Tarih: 05.02.2013 13:02

Kredi kartından dünyaları kazanıyorlar!

Facebook Twitter Linked-in

Yargı kararlarına rağmen bankaların kart aidatı almaya devam ediyor. Sadece aidattan kazandıkları para ise dudak uçuklatıyor!Yargı kararlarına rağmen bankaların kart aidatı almaya devam ettiğini belirten Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, vatandaşın, kart aidatı iadesi için tüketici hakem heyetlerine başvurmaya davet etti.Alınan bilgiye göre Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, sonuçlanmış yargı kararlarına rağmen bankaların kart ücreti almaya devam etmesini 'deli dumrul ücreti' olarak adlandırıyor.Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 2008, 2010 ve 2011 yıllarında dosya masrafı, kredi kartı aidatı ve hesap işletim ücretlerine yönelik tüketici lehine kararları olduğuna dikkat çeken Çakar, bankaların yargı kararlarını dikkate almadığını söyledi.2003-2012 yılları arasında alınan kredi kartı aidatlarını hesapladıklarını aktaran Çakar, "Yargıtay'ın kredi kartı aidatlarının 10 yıl geriye alınabileceğine yönelik kararı var. Buna göre toplamda bankaların kasasında 10 milyar liralık kart aidatı var. Tüketiciler başvurarak Yargıtay kararına göre bu paralarını geri isteyebilir." dedi.10 yıl önce 20 milyon olan adet kredi kartı sayısı bugün itibarıyla 74 milyona çıktı. Derneğin hesaplamasında ortalama kredi kartı aidatı yıllık 25 lira olarak varsayıldı.Tüketici Hakları Derneği Başkanı Çakar, dosya masrafı ve yeniden yapılandırma için bankaların aldığı tutarı da 10 milyar lira olarak hesapladıklarını söyledi. Çakar, bunun da kart aidatı gibi müşteri tarafından geri istenebileceğini ifade etti.Çakar, böylece vatandaşın bankalardan geri isteyebileceği 20 milyar lira bulunduğunu bildirdi. Bunun için kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetine başvurmak gerekiyor. Bankacılık işlemlerinde müşteriden 100'e yakın isim altında ücret, komisyon alınıyor.2011 yılında bankalar hizmet, ücret ve işlem geliri olarak 17 milyar 104 milyon lira elde etti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) görevini yapmadığını iddia eden Çakar, Kurul'un, finans kuruluşlarından yana tavır aldığı görüşünde.Çakar, yeni Tüketici Kanun Taslağı hazırlayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, 'bankaların faiz dışında hiçbir işlemden ücret almaması' önerisinde bulunduklarını da açıkladı. Bakan Hayati Yazıcı'dan randevu beklediklerini dile getiren Çakar, "Bakanlığın himayesinde bankacılarla toplantı yapıldı. Tüketicilerle yapılmıyor. Biz iki aydır randevu bekliyoruz. Usulen sadece federasyon başkanını çağırdılar. Tüketici örgütleri yok." diye konuştu. Kredi kartı aidatlarının on yıl geriye dönük olarak geri ödenmesi için başvuru yapanların, hak sahiplerinin sadece yüzde 1-2'si olduğunu anlatan Çakar, "Kart sahipleri, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne kredi kartı ekstreleriyle başvuru yapabilir. Bilgi Edinme Yasası kapsamında bankaların 10 sayfaya kadar ekstre vermesi gerekiyor. Ancak bankalar bunu ya vermiyor ya da verince 10 sayfanın üzerinde verip 60-70 lira ücret talep ediyor." dedi.

 

 

Gümrük müdürlüklerine personel alınacak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük müdürlüklerine 1780 personel alınacağının müjdesini verdi. TRT Haber'de yayınlanan “Neler Oluyor” programına bu hafta Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı konuk oldu. TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken'in sorularını cevaplayan Bakan Yazıcı, Gümrük müdürlüklerine 1780 personel alınacağını açıkladı.Yazıcı, kaymakamlıklarda görev yapan Tüketici Hakem Heyetleri için de yeni personel istihdamı talebinde bulunduklarını ifade ederek, “İlk etapta 500-600 raportör almayı düşünüyoruz” dedi.Gümrükteki kapılarda personelin güvenliği ilgili soruyu cevaplayan Bakan Yazıcı, "Her gümrük kapısına mülkü amirleri olan vali yardımcıları vardır. Bunlar emniyeti sağlaması gerekiyor. Mülakatlara başlıyoruz. 1780 personel alımı yapacağız. 800'ü Gümrük muhafaza memuru olacak. Gümrük hazırlama memuru, veri hazırlama uzmanı, buna benzer statüde çalıştırılacak. Tabi bunlar belli fakültelerden alınacak. Kamu Yönetimi, Hukuk., Siyasal, İşletme gibi fakültelerden mezun olması, İktisadi İdari Bilimler, İktisat, Maliye, bu fakültelerden mezun olma şartı var. KPSS şartı arayacağız. Gümrük muhafaza memurları için fiziksel şartlar da var. Bizzat polis gibi eğitim alıyorlar. Spor alanları, atış poligonları var" diye konuştu.

 

"500-600 raportör alacağız"

Hazırlıkları süren Tüketici Kanun Tasarısıyla ilgili de bilgi veren Bakan Yazıcı, kaymakamlıklarda hizmet veren Tüketici Hakem Heyetlerinin önemine vurgu yaptı.“Tüketici hakem heyetlerini oluşturacak kişilerin ehil olması gerekiyor” diyen Yazıcı, “Valiler toplantısında söz aldığımda, valilere bu doğrultuda ricada bulundum. Buralara atanacak kişiler konusunda ‘seçici olalım' diye. Bizim de yasa tasarısında Tüketici Hakem Heyetleri için yeni personel istihdamı ile ilgili talebimiz var. Raportör almayı planlıyoruz. Bütün hakem heyetleri 937 tane olması lazım. İlk etapta 500-600 raportör almayı düşünüyoruz. Maliye ile bir anlaşmazlık var. Kadro açılması hususunda, anlaşabilirsek alacağız.” Dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —