küçük bir kısmı. Çok şükür, Cumhuriyet tarihimiz boyunca buradaki Topkapı Sarayı ile ilgili en iyi, en kapsamlı restorasyon çalışmalarının, ayrıca bir kısım sergileme çalışmalarının sürdürüldüğü bir dönemdeyiz. Şu anda 20'ye yakın ayrı proje Topkapı Sarayı bünyesinde devam ediyor ve yaklaşık 200 milyon liralık bir bütçeye sahip, bu restorasyon ve yenileme çalışmaları. Bir taraftan Saray'ın orijinal haliyle korunmasını her taraftan temin etme çalışmaları sürdürülüyor, bir taraftan yeni sergileme ve teşhir alanlarının oluşturulması için çalışmalar sürdürülüyor. Şu anda Topkapı Sarayı'nın depolarından bulunan çok sayıda değerli eşya var, eser var. Bu eserlerin maalesef sadece bir kısmını teşhir edebiliyoruz. Bu alanların genişletilmesiyle birlikte hem Saray'ın zenginleştirilmesi, hem de müze alanının zenginleştirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Saray'la ilgili güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Şunu da söyleyebilirim ki, bu ilk 7 ay itibariyle geçen yıla göre turistlerin sayısında artış olduğunu görüyoruz. Topkapı Sarayı bizim belki de en önemli kültürel varlığımızdır. Bu çalışmaları sürdüren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

"TOPKAPI SARAYI'NDA BİR SANTİM BİLE KAYMA YOKTUR"

Geçtiğimiz yıl gündeme gelen bir iddiayla Topkapı Sarayı'nda kaymalar olduğu şeklindeki tartışmalar hakkında gelen bir soru üzerine Kurtulmuş, "Bu tamamen söylentiden ibarettir. Topkapı Sarayı'nda hiçbir şekilde, bir santim bile kayma yoktur. Bu tamamen spekülasyondur. Gerekli bütün çalışmalar yapılmış, raporlar alınmıştır. Topkapı Sarayı yerli yerinde duruyor, hiçbir şekilde kaymıyor. Bu yanlış tevatürün peşinden gitmemek gerekir" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, turist sayısının artmasına rağmen turizm gelirinin aynı oranda artmadığının hatırlaması üzerine de, turizmle ilgili yapılan ürün ve pazar genişletme çalışmalarının bu sorunları çözeceğini söyledi ve dünkü açıklamasında da vurguladığı "50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri" hedefini yineledi.

Açıklamasına Aya İrini Kilisesi'yle ilgili soruyu yanıtlayarak devam eden Kurtulmuş, "Aya İrini ile ilgili sabah arkadaşlarımız bilgi verdi, biraz sonra yerinde de inceleyeceğiz. Çok detaylı bir şekilde, aslına uygun restorasyonun yapılması için düğmeye basılıyor. İnşallah Aya İrini de aslına uygun bir şekilde uygulanacaktır" diye konuştu.

"BAYRAM TATİLİ ULU ORTA KONUŞULACAK BİR KONU DEĞİLDİR"

Son olarak, Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağıyla ilgili yeni bir gelişme olup olmadığı sorusuna cevaplayan Kurtulmuş, tatil konusunda Bakanlar Kurulu'nu işaret ederek, "Dün de konuştuk. Bu ulu orta konuşulacak bir konu değildir, Bakanlar Kurulu kararı gerektirir. Bu konu henüz Bakanlar Kurulu'na gelmemiştir" sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Kurtulmuş, Topkapı Sarayı’ndaki Kayma İddialarına Cevap

Kurtulmuş, Topkapı Sarayı’ndaki Kayma İddialarına Cevap

Kırklareli’nde özel harekat destekli uyuşturucu operasyonu

Siirt’te kurt boş havuza düştü

Ziraat Türkiye Kupası: Gençlerbirliği: 3 - Bodrum FK: 2

Bilal Erdoğan: "Suriye’nin müreffeh, stabil bir ülke olması bölge barışı için çok önemlidir"

Isparta’da otomobille motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

Otobüste kavga: Şoför ve kadın yolcu birbirlerine saldırdı

(Düzeltme) Sındırgı’da dev turna balığı yakalandı

İstanbul’da trafik yoğunluğu yüzde 85’e ulaştı

Uyuşturucudan gözaltına alınan ünlüler sağlık kontrolünden geçirildi

Mehmetçikle Akademik ve Teknolojik İş Birliği

DARICA BELEDİYESİ 5. İSTİHDAM FUARI’NI DÜZENLENİYOR

Biga’da öğrenci yurdunda yangın paniği: 4 öğrenci dumandan etkilendi

Kocaeli’de altyapı çalışması sırasında doğalgaz borusu patladı

Bina yıkımı sırasında bitişik bina zarar gördü, facia ucuz atlatıldı

Bitlis’te uyuşturucu operasyonu: 5 kişi tutuklandı

Kırıkkale’de 11 yıl 3 ay hapis cezası bulunan firari hükümlü yakalandı

Side Kreş ve Gündüz Bakımevi’nde Yerli Malı Haftası etkinliği düzenlendi

Bakan Şimşek: "Batman, Türkiye’nin yeni üretim merkezlerinden biri olacak"

Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Şahsi Temsilcisi’ni kabul etti

Milyonluk safkan İngiliz atına sağlık taraması

Sinop’ta deniz yüzeyindeki kirlilik vatandaşları endişelendirdi

ÜNİPERSEN maaş zammı için Ankara’da eylem takvimi açıklandı

Ayvalık’ta "Türkülerle Kurtuluş Destanı" konseri

Bafra Çeltik Komisyonu üye seçimi

Görünmez kaza işçiyi hastanelik etti

Kırıkkale’de 18 yıl 10 ay hapis cezası bulunan firari kadın yakalandı

İterek çaldıkları otomobile "kontak" ararken yakalandılar

Samsun’da 6 bin 621 adet uyuşturucu hap ele geçirildi

Kontrol etmek istediği traktörünün altında kalan yaşlı adam yaralandı

Amasra TTK’ya 20 nitelikli işçi alımı yapılacak

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.FENERBAHÇE A.Ş. 16 10 0 6 22 36
3.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 16 4 8 4 -8 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.